De rode Pyramide, Percy Jackson, Rick Riorden, Avonturen van de familie Kane

Percy Jackson van Rick Riordan was echt geniaal, is de familie Kane dat ook?

De rode pyramide

Boeken Recensies

De eerste recensie in de Familie Kane-weken! Logischerwijs is dat dan natuurlijk deel 1! De komende twee/drie weken staan volledig in het Thema van de Familie Kane, Rick Riordan en de Egyptische mythologie.  Ik kan nu al verklappen dat we de weken met een GE-WEL-DIG-E winactie gaan afsluiten, maar daarover lees je sowieso meer als je Killing my Darlings in de gaten houdt! Rick Riordan staat bekend om zijn boeken over Percy Jackson, die overigens pure genialiteit zijn.  Zijn de Avonturen van de familie Kane dat ook?

Nadat hun moeder stierf hebben Sadie en Carter elkaar nauwelijks meer gezien: Sadie woont bij hun grootouders, en Carter zwerft met hun vader, de beroemde Egyptoloog Julius Kane, over de wereld. Tot Kane zijn kinderen weer bijeenbrengt in Londen voor een experiment; een experiment dat gruwelijk misloopt. Kane wekt per ongeluk de afschrikwekkende Egyptische god Seth tot leven. Kane verdwijnt spoorloos en Sadie en Carter komen erachter dat nog meer Egyptische goden tot leven dreigen te komen. Kunnen zij het geheim van hun familie ontrafelen voor het te laat is?

Allereerst een huishoudelijke mededeling. Dit boek is geschreven voor de jonge YA-lezers of nog net niet YA-lezers. De vertelstijl en schrijfstijl is zo nu en dan wat kinderlijk. Qua leeftijd vind ik het heel dicht komen bij de eerste Harry Potter delen of De Darren Shan-reeks van Darren Shan. Ik ga hier dus geen punten voor aftrekken of iets dergelijks, maar het is voor jullie denk ik goed om te weten. Als je niet houdt van de wat kinderlijkere boeken is dit niet jouw serie. Ook Percy Jackson heeft iets kinderlijks over zich, maar die is toch nog weer een trapje ‘ouder’ dan de Familie Kane.

De vertelstijl vond ik onwijs leuk. Het is namelijk niet zo dat dit echt een geschreven boek is. Dit is een uitgeschreven opname. Opgenomen door de twee hoofdpersonen die ons het hele verhaal vertellen! Daar hebben ze vast een goede rede voor, daar hoop ik meer informatie over te krijgen in de volgende boeken. Rick Riordan laat dit haast elk hoofdstuk terugkomen door Sadie en Carter aan het begin even te laten kibbelen, of dat ze aangeven wie er nu de microfoon in handen heeft. Ook krijg je tussendoor tussen […] opmerkingen van Sadie of Carter die niet per sé met het verhaal te maken hebben. Dan zijn ze bijvoorbeeld met elkaar aan het ruziën zoals broers en zussen dat kunnen doen! Die tussenliggende opmerkingen waren niet altijd aan mij besteedt. Soms was het een beetje flauw en het had van mij net iets minder mogen gebeuren! Toch vind ik het een erg leuke manier om dit verhaal zo te lezen! Net als bij de Percy Jackson boeken (of Darren Shan) wordt de indruk gewekt dat dit geen verhalen zijn, maar gebeurtenissen die zich nu echt afspelen.

Sadie en Carter zijn twee leuke hoofdpersonen, ze hebben duidelijk een eigen karakter en daardoor zijn ‘hun’ hoofdstukken ook steeds net iets anders. Carter vertelt met veel meer lof over de Egyptische cultuur en weet ook duidelijk meer dan Sadie over de mythes. De schrijfstijl verschilt verder niet heel veel, ze lichten beide steeds andere dingen uit, maar ze gebruiken wel veelal dezelfde woorden. Toch een klein beetje een gemiste kans omdat ze allebei een hele andere opvoeding hebben gehad, zou ik daar toch iets meer diversiteit in verwachten. Wel hebben ze hun eigen talenten en zwaktes en die komen consequent terug. Je merkt hier dat het boek voor wat jongere lezers is, de personages blijven toch een beetje vlak, maar leuk zijn ze zeker en er is zeker wel wat karaktergroei in het boek te vinden, dus volledig vlak zijn ze ook niet. Wat ik wel een beetje gek vond, was hoe er in de loop van het boek een flink paar keer gewezen werd op de huidskleur van Carter. Het was echt maar een handvol keren, maar ik vond het een beetje uit de toon vallen. Het ging dan vak om ‘racistische’ comments vanuit andere personen. In de trant van ‘Ze zullen wel denken wat doet een afro Amerikaanse jongen hier met ….. ‘. In eigenlijk al die gevallen was het dus totaal niet nodig om de huidskleur te vernoemen. Hij deed namelijk dingen die we raar zouden vinden van iedereen. Dus al was hij blank, groen of paars mensen hadden het raar gevonden. Dus snapte ik niet de keuze om dat steeds uit te lichten op die manier. Overigens ziet hij er op de cover van deel twee hartstikke blank uit.. Overigens vind ik het dus geen punt dat hij een donkere huidskleur heeft, ik vind gewoon dat het voor het verhaal niet veel toevoegt, dus tof dat hij het is. Dat kan best naar voren komen bij beschrijvingen, maar verder? Wat vinden jullie daarvan? Laat het weten in de comments!

Het verhaal is echt super gaaf! Ik hou van mythologie en de Egyptische mythologie is minstens zo interessant als de Griekse. Wat ik heel erg tof vind is dat Riordan voor een andere aanpak is gegaan dan bij Percy Jackson. In De rode pyramide heb je geen demigods, maar hosts en magiërs. Het is goed dat hij daarin zo creatief blijft! Dat maakt deze serie alleen maar meer een toevoeging! De mythologische stukjes van de puzzel vallen weer hartstikke goed in elkaar. Naast het feit dat je gewoon door wilt lezen omdat het interessant is, zit de vaart er ook flink in! Er zijn vrij weinig rustmomenten, vanaf het begin tot het einde is het een aaneenschakeling van gebeurtenissen die je soms op het verkeerde been zetten, maar je non-stop op het puntje van je stoel houden!

Als er één ding uniek/belangrijk is aan de schrijfstijl dan is het zijn humor! Het boek is net als de Percy Jackson boeken komisch! Sommige grapjes zijn wat overduidelijk en sommige zitten wat dieper verstopt, dan moet je echt goed opgelet hebben om het te snappen. Het is echt knap van Riordan dat hij een goed spannend verhaal neer weet te zetten, doordrenkt van de grappen, zonder dat ze te veel worden. Het is altijd goed verweven in het verhaal. Dat houdt het boek heerlijk luchtig en lekker toegankelijk.

Komisch, spannend, interessant en vernieuwend. Wat wil je nog meer van een boek? Deze serie belooft heel veel goeds en ik ga met verschrikkelijk veel enthousiasme beginnen aan het volgende deel! Daarnaast denk ik dat deze serie ultiem is voor tijdens een leesdip. Het is grappig, spannend en super toegankelijk. Het is niet super ingewikkeld, maar gewoon precies leuk! Give it a try zou ik zeggen!

Vind meer artikelen over
, , , , , .

Beoordeling 4.5/5
Gepubliceerd op 13/05/2015 om 11:10 in Boeken en Recensies.

Reacties op dit artikel

 

Emmy reageerde op 13/05/2015 om 17:14

Ik wil hem. ships.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.