Lezen is het paradijs op aarde, maar zelfs het paradijs heeft rotte appels. Wat zijn de dingen die je als echte leesfan niet uit kan staan aan je hobby.

5 dingen die we haten aan lezen

Artikelen Boeken

Lezen is een hobby die ons enkel plezier, liefde en regenbogen schenkt, toch? Je stapt in een wonderlijke wereld waardoor je even al het slechts kan vergeten. Nee. Zo is het niet. Ondanks dat we onwijs veel houden van lezen. We zouden niet zonder kunnen. Zijn er ook een aantal dingen die we echt haten aan lezen. Verafschuwen zelfs. Lees hier 5 van die tenenkrommende dingen.

Boeken eindigen
Je zal het gerust herkennen. Je bent aan het lezen in een boek en het is gewoonweg fantastisch. Je wilt dat er nooit een einde aan komt. Maar de stapel nog te lezen bladzijdes wordt steeds dunner en je begint je af te vragen hoe de auteur het einde in dat kleine stapeltje tekst gaat verwerken. Dan, totaal verwacht, is het boek af. Ondanks dat je dat al 356 pagina’s van te voren aan ziet komen is het een schok. Wat nu?

Boeken eindigen niet
Misschien nog wel verschrikkelijker dan de bovenstaande. Je vindt een prachtige serie en de eerste paar boeken zijn eigenlijk gewoon alles waarop je ooit gehoopt hebt. Maar op een gegeven moment, bij bijvoorbeeld boek 5, wordt het allemaal iets minder leuk. Het wordt een beetje saai en zeurderig. Bij deel 6 wordt het gewoonweg irritant en bij deel 8 negeer je het gehele bestaan van de serie. Je probeert de goede tijden te vergeten. Want het steekt. Goede series die uitgemolken worden en, klaarblijkelijk, tot in het einde doorgaan zijn als goede vrienden die je verraden. Je wilt de foto’s niet verbanden, maar je kan niet elke dag naar de plaatjes kijken en zien hoe het had kunnen zijn.

Hardcovers Vs. Paperbacks
Paperback zijn goedkoper, We get it, dus soms voordeliger voor een uitgeverij. Maar dat is niet altijd wat wij willen. We willen een prachtige serie, of natuurlijk standalone, in de kast hebben staan die daar de komende jaren staat te stralen. Paperbacks houden dat toch wat minder goed vol. Als het toevallig je lievelingsboek is en je het voor de derde keer deze week leest, dan is het gewoon niet meer zo mooi om te zien als toen je het boek net nieuw had. Je kan je best doen om je paperback netjes te houden, maar een hardcover zal altijd mooier zijn. En fijner lezen. Dit probleem is vooral heftig bij boeken die er onwijs mooi uitzien (de selectie!), maar dus geen hardcover versie hebben.

Wispelturige series
Een beetje een soortgelijk probleem als bovenstaande. Zoals je wel vaker doet, loop je een boekhandel in. Tal van boeken liggen naar je te lonken. Je neemt er een paar mee en als je thuis op de bank, in bed, op de grond of op tafel je eerste boek uitleest, kom je erachter dat het een serie is! Super gaaf, dus je rent weer terug naar de boekwinkel en koopt deel twee. Tot je schrik is de lay out van dit boek onwijs anders, dan die van het eerste boek. Een aantal belangrijke vragen schieten door je hoofd; Zijn alle boeken uitgegeven in de lay-out van het boek dat ik thuis heb? Waar koop ik die? Vind ik deze niet mooier? Wat doet een uitgeverij ons aan. We willen boeken die je naast elkaar in de kast kan zetten en dan wil je ze als een prachtige eenheid kunnen bewonderen. Niet dat de titel ineens onderaan uitgelijnd is bij boek 2 en 5.

Wachten
Wachten, Wachten, Wachten. Als boeken lezen je niet leert geduldig te zijn, dan ben je niet te redden. Het vreselijke lot van lezen is dat je moet wachten op het volgende boek van die serie, of die auteur. En schrijvers zijn ook mensen, dus je mag ze niet dwingen 24/7 aan hun boek te werken. Ze hebben vrije tijd nodig. De beste series zijn die series die je pas ontdekt als ze afgelopen zijn. Zodat je in zonder pauzes heerlijk door kan gaan in die wereld. Maar soms zit er niets anders op dan wachten. Tot je ineens weer goed nieuws hoort. Het boek komt er dit voorjaar aan in Amerika… Engels lezen dan maar.

Heb jij er een paar herkent? Of staat er voor jou niets bekends in deze lijst?

Vind meer artikelen over
, , .

Gepubliceerd op 05/11/2014 om 10:00 in Artikelen en Boeken.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.