De laatsten is een mysterieus boek over een wereld waarin iedereen ineens verdwenen is.

De laatsten

Boeken Recensies

Vlak nadat ik het tweeluik van Salla Simukka had geleden; Spoorloos & Een andere wereld.  Zag ik dit boek. De insteek was vrij gelijk. Een wereld waarin, op een paar mensen na, iedereen verdwenen leek. De boeken van Salla Simukka waren echt heel erg gaaf, dus dit boek moest en zou ik aan mijn verzameling toevoegen. Toen ik erachter kwam dat ik Isabelle Quinn, de auteur, mocht interviewen bij het eerste evenement van de leesfabriek had ik direct een excuus om dit boek bovenaan mijn wishlist te zetten. Was het boek dat waard?

Op een winteravond wordt Sam verrast door een mysterieuze en dichte mist die binnen een paar seconden komt opzetten. Als de mist zich terugtrekt, is Sams leven voorgoed veranderd: op een handvol overlevenden na, sommige allesbehalve vriendelijk, is de stad helemaal leeg.

Hoewel het begin veel overeenkomsten kent met de boeken van Salla Simukka, geldt dit totaal niet voor de rest van het boek. De uitwerking is, op een goede manier, totaal anders. Net als de hoofdpersoon word je in het diepe gegooid. Als lezer weet je niet wat er aan de hand is, maar door de proloog van het boek weet je al dat er iets geks aan de hand is. Wat precies? Dat is haast niet te zeggen. De proloog van dit boek is heel erg sterk, wekt je interesse, maar geeft niets weg. Wat ik wel erg jammer vond was dat er niet meer van dat soort stukjes in het boek zaten, met het perspectief als in de proloog. Hierdoor zakte dat gedeelte van het boek bij mij namelijk alweer vrij snel weg. Wat tegen het einde voor een ‘Oh ja!’ gevoel zorgde. Als er misschien meer minihoofdstukjes ingezeten hadden, dan had het de spanning en mysterie ten goede gekomen.

De personages in dit boek zijn erg leuk beschreven. Vaak zijn het wel uitersten, voor sommige personages is er nauwelijks plaats voor ontwikkeling, maar dit had dan ook niet in het boek gepast. Dit geldt niet voor de hoofdpersoon. Hij groeit wel degelijk binnen het verhaal. Toch zijn het, voor mij, de bijpersonages die de show stelen in dit boek. Ze zorgen voor dat stukje humor dat maakt dat je dit boek in een zucht uitleest, of juist dat stukje medelijden dat ervoor zorgt dat je helemaal in het verhaal zit.

Over het einde kan ik natuurlijk niet al te veel weggeven, wel vond ik het einde erg goed sluiten bij het boek en het resulteerde in een mooi afgerond geheel. Ook vond ik het einde op sommige punten best wel triest, dat zit hem niet zozeer in de afsluiting (dus geen spoilers!), maar meer bepaalde dingen die je dan weet over de wereld en de personages.

Op sommige punten verloor het boek haar vaart een beetje. Dat is voor mij totaal geen probleem geweest, maar het is beslist geen actiethriller. Het achterliggende verhaal en de mysterie (en de personages natuurlijk) zijn de echte drive in dit boek. Voor mij heeft dat heel goed gewerkt!

Als je dit boek ook al gelezen hebt? Wat vond jij ervan?
Wat is voor jou het belangrijkste element in een boek? Verhaal, concept, personages, spanning? Kom maar op in de reacties! 

Vind meer artikelen over
, , , .

Beoordeling 4/5
Gepubliceerd op 06/05/2015 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.