Coco vs. Gif

Artikelen Boeken

Normaal hou ik niet echt van boeken over de tweede wereldoorlog. Maar Codenaam Coco en Elke dag een druppel gif trokken toevallig tegelijkertijd de aandacht. Dit zijn beide boeken over de tweede wereldoorlog, maar laten een volledig andere kant zien van WOII. Maarten Prins uit Elke dag een druppel gif is een NSB’er en Nicole uit Codenaam Coco gaat op haar vijftiende al bij het verzet. Deze boeken moeten echt gelezen worden en het liefst samen! Dus heb ik drie pakketjes met twee boeken weggeven! Lees onderaan wie gewonnen hebben! Lees verder om erachter te komen waarom jij ze moet kopen!

Zowel Maarten als Nicole zijn jong in de oorlog, maar het beeld dat zij van  de wereld om zich heen hebben kan haast niet meer verschillen. Waar Nicole een hartstochtelijke hekel heeft aan alles wat met Duitsland te maken heeft, is Maarten een voorstander van de meeste dingen die Duitsland ons biedt. Het is beide boeken heel goed gelukt om een erg realistisch beeld te schetsen van die tijd. Daarnaast zetten Geldof en Reid beide hele sympathieke personages neer. Dat zorgt er in beide gevallen voor dat je flink mee gaat leven met zowel Maarten als Nicole. De schrijfstijlen van beide auteurs zijn wel merkbaar verschillend. Waar Elke dag een druppel gif krachtig en straight to the point geschreven is, is Codenaam Coco een stuk meer tijd kwijt aan het (goed!) beschrijven van de wereld om Nicole heen en voornamelijk ook de gedachten van haar.

Afzonderlijk van elkaar zijn deze twee boeken al erg sterk. Maar als je de boeken vlak na elkaar leest zie je pas echt hoe krachtig de verhalen zijn. Je ziet wat perspectief kan doen. In Elke dag een druppel gif lijken de Duitsers helemaal nog niet zo slecht. Vooral in de ‘Reichschule’ gaat het echt om kameraadschap en Maarten heeft het daar onwijs goed. Terwijl je in Codenaam Coco vooral de verschrikkelijke Duitsers te zien krijgt. In Codenaam Coco zou Maarten Prins slecht zijn. Als slecht afgebeeld zijn. Hij zou zijn verhaal niet kunnen vertellen. Terwijl Nicole in Elke dag een druppel gif waarschijnlijk als dom, conservatief en lastig gezien zou worden door Maarten. Die wisselwerking maakt dat deze boeken samen pas echt een goed beeld geven van die tijd.

Nicole en Maarten lijken in sommige aspecten enorm op elkaar. Beide zijn het idealisten, hebben ze veel over voor hun vrienden, willen ze handelen naar waar zij in geloven. Beide zijn ze het slachtoffer van de Nazi’s, maar op totaal andere manieren. Als ze in de zelfde werelden zouden leven, want als je de boeken leest lijken het verschillende planeten, en de oorlog zou niet tussenbeide komen zouden Maarten en Nicole nog best bevriend met elkaar kunnen raken. Nu na de oorlog zal dat waarschijnlijk nooit meer kunnen. De ervaringen die Maarten opdeed in de oorlog zijn voor een groot deel niet te vergelijken met die van enig ander. Hij zat een groot gedeelte van zijn tijd op een speciale school waar hij het erg naar zijn zin had. Dat zal zeker bij iemand als Nicole tot onbegrip leiden.

Wat voor mij het mooiste was aan het achter elkaar lezen van deze boeken is eigenlijk de inzichten die het verschaft. We zien vijanden graag als 100% slecht, dat maakt het makkelijker om ze te haten. Maar mensen  zijn niet zwart wit. Iedereen is grijs en heeft goede en slechte kanten. Ook NSB’ers als Maarten kunnen hele goede mannen zijn.  Er was een moment in Elke dag een druppel gif waardoor ik echt na ging denken. Maarten had een Joods vriendinnetje op de basisschool. Tijden later als hij  op een speciale NSB-school zit, denkt hij aan haar terug. Hij denkt dat ze wel in een kamp zal wonen op dat moment. Hij hoopt dat ze het daar goed heeft.  Hoe kan je iemand die zo naïef is veroordelen voor iets anders dan onwetendheid? Maarten heeft deel uitgemaakt van het regime dat Nicole een verschrikkelijke tijd heeft bezorgt in Codenaam Coco, maar is een onwijs sympathiek personage.

Codenaam Coco bevat iets meer actie dan Elke dag een druppel gif, dat is ook fijn. Codenaam Coco bevat zo nu en dan wat humor en dat maakt het onderwerp weer iets luchtiger. Wat Codenaam Coco misschien het allermooiste maakt zijn sommige kleine ontroerende momentjes die zo goed neergezet worden door Carmen Reid.

Twee sympathieke en levensechte hoofdpersonen. Twee totaal verschillende verhalen. Twee boeken die echt gelezen moeten worden.

Wil jij kans maken op een van de drie pakketten met daarin Elke dag een druppel gif en Codenaam Coco

Like Killing my darlings op Facebook en deel en like dit bericht.

OF/EN

Volg @KMdarlings op Twitter en retweet deze tweet.

Vrijdag de 21e maak ik de drie  winnaars bekend! Dus hou de site goed in de gaten.

De winnaars zijn:

Marije Kok
Sylvia Helme
Sjoukje Bakker

Sturen jullie een mailtje met jullie gegevens naar win@killingmydarlings.nl & laat het eventjes op Facebook of via een tweet weten als je de boeken binnen hebt!

Vind meer artikelen over
, , , , , , .

Gepubliceerd op 10/11/2014 om 12:00 in Artikelen en Boeken.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.