Het tweede boek in de Boy Nobody trilogie. Het eerste deel was geweldig, maar haalt het tweede deel dit niveau ook. Of overstijgt die het zelfs. Deze serie staat zeker in de top van mijn favoriete series. Lees de recensie en laat je overtuigen dat ook jij aan dit boek moet!

Boy Nobody : De Opdracht

Boeken Featured Recensies

Het is een understatement om te zeggen dat ik het eerste deel leuk vond. Je kan hier lezen hoe bizar, extreem, over de top-enthousiast ik was. Nog steeds ben eigenlijk. Het nadeel van geweldige eerste delen is dat het de auteur vaak niet lukt om het tweede deel net zo geweldig te maken. Is dit Zadoff wel gelukt? Laten we het hopen!

Hij was de perfecte moordenaar. Zonder naam. Zonder verleden. Zonder geweten. Tot hij vragen begon te stellen. Nu is het Programma bang dat de waardevolle soldaat een zwakke schakel is geworden. Daarom krijgt Boy Nobody een nieuwe opdracht. Een test. Boy Nobody ontdekt dat niets is wat het lijkt: het Programma niet, zijn vertrouwelingen niet, de waarheid niet.

Waar ik de vorige keer bang was dat ik geen recensie kon schrijven zonder het een lofzang te laten lijken, weet ik dat ik er nu echt niet aan ontkom. Dit boek verdient een lofzang als recensie.  Ik had het niet verwacht, maar het tweede deel is zowaar nog beter dan het eerste deel. Dat wordt nog wat met deel drie.

De kille, nuchtere Boy Nobody raakt steeds meer in conflict met zichzelf. In deel een zag je dit al tegen het einde van het boek, maar nu heeft hij daar gedurende het hele boek last van. Dat geeft hem (nog) meer diepte en maakt het makkelijker je in hem in te leven. Zadoff heeft de overgang en de interne conflicten die de hoofdpersoon heeft heel erg goed en natuurlijk neergezet. De bij-personages in het vorige deel zaten al goed in elkaar, maar in dit deel heb ik het gevoel dat er nog meer tijd besteed is aan de twee ‘slachtoffers’.

De heerlijke vlotte schrijfstijl die het vorige boek zo lekker deed weglezen is hier nog steeds aanwezig. Korte zinnen, vlot. Precies genoeg omschrijvingen om de omgeving mee te krijgen, maar zeker niet te veel zodat de vaart er in blijft! Dit schrijver gaat in het tweede deel net iets meer in op de gedachten van de personages, maar dat is niet zozeer een verandering in schrijfstijl, maar ‘character development’.

Goed karakters en een flinke vaart staat eigenlijk al garant voor spanning. Die spanning zit er ook dit boek weer flink in. Aan het begin van het boek merk je het al aan je hart dat steeds sneller gaat kloppen, waar het vorige deel een paar rustmomenten had is de spanning hier flink continu. Denk aan je hart, las soms even een kleine pauze in. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk!

Het verhaal vorige keer was al erg goed! Maar de kwaliteit van het vorige deel zat hem denk ik voornamelijk in het leren kennen van Boy Nobody en het programma. De opdracht die centraal staat in dit deel heeft net iets meer diepgang. Er zijn veel interessante kanten aan deze opdracht. De schrijver heeft ook meer tijd genomen om dit alles uit te leggen. Hierdoor voelt het boek nog echter aan, en uiteindelijk maakt het Boy Nobody ook een stuk oprechter.

Pluspunt na pluspunt, komt er dan nu iets negatiefs? Nee. Dit boek is in mijn ogen hoe een boek in dit genre hoort te zijn. Hou jij van een lekkere spannende  YA. Geniet je van boeken met geheim agent-achtige thema’s? Samenzweringen? Dit boek moet je lezen. Een boek is nooit perfect, maar met dit tweede deel van Boy Nobody komt Zadoff bizar dichtbij.

Vind meer artikelen over
, , , , .

Beoordeling 5/5
Gepubliceerd op 10/01/2015 om 12:00 in Boeken en Featured en Recensies.

Reacties op dit artikel

 

Joost (NerdyGeekyFanboy) vertelde op 10/01/2015 om 20:40

Ik kijk er nu echt naar uit om dit boek te gaan lezen! Het eerste deel vond ik al super! 🙂

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.