De verzameling is het vervolg op Shadow. Voodoo is een duistere magie waar niet ligt mee omgesprongen moet worden en dat merken Miranda en Ruben al snel.

De Verzameling

Boeken Recensies

Een tijd terug las ik Shadow, het eerste deel in de World of Voodoo-serie geschreven door Petrus Dahlin en Lars Johansson. Die recensie kan je hier teruglezen. Over deel één was ik redelijk enthousiast! De voodoo in het boek is een tof element en maakt dat dit boek iets unieks heeft ten overstaan van alle dystopians die maar blijven verschijnen. Wat ik van dit deel, De verzameling vindt kan je hier lezen.

Ruben, Miranda en Shadow, tussen wie een hechte vriendschap is ontstaan, zijn na het schooljaar en de bloedstolende avonturen die ze hebben beleefd wel toe aan wat rust. Shadow is onderweg naar haar geboortedorp in West-Afrika als ze het gerucht hoort over een verzameling Bizongo-strijders die ergens op het Franse platteland verborgen worden gehouden. In die beelden zitten zeer krachtige geesten en ze kunnen als magisch wapen gebruikt worden in de strijd om vrijheid in haar thuisland.

Wanneer er mensen om haar heen op mysterieuze wijze beginnen te sterven, vermoedt Shadow dat haar vijand Zouzou ook naar de verzameling op zoek is. Alleen en wanhopig neemt ze contact op met Ruben en vraagt ze hem om hulp. Ruben keek uit naar een rustige en relaxte vakantie in het bijzijn van Miranda, maar reist nu samen met haar naar Frankrijk om Shadow te helpen. Zo raken ze alle drie betrokken bij haar strijd tegen de rivaliserende stam. In hun zoektocht naar de beelden worden ze op de hielen gezeten en duiken er in deze strijd op leven en dood steeds nieuwe vijanden op…

Veel van de goede punten van het debuut zijn gebleven, maar er zijn ook zeker wat ergernissen bijgekomen. Het voodoo-element zit nog steeds goed in het boek verweven en houdt het echt interessant en leuk om te lezen. In dit tweede deel zijn de schrijvers wat meer ingegaan op de ontwikkeling van de personages. Die maken een aantal veranderingen door, die ondanks de vaart waarmee dat gebeurt, geloofwaardig aanvoelen. Op die manier ga je de personages ook meer als mensen beschouwen. Dat geeft ook, zeker in het begin van het boek, een andere sfeer aan het verhaal. De focus lijkt haast meer op de personages te liggen dan het verhaal. Daar komt verder in het boek wel een kanteling in en dan gaan we weer echt keihard in op het verhaal.

Het verhaal is erg leuk om te lezen. Het is origineel en leest heel authentiek weg. Ik heb het idee meer te leren over voodoo terwijl ik dit boek lees en dat maakt voor mij al dat ik er plezier in heb. Het verhaal is uniek en dat maakt het denk ik leuk. De rituelen worden goed beschreven en de introductie van een duister personage maakt dat je in dit boek heerlijk diep de voodoo in kunt duiken.

De twee schrijvers zijn van oorsprong scriptschrijvers en dat merk je wel. Het boek is heer erg filmisch geschreven, dit heeft zo nu en dan voordelen: mooie omschrijvingen, goede uitleg van de wereld, kortom je ziet alles echt voor je. Maar het heeft ook nadelen, zo wordt er vaak zonder duidelijke aanleiding van hoofdpersoon, scene, tijd en locatie geswitched zoals ze dat ook kunnen doen in een film, toch werkt dat voor een boek iets minder goed. Op sommige momenten liep dat vloeiend, maar ook was ik soms even de weg kwijt en wist ik niet zo goed meer wat er nu aan de hand was.

Ik heb een haatliefde verhouding met personages met dialecten, spraakgebreken en andere bijzondere tongvallen. Zo is dat voor een bijpersonage heel charmant en sfeerverhogend, maar voor een hoofdpersoon kan dat soms verkeerd uitpakken, uitzonderingen daargelaten. Zo heb ik dus een beetje een haatrelatie met Shadow, een van de hoofdpersonen in dit boek. Ze is geen Zweedse van oorsprong en haar zinnen lopen daardoor soms niet iets minder vloeiend zijn (“Ik niet willen”).  In deel één was dat voor mij niet heel erg een punt, misschien was het daar minder erg of had Shadow gewoon minder dialogen, maar in dit deel is Shadow vrij vaak aan het woord en kan ik het niet helpen mij verschrikkelijk te storen aan haar.

Het boek heeft lang niet altijd een flink tempo. Op sommige momenten wordt het allemaal wat traag en ontbreekt het aan vaart. Gecombineerd met de andere minpunten in dit boek, maakt dat je het zo nu en dan misschien haast weg zal willen leggen. Dat heb ik niet gedaan, want het boek heeft ook zat pluspunten. Het zit sterk in elkaar. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden. Vinden jullie Voodoo ook interessant of trekken zulke boeken je niet?

Beoordeling 2.5/5

Reacties op dit artikel

 

Emmy vertelde op 16/03/2015 om 13:49

Ik ben erg benieuwd naar dit vervolg, maar ik vind hem erg duur om eventjes te kopen.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.