Carry On van Rainbow Rowell is het verhaal van Simon Snow, dat we kennen uit Fangirl! Deze tovenaarsleerling doet denken aan Harry Potter, maar is zijn eigen verhaal zeker waard!

Carry on

Boeken Recensies

Het nieuwste boek van Rainbow Rowell is binnen, en hoe! In volle glorie lag hij daar op mijn mat, de beloning voor mijn tentamenweek. Toen ik erachter kwam dat Simon Snow een eigen boek had, en dat het was uitgebracht, kon ik mezelf niet inhouden en heb ik het gelijk besteld (ja, midden in mijn tentamenweek). Na het zwoegen was daar een glooiend licht aan de horizon: ik had eindelijk even vrij om te lezen. Tijd die ik eigenlijk ergens anders aan had moeten besteden. Maar als je vraagt of ik spijt heb van mijn tijdsbesteding, zal ik steevast ‘nee’ antwoorden (ondanks mijn geweten).

Simon Snow is the worst chosen one who’s ever been chosen. That’s what his roommate, Baz, says. And Baz might be evil and a vampire and a complete git, but he’s probably right. Half the time Simon can’t even make his wand work, and the other half, he sets something on fire. His mentor’s avoiding him, his girlfriend broke up with him, and there’s a magic-eating monster running around wearing Simon’s face. Baz would be having a field day with all this, if he were here- it’s their last year at the Watford School of Magicks, and Simons’ infuriating nemesis didn’t even bother to show up.

Als je dacht had dat je een pil had aan Fangirl, maak je borst dan maar nat: Carry On (het ultieme Simon Snow boek) telt 517 pagina’s aan verhaal. Laat dit je vooral niet huiverig maken; met Rowell’s schrijfstijl vlieg je zo door het boek. Zelf had ik hem binnen één dag uit, wat zelfs voor mijn doen snel is. Carry On: the rise and fall of Simon Snow is het (voor sommigen langverwachte) alleenstaande boek over Simon Snow. Jullie kennen hem waarschijnlijk van Fangirl; de stukjes fanfictie die door het verhaal heen geweven zijn. Vond je die stukjes echt geweldig, dan zal je nu al helemaal wegsmelten bij dit boek.

Oké, dus we kennen Simon Snow van Cath haar fanfictie in Fangirl. Leest dit boek dan ook als fanfictie? Het antwoord is waarschijnlijk ja. En dit is helemaal niet slecht. Geloof me, ik heb heel wat fanfictie gelezen, en heel wat waarvan sommige gepubliceerde schrijvers nog wat van kunnen leren (Rainbow Rowell is daar niet een van). Het sluit prima aan op Fangirl en heeft de juiste verhoudingen van alles; romance, spanning, humor, avontuur, angst’. Het is heerlijk. Het pakt je gelijk in met de toon die wordt gezet, wordt fris gehouden door de afwisselende perspectieven, hint precies genoeg naar dingen uit het verleden, en bovenal: houdt het nuchter.

Nu even over het verhaal zelf: waar gaat het nou eigenlijk over? De vraag kan je heel kort beantwoorden: het gaat over Simon Snow (hence de titel). Je kan het ook uitgebreider beantwoorden, maar dat wordt al lastiger zonder het halve plot te vertellen. Ik citeer de flaptekst:
“Carry On: The Rise and Fall of Simon Snow is a ghost story, a love story, and a mystery. It has just as much kissing and talking as you’d expect from a Rainbow Rowell story- but far, far more monsters.”
En dat somt het allemaal prima op. Monsters, magie, draken, niets is te gek. En dat is zo geweldig aan het boek. Meerdere malen is het al omschreven als de drarry (draco/harry) fanfic die iedereen nodig heeft (iets waar ik het persoonlijk niet helemaal mee eens ben, want Simon en Baz lijken niet op Draco en Harry). Penelope, de crazy smart en witty best friend van Simon, een magische school, de chosen one; dé ingrediënten voor een magisch avontuur (die allicht een nostalgisch knikje geven naar die goeie ouwe Harry Potter tijd). Maar laten we wel eerlijk wezen, die knipoog naar Harry Potter die heel sneaky wordt gegeven is geweldig. Het is beslist geen ongemakkelijke knipoog, maar zo’n knipoog van de allerleukste man (of vrouw voor sommigen) die je nog dagen doet nagloeien!

Carry On is een hedendaags avontuur dat je van hot naar her sleurt. Simon, de chaotische magiër, Baz, de ‚sexy vampier(op een totaal ander niveau dan Twilight), Penelope, het briljante meisje (met Indische komaf, geweldig), en Agatha, die haar eigen weg zoekt en vindt. De diversiteit van de personages, de schrijfstijl, de verhaallijnen, alles komt samen in het nieuwste boek van Rainbow Rowell. Laat het Engels je niet tegen houden; het verhaal is makkelijk te volgen, het taalgebruik niet te gecompliceerd. Ben je op zoek naar romantiek, avontuur, magie en spanning, of wil je gewoon meer Simon Snow, dan is dit het perfecte boek voor jou! Zelf zou ik willen dat we een serie van acht boeken hadden gekregen. Ik zou dit eeuwig kunnen blijven lezen. Een definitieve must read!

NIEUW-OP-KMD

Vind meer artikelen over
, , .

Beoordeling 5/5
Gepubliceerd op 20/11/2015 om 06:00 in Boeken en Recensies.

Dit schreven anderen

 

Marcia vertelde op 22/11/2015 om 13:12

Ik ben super benieuwd naar dit boek! Vond de fanfiction stukjes uit Fangirl heel erg tof en ben bovendien groot fan van de ship Draco/Harry 😀

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.