Alice in zombieland van Gena Showalter. In deze gruwelijke twist op Alice in Wonderland gaat Alli het gevecht aan met zombies. Is het beter dan het klinkt?

Alice in Zombieland #1 Off with their heads

Boeken Recensies

Alice in Zombieland ik moet heel eerlijk zijn, ik was sceptisch. Don’t hate me, maar Alice in Wonderland is nooit mijn favoriete Disneyfilm geweest en ik heb ook nooit het originele sprookje gelezen. Wel vond ik Tim Burtons vertolking van het klassieke verhaal erg tof. Tuurlijk ben ik wel bekend met het verhaal, wie niet. De verschillende vertolkingen van Alice in Wonderland zijn ook niet meer op een hand te tellen. Is Alice in zombieland vernieuwend? Ontzettend cliché? Ongelofelijk goed? Al het voorgaande? Lees om erachter te komen.

Als iemand tegen Alice had gezegd dat haar hele leven binnen een seconde totaal zou veranderen, dan zou ze hard hebben gelachen. Toch was er niet meer voor nodig. Eén seconde. Eén keer met je ogen knipperen, één keer ademhalen, één hartslag, en alles wat ze kende, iedereen van wie ze hield, was verdwenen. Haar vader had gelijk. De monsters bestaan echt. En nu is ze haar hele familie kwijt. Zogenaamd door een auto-ongeluk, maar zij weet wel beter. De zombies hebben haar ouders en zusje vermoord. En hun moordlust kent geen grenzen. Om uit handen te blijven van die griezels, moet Alice leren hoe ze tegen ze moet vechten. En hiervoor moet ze haar leven toevertrouwen aan de grootste bad boy van school, Cole Holland…

Alice in Zombieland, wat verwacht je nu eigenlijk bij een dergelijke titel? Een verhaal over Roodkapje? Sneeuwwitje? Een verhaal dat op Alice in Wonderland lijkt? Dat laatste natuurlijk. Een meisje dat een nieuwe wereld ontdekt, een gruwelijk ontbindende hartenkoningin en een gekke hoedenmaker die de thee laat staan voor een lekker hapje hersens. Alice in Zombieland is niets van dat alles. Weinig uit het vorige sprookje wordt ons voorgeschoteld, misschien is dit in de volgende delen anders, want verder dan een wit konijn en een mooi blond meisje dat Alice heet komen we niet. Is dat heel erg? Een beetje wel, een beetje niet.

Ik moet even een correctie toevoegen! Vlak nadat de recensie op Facebook verscheen kreeg ik een reactie van Kimberley. Zij zag wel de Gekke hoedenmaker en de Chesire Cat terug in het verhaal.  Zij zag de Chesire Cat terug in de beste vriendin van Alice, Kat (obvious?). Leuk om te zien dat iedereen er zijn eigen ding uit haalt! Bedankt voor je reactie Kimberley! 

Een beetje wel…. Want eigenlijk hoopte ik echt die Alice in Wonderland sfeer te bereiken, maar dan met zombies. Maar er was geen nieuwe wereld, geen Chesire cat en geen Gekke hoedenmaker, personages waar ik graag een zombie- of zombiedoder-vertolking van had gezien. Elk hoofdstuk heeft een titel, die titels bevatten veelal een verwijzing naar het originele Alice in Wonderland verhaal met een zombieland-twist. Waar ik dat in de eerste hoofdstukken hartstikke leuk vond, gingen die titels steeds doellozer lijken, een bepaalde link met het hoofdstuk zelf leek er niet echt te zijn.

Een beetje niet…. Want het verhaal is hartstikke tof. Veel toffer dan ik verwacht had. Ik denk dat het verhaal niet zo spannend had kunnen zijn als dat het nu is, wanneer ze het in een Wonderland-mal gegoten zouden hebben. De auteur heeft veel fantasie gestopt in het verhaal en daardoor is ze met een best originele insteek gekomen over zombies. Niet zozeer de massa onndoden die door een virus de wereld over slenteren, maar (redelijk) georganiseerd kwaad. Ook zijn de vechttechnieken en de ‘krachten’ die in het verhaal voorkomen een goede aanvulling. Alice in Zombieland is niet het typische zombieverhaal, niet het typische Alice-verhaal, maar zit precies goed op zijn eigen plek.

De originele insteek neemt niet weg dat het verhaal soms moeite heeft om spannend te blijven. Er moet veel uitgelegd worden over de zombies aan Alice en die opsommingen van informatie die Cole (een zombiedoder) Alice geeft zijn niet altijd bevorderlijk voor het leesplezier. Verder zijn er verhaaltechnisch een aantal punten die niet zo spannend zijn, maar op andere momenten, de gevechten en confrontaties met zombies, weet Alice in Zombieland weer enorm spannend te zijn.

De personages in Alice in Zombieland zitten leuk in elkaar, maar voelen niet altijd even realistisch. Zo reageert Alice wel heel heftig op de onthulling dat zombies bestaan, terwijl ze toch al flink wat van die wegrottende vrienden had zien rondlummelen. Tuurlijk, dat het ‘bovennatuurlijke’ bestaat is een schok, maar dat ze ook nog is verbaasd is dat het zombies zijn… Zo waren er voor mij net iets meer momentjes. De andere personages zijn vaak niet heel erg uitgediept en blijven redelijk oppervlakkig. Kat, de beste vriendin van Alice, zorgt voor een wat luchtiger gevoel en ook voor een sporadische glimlach.

Alice in Zombieland is daarnaast ook een GE-WEL-DIG boek om te zien. Wauw, die cover. Dat gifgroene in combinatie met zwart. De zwarte schedeltjes en de zwierige iconen die de hoofdstuknummers omringen. Wat ziet dit boek er mooi uit. Voor een uitgeverij die nooit hardcovers uitbrengt, weet Harlequinn wel heel goed hoe dit moet. Echt een prachtboek en ik hoop er meer van Harlequinn tegen te komen in de boekhandel.

Het boek is spannend, origineel, grappig. Komt soms wat moeilijk op gang en lijkt misschien niet zoveel op Alice in Wonderland als sommige lezers zouden willen. Wel is het zeker de moeite waard, laat het ruimte over voor een geweldig vervolg en zet het zombies in een heel ander licht.

Vind meer artikelen over
, , , , .

Gepubliceerd op 03/12/2014 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Wat anderen zeggen

 

Elisa schreef op 23/01/2015 om 19:44

Het is misschien wat oppervlakkig maar ik wil het boek alleen al voor de cover 😀

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.