De studie is het spannende vervolg op de Test. Na alle gruwelijkheden uit het eerste deel lijkt Cia veilig te zijn. Maar niets is minder waar.

De Studie

Boeken Recensies

Malencia Vale heeft in deel 1 van De Test-trilogie de spannende en uitputtende testen van het Verenigde Gemenebest overleefd en is nu een van de twintig uitverkorenen die mogen studeren aan de universiteit. Hoewel haar klasgenoten leven in een gelukzalige roes omdat hun herinneringen aan de gruwelen van de Test zijn gewist, knaagt aan Cia een onzekerheid over de toekomst. Wat is er waar van het verhaal dat ze zichzelf hoorde vertellen op de Transit Communicator?

Achterdochtig geworden, probeert Cia meer informatie te verzamelen over de universiteit, het Test-comité en haar medeleerlingen. Ondertussen moet ze er natuurlijk ook voor zorgen dat ze niet opvalt in de groep. Wanneer ze tot de ontdekking komt dat de afluister- en spionagepraktijken niet gestopt zijn na haar toetreden tot de universiteit, en dat de selectie voor de verschillende studierichtingen veel weg heeft van de Test is ze vastberaden de waarheid te ontdekken. Zelfs als ze daarmee haar vrienden én familie mogelijk in gevaar brengt. Langzaam vervagen haar eigen grenzen op zoek naar de waarheid, want falen is geen optie…

 

De studie is het tweede deel in De test-trilogie. Lees de recensie van het eerste deel, de test, hier.

Vaak zijn tweedde delen in series een stuk minder goed dan het eerste deel. De auteur lijkt een aantal bizarre plotwendingen te bedenken die ervoor zorgen dat er ook actie en spanning is in het tweede deel. Die veranderingen doen vaak juist af aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Voor De studi is dit totaal niet het geval. In het geval van De studie gaat de auteur precies zo verder als ik gehoopt had. We volgen Cia tijdens haar studie. Uiteraard komt ze achter een aantal zaken tijdens het studeren die voor de nodige spanning zorgen. Ontgroeningen van studentenverenigingen, bergen huiswerk en boze leraren zorgen voor de alledaagse actie. Het verhaal voelt aan als een perfeckt vervolg. Er wordt niets gehaast, het verhaal loopt op een natuurlijke manier verder.

Doordat Joelle Charbonneau niets kunstmatigs verzint om ervoor te zorgen dat er meer actie in het verhaal komt, is er ook iets minder actie in dit deel dan het voorgaande. Door somige mensen kan dat als vervelend ervaren wordden. Toch vind ik dat juist de kracht van dit deel. Ondanks het minieme gebrek aan actie blijf de spanning continue aanwezig. Vragen uit De test en de nieuwe vragen die in dit deel opgeroepen worden blijven in je hoofd malen.

De perssonages blijven ook heel erg hetzelfde aanvoelen. De persoonlijkheden uit het eerste deel komen terug. Wat ik erg knap vindt aangezien je in het vorige deel menig belangrijk personage hebt leren kennen door de test. Dat zijn ze nu allemaal vergeten, maar toch zie je hun gedrevenheid, valsheid of andere eigenschappen erg goed terug.

Met dit vervolg heeft Joelle Charbonneau een onwijs goed vervolg geschreven. Het boek is spannend, met de nodige actie, maar voelt nergens nep of kunstmatig aan. Wederom eindigt dit boek weer op een zenuwslopende manier. Wederom is de laatste halve bladzijde zo enorm spannend dat ik niet kan wachten op het derde.

Lijkt deze serie je leuk? Kijk hier hoe je het dit deel kunt winnen! 

Vind meer artikelen over
, , , , , , .

Gepubliceerd op 25/08/2014 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.