De dryade Amber O'Neill is door haar unieke gave een buitenbeentje binnen een verborgen bovennatuurlijke gemeenschap. Als door een fusie tussen de lokale scholen rivaliserende rassen, zoals draken en dryaden, gedwongen worden hun dagen deels gemeenschappelijk door te brengen, ontaardt er een strijd rond Amber.

Amber

Boeken Recensies

Fan als ik ben van mythische wezens spreekt dit boek gelijk aan. Plaats een duistere gespierde man op de voorkant en je hebt mijn volledige aandacht. Ben jij net zo benieuwd naar dit boek als ik dat was? Lees dan verder!

De dryade Amber O’Neill is door haar unieke maar gevaarlijke gave een buitenbeentje binnen een verborgen bovennatuurlijke gemeenschap in een Engels stadje. Als door een fusie tussen de lokale scholen rivaliserende rassen, zoals draken en dryaden, gedwongen worden hun dagen deels gemeenschappelijk door te brengen, ontaardt er een strijd rond Amber.

Wanneer Amber voor het eerst in aanraking komt met haar gezworen vijand, een drakenjong, krijgt ze een schokkend visioen. Hoe ver kan ze deze draak vertrouwen, en zal hij haar helpen of haar ondergang betekenen?
Wie met vuur speelt…

Over dit boek is mijn mening erg verdeeld. Enerzijds vind ik het echt een heel tof boek, anderzijds waren er veel dingen waar ik mij aan stoorde. Het meest toffe aspect vind ik de originaliteit van de wezens die meespelen in dit boek. Hati Bell zet dryaden en draken neer zoals ik niet eerder over ze gelezen had en zeker niet als elkaars tegenspelers. Een frisse vernieuwing in de fantasy wezens! Ook omdat je als lezer nog veel moet ontdekken over deze wezens wil je graag doorlezen en de informatie achterhalen.

Jammer is dat de kracht van haar originaliteit in het begin niet heel erg naar voren komen, het verhaal komt niet echt snel op gang en het voelt ook een beetje cliché aan. Hier redden de nog nieuwe wezens en interessante personages het verhaal en blijf je doorlezen. Als de introducties voorbij zijn komt het verhaal op gang. Bell schrijft vlot en de vaart zit er dan ook ineens snoeihard in. Soms moet je eventjes stilstaan en terugdenken om bij te blijven en enige verwarring kan plaatsvinden, maar het verhaal houdt je wel in zijn ban.

De personages worden tijdens het boek steeds leuker. Er zitten een aantal typetjes in, maar ook een aantal echt goed uitgewerkte personages. Bell heeft hierin een goede balans gevonden waar sommige personages voor de humor zorgen en andere zorgen ervoor dat je echt mee gaat leven. De karakterontwikkeling is vooral aanwezig bij de bijpersonages. Draken zijn de ‘slechte partij’ en Dryaden de ‘goede’. Hoewel dat natuurlijk een flink stuk genuanceerder is. Het zwart-witte, maar vooral het grijze komt goed naar voren in dit verhaal wat voor een fijne karakterdynamiek zorgt.

Hati Bell gebruikt veel vergelijkingen als beeldspraak. Ze verwijst in haar vergelijkingen vaak naar andere verhalen, films en sprookjes. Soms werkt dit heel goed, maar soms komt dit ook een beetje storend over. Het ligt er maar net aan hoe erg bekend je bent met de gebruikte verhalen of het natuurlijk aanvoelt. Daarnaast vallen sommige vergelijkingen verschrikkelijk uit de toon van de rest van het verhaal waardoor je er eventjes helemaal uit bent. Een vergelijking hier en daar is leuk, maar in Amber lijkt dit een beetje overdreven en met sommige vergelijkingen wordt de plank, in mijn ogen, volledig misgeslagen. Jammer omdat de vaart er voor de rest flink in zit.

Het einde vind ik echt verschrikkelijk sterk. Petje af voor Hati Bell. Het einde is verre van cliché, een beetje gedurfd en echt een gigantisch pluspunt voor het verhaal. Er zit direct een veel sterkere lading aan het boek. Daarnaast vlieg je echt door de laatste pagina’s heen en er is uiteindelijk sprake van een daadwerkelijk gigantische climax. Voor het einde alleen al moet je dit boek lezen! Tof gedaan!

Een beetje opstartproblemen, maar daarna gaat dit boek verschrikkelijk snel. Er liggen een aantal hobbels op de weg maar dat mag de pret niet drukken, de eindbestemming is namelijk de moeite waard! Stap in zou ik zeggen!

Vind meer artikelen over
, , , , .

Beoordeling 3.5/5
Gepubliceerd op 21/01/2015 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Reacties op dit artikel

 

Madelon vertelde op 21/01/2015 om 10:42

Jammer van de ‘opstartprobleempjes’, maar goeie recensie. Ik heb deze al super lang op mijn wishlist staan… maar het echt lezen gebeurt telkens niet (waarvoor ik trouwens ook eerst het boek zou moeten hebben en dat heb ik niet, haha). Maar hij verplaatst nu wel weer iets hoger op mijn wishlist ^^

 

Sylvia schreef op 21/01/2015 om 13:28

Leuke recensie! Het (bieb)boek ligt naast mijn bed, zodra mijn tentamens voorbij zijn is dit waarschijnlijk het eerste boek waar ik in ga beginnen!

 

Jacoline reageerde op 21/01/2015 om 17:47

Klinkt wel interessant, het feit dat het dryaden en draken in het verhaal heeft spreekt me wel aan.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.