Voor 35 meisjes is de selectie dé kans op een beter leven. Zo kunnen ze ontsnappen aan een armoedig kaste-leven en opgenomen worden in een wereld vol glamour. De selectie biedt de mogelijkheid om in het paleis te wonen en te strijden om het hart van prins Maxon.

De Selectie

Boeken Recensies

Voor 35 meisjes is de selectie dé kans op een beter leven. Zo kunnen ze ontsnappen aan een armoedig kaste-leven en opgenomen worden in een wereld vol glamour. De selectie biedt de mogelijkheid om in het paleis te wonen en te strijden om het hart van prins Maxon.

America Singer vindt het echter een nachtmerrie. Ze moet haar geheime liefde opgeven en haar thuis verlaten voor een strijd om een kroon die ze niet wil. Ze moet in een paleis wonen dat continu wordt aangevallen door rebellen. Dan ontmoet ze prins Maxon en twijfelt ze aan alles. America realiseert zich dat het leven waar ze altijd van gedroomd had in het niet valt bij de toekomst die ze nooit voor mogelijk had gehouden.

Ik heb dit boek vele malen in de boekwinkel zien liggen en steeds nam ik het niet mee. Toch elke keer weer werd mijn aandacht door dit boek getrokken. De prachtige kaft springt direct in het oog, maar ondanks dat het er onwijs mooi uitziet, straalt het ook enorm Chicklit uit. In mijn achterhoofd had ik natuurlijk allang al besloten dat ik dit boek moest lezen.

In de reclamefolders lees je dat De selectie een cross-over is tussen De hongerspelen en The Bachelor. Nu spreekt het eerste gedeelte van die vergelijking mij enorm aan, maar de tweede juist weer wat minder. Ik begrijp heel goed waarom deze vergelijking gemaakt is, maar de vergelijking zette mij wel een beetje op het verkeerde spoor! Gaan al die meiden elkaar afslachten voor de hand van Maxon!? Daarnaast is ook de spanning in De selectie heel anders dan in De hongerspelen.

America is een personage naar mijn hart; stoer, bijdehand, intelligent. koppig, tikkeltje rebels en sterk. Haar persoonlijkheid zorgt in het boek ook duidelijk voor wrijvingen tussen haar, Maxon en de andere deelneemsters. Ze wil eigenlijk niet meedoen aan de Selectie, maar Aspen, haar vriendje, haalt haar over. Ik kan mij goed voorstellen dat meedoen aan een wedstrijd om de hand van een prins te winnen, relatieproblemen kan veroorzaken. Dat is ook wat er lijkt te gebeuren bij America en Aspen. Als America uiteindelijk meedoet aan de Selectie dan is niets meer zeker. Wat zijn haar gevoelens voor Maxon en Aspen. Waarom vallen er rebellen aan.   Als lezer zijn dat ook de exacte vragen die je bezighouden. Voor wie kiest ze, heeft ze eigenlijk wel een keuze? Wat gaat er met haar gebeuren?

Het vlot geschreven verhaal lees je in een ruk uit en laat je smachten naar meer. Hopelijk gaat De Elite door in hetzelfde tempo, want De selectie is een gaaf boek, wat het niet verdient om in de schaduw te staan van de Hongerspelen. 

Kiera Cass heeft een originele draai gegeven aan de dystopie en daarmee is De selectie een verrijking voor het YA-genre. Het verhaal draait voor een groot deel om jongens en dat maakt het ook een echte chicklit, maar het is zoveel meer. Als je van spanning, chicklits of fantasy houdt dan is dit boek een echte must-read.

Vind meer artikelen over
, , , , , , , , .

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.