In De test doet Cia mee met de test. Als ze slaagt dan mag ze gaan studeren en wordt ze een van de leiders van het land. Maar de test blijkt veel meer te behelzen dan slechts een paar uurtjes blokken. Overleeft ze het wel?

De Test

Boeken Recensies

De jonge, ambitieuze Cia Vale is tot haar vreugde een van de uitverkorenen om deel te nemen aan De Test: een jaarlijks terugkerend evenement waarvoor alleen de allerbeste studenten uit de koloniën van het Verenigd Gemenebest geselecteerd worden. Zij die slagen voor De Test hebben de wereld aan hun voeten liggen en zullen klaargestoomd worden tot toekomstige leiders van hun land. Vol goede moed, maar met waarschuwingen van haar vader in haar achterhoofd, vertrekt Cia naar de hoofdstad, waar De Test zal plaatsvinden. Als blijkt dat de inhoud van de diverse beproevingen niet alleen geestelijk, maar ook fysiek het uiterste van de kandidaten vraagt, ontstaat er een onderlinge strijd tussen de deelnemers. Kan Cia de mensen die het dichtst bij haar staan wel écht vertrouwen, of is niets wat het lijkt?

De test is een boek dat de woorden faalangst en examenvrees een hele andere lading geeft. Waar een onvoldoende voor ons slechts een kwartiertje balen is -en het voornemen om de volgende keer echt te gaan studeren-, is het voor Cia van levensbelang om te slagen. Cia Vale mag namelijk meedoen aan de test. Deze test zorgt ervoor dat alleen de allerbeste gaan studeren en uiteindelijk het land gaan regeren. Cia kijkt er enorm naar uit om voor de test geselecteerd te worden, maar zodra dit gebeurt blijkt de test niet zo onschuldig. Haar vader waarschuwt haar voor de test, voor alles wat er kan gebeuren. Als er dan de eerste doden vallen, weet Cia het zeker. Er is iets goed fout, het gaat niet enkel om slagen of zakken, maar om leven of dood.

De test is een hartstikke fijn boek, de schrijfstijl van Joelle  Charbonneau is vrij van lastige woorden of zinsconstructies en vlot! De test is een sterk format, omdat de kandidaten niet weten waar ze in terecht komen, is alles voor je als lezer ook een beetje schokkend. Dat werkt hartstikke goed mee in de spanning die opgebouwd wordt in dit verhaal. Cia is een leuk personage, maar weet zich voor mij niet te onderscheiden van alle andere hoofdpersonen in boeken. Desalniettemin is ze goed doordacht en heeft ze wel degelijk een persoonlijkheid. Ook de belangrijkste bij-personages zijn goed doordacht en voegen stuk voor stuk iets toe aan het verhaal.

Wat ik erg leuk vind aan De test is dat het boek mij steeds bleef verrassen, met kleine plotwendingen en de personages. Hierdoor bleef de spanning er goed inzitten en blijf je als lezer ook meeleven en meevoelen met de personages.

Het tweede deel, De studie, ligt hier al op mijn bureau te wachten. Dan kan ik daar vanavond heerlijk in wegdromen (of wegnachtmerrieën?). In De test wordt al een beetje gehint naar de studie en de daarbij behorende gruwelijkheden. Ook zijn er dingen gebeurd tijdens De test die mij doen afvragen hoe het in De studie gaat verlopen. Maar de grootste reden dat ik De studie moet lezen komt door de laatste twee zinnen van De test. Dat kleine stukje doet mij vrezen voor alles wat nog komen gaat.

Vind meer artikelen over
, , , , , , , , .

Gepubliceerd op 20/08/2014 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.