Nadat zijn geheugen is gewist, wordt Thomas wakker in een grote open ruimte met gigantische muren eromheen. De jongens die er al wonen hebben geen idee wat ze er doen of waar ze vandaan komen.

De Labyrintrenner

Boeken Recensies

The maze runner is afgelopen donderdag in première gegaan in de bioscopen. Het bijbehorende boek, in het Nederlands De labyrintrenner, moet dan natuurlijk gerecenseerd worden.

Nadat zijn geheugen is gewist, wordt Thomas wakker in een grote open ruimte met gigantische muren eromheen. De jongens die er al wonen hebben geen idee wat ze er doen of waar ze vandaan komen. Als Thomas beseft dat ze gevangen zitten in een labyrint, sluit hij zich aan bij de Renners. Overdag proberen de Renners een uitgang te vinden, maar  ’s nachts is het levensgevaarlijk buiten de muren en wacht onherroepelijk de dood. Thomas zet alles op het spel om uit het labyrint te ontsnappen, en om het ijzingwekkende geheim dat schuil gaat achter hun lot te ontrafelen.

 In De labyrintrenner begin je direct met vragen. Thomas word wakker en zowel de lezer als Thomas weet niets. Dat zorgt wel direct voor een duidelijke drive om De labyrintrenner verder te lezen. Hoewel het wel een beetje verwarrend is in het begin.

In het begin is alles voor Thomas erg verwarrend en personages worden op dat moment niet heel goed beschreven. Iets verder in het boek worden er dingen verteld over personages die ervoor zorgen dat je beeld van het personage ineens erg verandert. Maar buiten dat zijn de personages wel erg leuk neergezet, de personages worden alleen niet heel erg uitgediept, maar voor het verhaal is dat geen probleem. De, door personages, veroorzaakte verwarring past ook goed bij het perspectief van Thomas.

Wat ik persoonlijk erg jammer vind is dat het boek zich niet continu in het Labyrint afspeelt. Er is gewoon een veilige plek waar het grootste deel van het verhaal zich afspeelt. Ik hoopte stiekem een beetje op een langere en spannendere versie van het toverschooltoernooi doolhof uit de Harry Potter-serie.

Het verhaal is goed opgebouwd en je tast als lezer erg lang in het duister over de wereld waarin Thomas leeft. Dit zorg voor een goede spanningsboog. Een leuk aspect van het verhaal is het aparte ‘taaltje’ dat de jongens in het labyrint hebben. Woorden als klunk en sjakkel worden vaak genoemd in De labyrintrenner en gaan steeds natuurlijker aanvoelen en zorgen voor een luchtige sfeer.

Met plus- en minpunten is dit boek toch een leuk boek om te lezen. Het is geen serie waar je echt verknocht aan raakt, daarvoor zijn de personages net iets te vlak, maar het is wel een boek dat ervoor zorgt dat je door wilt lezen en tot nog toe niet verveeld. Op naar deel twee zou ik zeggen. (Of de film!)

Lijkt dit boek je wat? Dan heb je mazzel! Op Killing my Darlings geven we dit boek nu weg! Tot woensdag 1 oktober kan je kans maken! Klik hier om erachter te komen hoe!

Vind meer artikelen over
, , , , .

Gepubliceerd op 29/09/2014 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.