Als Ava, het meisje dat Kate probeert weg te pesten, doodgaat tijdens een van de pesterijen krijgt Kate de keuze. Het leven van Ava redden en elk half jaar samenleven met de mysterieuze Henry. Of haar laten sterven en een dood op haar geweten hebben.

De Godinnentest

Boeken Recensies

Het is een test die nog geen enkel meisje overleefd heeft. En nu is de beurt aan Kate! Omdat Kates ernstig zieke moeder zo graag terug wil naar haar geboorteplaats, verhuizen ze van New York naar het piepkleine Eden, waar Kate op een nieuwe school moet beginnen – zonder vrienden, zonder familie en met de angst dat haar moeder de herfst niet eens meer haalt. Tot overmaat van ramp toont de plaatselijke hunk belangstelling voor haar, wat de woede van zijn vriendinnetje Ava wekt. Het had Kate dus eigenlijk niet moeten verbazen dat het feestje in het bos waar Ava haar voor uitnodigt, er helemaal niet blijkt te zijn. Wat ze alleen nooit had kunnen voorzien, is dat Ava uitglijdt, met haar hoofd op een steen terechtkomt en doodstil blijft liggen. Maar dan écht dood. Kate heeft nog niet eens tijd gehad om hysterisch te worden wanneer er uit het niets een jongen opduikt – donker en adembenemend knap. Hoe hij het doet, is haar een raadsel, maar hij wekt Ava tot leven en verdwijnt. Maar niet voordat hij Kate een voorstel heeft gedaan: als zij naar zijn landgoed Eden komt en een reeks van zeven testen aflegt, kan ze niet alleen onsterfelijk worden, maar ook een heuse godin en… zijn bruid. En o ja, hij is Henry, de god van de onderwereld, ook wel Hades genoemd. Kate is ervan overtuigd dat hij getikt is, maar toch… Ze heeft met eigen ogen gezien wat hij met Ava deed. Zou hij haar moeder ook kunnen redden? Want in dat geval is ze tot élke test bereid! Alleen… wat als het haar niet lukt?

Dit stond al langere tijd op mijn leeslijst. Voornamelijk vanwege de Griekse mythologie die een grote rol speelt in dit verhaal. Ik heb hier zelf altijd veel interesse voor gehad. Die mythologie is ook gelijk de eerste kracht van het boek. Hierdoor krijgt het verhaal een bepaald mysterieus gevoel. Toch had het, naar mijn idee, nog wat beter gekund. In de Griekse mythologie zijn de goden echte ‘typetjes’. Personages met een of twee krachtige eigenschappen en niet veel meer diepgang. Die eigenschappen komen goed terug en dat maakt duidelijk dat Carter weet waar ze over schrijft. Maar daarnaast vind ik het ook moeilijk te geloven dat eeuwenoude goden nog zo puberaal zijn. Dat is voor de rest niet storend in het boek.

De testen in het boek zijn niet erg aanwezig in het boek. Toen ik begon aan het boek verwachte ik echt dat ze in het doolhof van de minotaurus gegooid zou worden of iets dergelijks. Dat is niet het idee. Desondanks is het boek erg leuk om te lezen. Sfeermatig ligt het een beetje in de buurt van De selectie. Op sommige vlakken dan, op sommige punten ook totaal niet. Kate is een krachtige hoofdpersoon en goed uitgewerkt. Haar reacties komen helaas niet altijd natuurlijk op mij over.

Het einde vind ik weer erg goed uitgedacht. De testen zijn origineel, maar vallen voor mijn gevoel niet volledig in het thema. Toch valt alles op het einde op zijn plaats en heb je dat ‘Oh ja!’ gevoel wat ik altijd zo fijn vind tegen het einde van een boek.

Op de schrijfstijl van Aimée Carter is niets aan te merken. Dat is zowel positief als negatief. Er is niets vervelend, maar er springt ook niets echt bovenuit. Ze is niet extreem vlot zoals Patrick Ness of beeldend als John Green. Ze is heel doorsnee en dat is in een klein nadeel in een genre met zoveel geweldige schrijvers.

Een miniem, persoonlijk, minpunt is toch wel de naam Henry. Dat goden modernere namen nemen dat begrijp ik. Maar de duistere, mysterieuze en adembenemend knappe god van de onderwereld is voor mijn gevoel echt geen Henry.

Op wat minpunten na is dit boek erg leuk, een aanrader om te lezen, origineel en spannend. Het verhaal is sterk en er is, vooral binnen de personages, nog heel veel ruimte voor twee goede vervolgen, daar ga ik dus enthousiast aan beginnen!

Vind meer artikelen over
, , , , , .

Gepubliceerd op 10/09/2014 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.