Het leven van de 17-jarige Mia draait om muziek: ze wil graag naar het conservatorium en haar vriend Adam speelt in een populaire rockband. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Maar wanneer Mia met haar ouders en broertje een dagje uitgaat, gebeurt er iets waardoor haar leven in één klap verandert...

Als ik blijf

Boeken Recensies

Als ik blijf is een schitterend verhaal over liefde en verlies, en de moed om de juiste beslissing te nemen wanneer je leven letterlijk in je eigen handen ligt.

Het leven van de 17-jarige Mia draait om muziek: ze wil graag naar het conservatorium en haar vriend Adam speelt in een populaire rockband. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Maar wanneer Mia met haar ouders en broertje een dagje uitgaat, gebeurt er iets waardoor haar leven in één klap verandert…

Gayle Forman, voormalig journalist en wereldreiziger, maakte internationaal veel indruk met haar debuut Als ik blijf (If I Stay). Daarna volgden nog meer boeken van haar hand voor jongeren, waaronder het vervolg Wacht op mij. Haar veelgeprezen debuut is nu verfilmd onder de titel If I Stay.

Ik was echt eventjes stil nadat ik dit boek uitgelezen had. Overigens niet zo vreemd, ik zat in de stiltecoupé van mijn trein terug naar huis. Ik had in mijn tas nog een ander boek zitten voor het resterende half uur, maar die heb ik daar mooi in laten zitten. Ik had echt even mijn tijd nodig om het verhaal van Mia te verwerken. De originele insteek zorgt ervoor dat je steeds meer om Mia gaat geven. Op het moment van het ongeluk is Mia nog niet heel belangrijk voor de lezer. Ze leeft nog niet echt. Ironisch genoeg gaat ze na haar ongeluk, na haar bijna-dood, steeds meer voor je betekenen.  Je krijgt in kleine brokjes steeds meer informatie over haar leven terwijl je tussentijds geconfronteerd wordt met haar huidige situatie.

De personages in het boek zijn goed uitgewerkt en hebben een duidelijk karakter meegekregen. De wisselwerking tussen die personages is ook erg realistisch neergezet. Daardoor krijg je tijdens het lezen soms het idee dat het concept in dit verhaal misschien wel de werkelijkheid is. Dat mensen in coma zelf beslissen of ze blijven. Het boek laat zien dat die beslissing een stuk lastiger is dan je in de eerste instantie zou denken. Is de wereld waarin je terug kan komen nog steeds dezelfde wereld als die je achtergelaten hebt? Mia moet die keuze maken, als lezer hoopte ik het hele boek lang dat ze zou blijven.

Het boek is mooi, emotioneel, maar er zit geen actie in. Dus je moet wel van drama houden. Het hele boek draait om de vraag die ook in de titel pronkt; Wat gebeurt er Als ik blijf?  In het boek overdenkt Mia haar hele leven, waarom zou ze blijven? Waarom zou ze niet blijven? Wat haar keuze is, wat de doorslaggevende factor is? Daar moet je het boek voor lezen.

Dit mooie verhaal voelt heel klein, heel persoonlijk. Je zit als lezer erg dicht op het verhaal en juist daarom raakt het je. Ik zou zeggen lezen, huilen en daarna de film kijken.

Vind meer artikelen over
, , , , , , .

Gepubliceerd op 22/09/2014 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.