De cover van Boy Nobody Allen Zadoff

Boy Nobody, een boek over een jongen. Hij is niets. De opdracht is alles. De opdracht is moorden. Zinderend spannend. Geweldig geschreven.

Boy Nobody

Boeken Recensies

Boy Nobody is zo’n typisch voorbeeld van een boek wat ik zonder mijn blog niet opgepakt zou hebben, ik lees hoofdzakelijk fantasy afgewisseld met een beetje chicklit. Het moge duidelijk zijn dat Boy Nobody niet in dat plaatje past. Maar omdat ik het leuk en belangrijk vind om een beetje diversiteit aan te brengen in de gerecenseerde boeken lees ik ook ‘out of my comfortzone’. Wat ben ik daar blij mee, vooraf had ik niet kunnen bedenken hoe enorm gaaf dit boek is. Kijk onder aan de recensie hoe jij dit boek winnen kan!

Sinds het verdachte overlijden van zijn ouders zit Boy Nobody bij Het Programma, een schimmige overheidsorganisatie die kinderen opleidt en hersenspoelt om hen in te zetten voor spionageactiviteiten en het liquideren van staatsgevaarlijke personen. Boy Nobody duikt op in een nieuwe stad, op een nieuwe school, onder een nieuwe naam. Hij blijft nooit lang en telkens sterft er een familielid van een van zijn nieuwe vrienden, een zogenaamd natuurlijke dood … Boy Nobody is ijskoud en gevoelloos als het op het afmaken van zijn opdracht aankomt, maar ergens diep in hem zit nog de jongen die hij ooit was, toen zijn ouders nog leefden. Zijn nieuwe missie brengt hem naar New York. De duur en het verloop van deze opdracht zijn ongewoon, net als het contact met de New Yorkse burgemeester en zijn fascinerende dochter Sam.

Met een klap sloeg ik het boek dicht. Mijn eerste gedachtes waren nog volledig vertroebeld door het einde van dit boek, maar toen mijn redelijkheid en helderheid weer langzamerhand terugkeerde begon de paniek. Hoe ga ik een recensie schrijven van Boy Nobody zonder dat het een lofzang wordt! Want als ik heel eerlijk ben bevat dit boek van Allen Zadoff nauwelijks fouten. Wat kleine schoonheidsfoutjes hier en daar, maar er gaat nergens iets gruwelijks verkeerd.

Alle personages in dit boek hebben een karakter, een duidelijk eigen karakter, maar ze staan niet stil. Boy Nobody de hoofdpersoon is wel duidelijk de meest interessante van allemaal.  Hij is nuchter, afstandelijk, kil, zakelijk en gereserveerd. Hij toont nauwelijks emoties, maar de schrijver laat al vroeg doorschemeren dat Boy Nobody die gevoelens wel heeft, ook al zijn ze ver weggestopt onder een dikke warme laag van indoctrinatie. Langzaam ‘ontdooit’ de hoofdpersoon met alle gevolgen van dien. Zijn werk als huurmoordenaar wordt daardoor natuurlijk net iets lastiger. Ook de andere personages in het boek hebben hun eigen karakters en net als bij de hoofdpersoon kom je daar stukje bij beetje meer over te weten.

De schrijfstijl van Allen Zadoff is vrij straight-to-the-point, vanuit de verteller wordt er niet heel veel informatie gegeven over de omgeving. De kracht in het beschrijven van de wereld ligt bij de hoofdpersoon, Boy Nobody. Hij heeft geleerd zijn omgeving te bestuderen, observeren en manipuleren. Doordat de hoofdpersoon zo veel dingen ziet en ook benoemt krijg je als lezer veel mee. De schrijfwijze van Allen Zadoff typeert zich ook door korte zinnen. Kort en bondig. Vlot geschreven, veel spanning.

Het verhaal is onwijs spannend. Het verhaal begint tijdens het einde van een opdracht. Dit trekt je direct in het boek en eigenlijk ben je dan verloren. De vaart zit er in en het is lastig springen uit een rijdende trein. Hoewel de spanning continu aanwezig is, piekt deze wel op het begin en het einde. Tussentijds kan je je hartslag weer wat stabiliseren.

Wat is er dan slecht? Ja? Eigenlijk vrij weinig. De schrijfstijl is niet erg beeldend, maar is dat een must? Het enige punt wat echt concreet wat minder had gemogen zijn de ‘zei hij,’ ‘vertelde hij,’ en ‘vroeg hij,’ die achter net iets te veel zinnen geplaatst worden. Die, soms overbodige, toevoegsels vertragen het verhaal op sommige momenten. Dat moet je overigens niet te zwaar opvatten. Een trein van 280 kilometer per uur gaat licht vertraagd naar 270 kilometer per uur nog steeds vrij snel. Misschien ook niet? Ik ben geen treinwetenschapper en weet dus niet of deze snelheden enigszins accuraat zijn, maar het gaat om de metafoor.

Vind jij de cover mooi, of juist niet? Judge this book by it’s cover en vele anderen!

Laaiend enthousiast! Wil jij net zo enthousiast zijn over dit boek? Doe dan mee aan de winactie! Hoe kan je winnen? Het gebruikelijke! Laat een leuk bericht achter onder de recensie.  Deel DIT facebookbericht en retweet DEZE tweet! Volg Killing my Darlings ook nog is op bloglovin‘ en je hebt alweer 4 kansen te pakken! Met welke doe jij mee?

De winnaar is bekend! Alexandra Winters, gefeliciteerd! Hopelijk ga je van dit boek genieten! Stuur je n.a.w. gegevens naar win@killingmydarlings.nl! Dan komt dit boek z.s.m. jouw kant op!

Vind meer artikelen over
, , , .

Beoordeling 4.5/5
Gepubliceerd op 10/12/2014 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Reacties op dit artikel

 

Jacoline vertelde op 10/12/2014 om 13:30

Ik wist al dat je enthousiast was, maar nu ben ik echt wel heel benieuwd 😛

 

Christine Charliers reageerde op 10/12/2014 om 20:17

Jacoline, hij is echt heel goed. Deel 2 is zelfs nog iets beter.

 

miranda vertelde op 04/01/2015 om 16:04

ik deel, tweet en volg
en duim dat ik m win 🙂

 

Grete Karina zei op 04/01/2015 om 16:26

Ik heb nu alle 4 de kansen benut en ben heel benieuwd naar Boy Nobody!

 

Mieke Schepens vertelde op 04/01/2015 om 17:22

Wow, wat een mooie kans! Ik doe graag mee. Ik volgde je al op Bloglovin’, het de tweet geretweet en het bericht op facebook gedeeld. Ik hoop dat ik een kans maak!

 

Alexandra Winters reageerde op 04/01/2015 om 18:24

Wauw, klinkt als een leuk, spannend, pakkend boek met een leuke verhaallijn.
Niet saai, maar vol vaart en prettige leesstijl.
Waag graag een kansje om dit boek te winnen tegen een eerlijke recensie van mijzelf.

 

Karin Krijnen vertelde op 04/01/2015 om 18:37

De cover is spannend,dus ja ik wil dit boek wel graag winnen.En zeker dan de inhoud lezen.
Hoe kan je nu niks zijn,dat wil ik wel eens weten.

 

Femke vertelde op 04/01/2015 om 20:07

Wauw, je recensie straalt één en al enthousiasme uit! Je bent niet de enige enthousiaste; ik heb al meerdere positieve recensies gelezen. Ook mij lijkt het een super gaaf boek – mét een mooie cover – dus ik zie Boy Nobody graag tegemoet om te lezen. Ben benieuwd! Doe mee met drie kansen; alles behalve Facebook.

 

nina vertelde op 04/01/2015 om 22:33

Ik heb het boek al eens eerder gezien, maar was het helemaal vergeten! Bedankt nu ga ik hem zeker lezen, ook als ik niet win haha

 

mijke reageerde op 05/01/2015 om 00:47

Ik doe graag mee nav je mooie recensie

 

Marjo Grimmius zei op 05/01/2015 om 16:26

Woahhh dat klinkt echt heeeel goed! Ik ben nu al bijna net zo enthousiast als jij en ik moet hem nog lezen! En nu wil ik hem ook lezen natuurlijk! 🙂 🙂

 

Marjo Grimmius zei op 05/01/2015 om 16:30

En natuurlijk overal gedeeld en volgen enzo!

 

Janita zei op 05/01/2015 om 20:20

Oeh, door je recensie maak je mij heel nieuwsgierig naar dit verhaal! 🙂

 

Annelies reageerde op 06/01/2015 om 08:42

Het bericht is gedeeld, geretweet en gevolgd, na zo’n goede recensie wil ik natuurlijk graag het boek lezen.

 

Baseballlover vertelde op 06/01/2015 om 12:21

Alleen de zinnen in het paarse blok (boven aan de pagina) maken al dat ik hem wil lezen! Graag maak ik kans!
Ik volg je op twitter en bloglovin.

 

Hanneke Draaisma-Goede vertelde op 06/01/2015 om 13:53

Wat schrijf jij op een leuke manier!
Heeft me meteen enthousiast gemaakt voor dit boek!

 

Sylvia vertelde op 06/01/2015 om 21:38

Wauw! Dit lijkt mij echt een super leuk en spannend boek! Staat hoog op mijn te lezen lijstje! En door jouw fantastische recensie ben ik nog enthousiaster geworden! Ik heb alle onderdelen gedaan (@)TurtleBookwurm.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.