Als vrienden mij zouden vragen; 'Tim, wat vind jij nu van dit boek?' dan zou mijn reactie waarschijnlijk iets zijn in de trant van; 'OMG, dat boek moet je echt lezen. Is zo mega awesome. Echt hoor. Gewoon nu lezen.' Als ik heel eerlijk ben vind ik ook wel dat dit volstaat voor Dreiging en Duisternis.

Dreiging en Duisternis

Boeken Recensies

De heerlijk allitererende titels van deze verschrikkelijk spannende serie maken dat ik tijdens het lezen alleen nog maar door wil gaan, tenminste dat was het geval bij het eerste deel, Schim en Schaduw. Dit tweede deel in de Grisha reeks van Leigh Bardugo, Dreiging en Duisternis, lag al op mij te wachten toen ik bezig was in deel één. Toen ik bijna bij het einde van Schim en Schaduw was nam ik de twee dikke boeken overal mee naartoe op reis. Stel nu dat je deel één in de trein uitleest en er zijn nog 20 minuten over. Dreiging en Duisternis niet bij je hebben kan dan echt niet. Niet bij deze serie, je wil direct door.

Alina kan haar verleden en toekomst helaas niet lang blijven ontvluchten. Met behulp van een beruchte vrijbuiter, weet Alina veilig terug te keren naar Ravka. Ze is vastberaden om te vechten tegen de duistere macht die zich in het land verzamelt. Maar terwijl haar magische krachten groeien, glijdt Alina verder en verder af in het gevaarlijke spel van de Duisterling -en verder weg van mal. 

Alina moet kiezen tussen haar land, haar macht en de liefde waarvan ze altijd dacht dat hij haar op het juiste pad zou houden.

Leigh Bardugo is echt een schrijfster die het recensenten moeilijk maakt. Hoe ga ik nu een hele recensie over dit boek schrijven. Als vrienden mij zouden vragen; ‘Tim, wat vind jij nu van dit boek?’ dan zou mijn reactie waarschijnlijk iets zijn in de trant van; ‘OMG, dat boek moet je echt lezen. Is zo mega awesome. Echt hoor. Gewoon nu lezen.’ Als ik heel eerlijk ben vind ik ook wel dat dit volstaat voor Dreiging en Duisternis.

Bardugo doet alle goede dingen. Haar wereld is fenomenaal. Het openen van dit boek voelt als thuiskomen van een vakantie in een stom land. Een gevoel van intens geluk. Dat is natuurlijk allemaal te wijten aan die magische wereld die in dit boek verstopt zit. Een rijke mythologie en goed beschreven, super. Daarnaast waren de personages in deel een al tof, die zijn dat ook gewoon helemaal gebleven! Maar Bardugo introduceert er gewoon nog een paar die helemaal tof zijn. Van sommige personages kom je meer te weten, en dat maakt iedereen nog meer levensecht.

Alina en Mal, misschien de twee belangrijkste personages in dit deel, worden nog beter uitgewerkt. De personages zijn in het begin ook nog iets belangrijker, want het enige minpuntje dat ik kan noemen aan dit boek is: het begin was ietsiepietsie trager. Niet dat de mooie schrijfstijl en toffe personages van Leigh Bardugo je daar niet moeiteloos doorheen helpen. Tegen het einde zit de vaart er namelijk weer bizar in en heb je Val en Verlossing direct nodig.

Sommige boeken lees je in een ruk uit, in dit geval lees je de serie in een ruk uit. Wat een geweldig deel twee. Ik ben verschrikkelijk benieuwd naar deel drie, maar ik begin bang te worden dat Bardugo niets fout kan doen. Tot nu toe betrap ik haar niet op iets schandaligs. Dit boek moet je dus ECHT lezen. Het is mega awesome. Eerlijk waar. Gewoon lezen dus.

P.S. Ik heb helemaal niets gezegd over de geweldige covers van deze serie. Op dit moment de pronkstukjes van mijn plank. Dus als je ze koopt en ze, in het meest onwaarschijnlijke scenario, toch niet leuk vindt. Dan is het gewoon voor de sier. Sommige mensen hangen schilderijen op, ik heb de Grisha.

Vind meer artikelen over
, , , , , .

Beoordeling 4.5/5
Gepubliceerd op 11/03/2015 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.