Een andere wereld is het tweede deel in de duologie van Salla Simukka. Wederom is ze verpletterend en laat ze je verbouwereerd achter.

Een andere wereld

Boeken Recensies

Zoals je hier kunt lezen, kocht ik op het boekenfestijn de duologie van Salla Simukka. Na deel één, Spoorloos, was ik extreem nieuwsgierig en ik ging dus ook direct door in deel twee; Een andere wereld. Ik had de beide boeken in anderhalve dag uit! Ik heb besloten om de twee delen te beoordelen als één. Het zijn vrij dunne boekjes, het hadden er net zo goed één kunnen zijn. De voornaamste reden voor mij is omdat de boeken elkaar echt complimenteren. Recensie van deel één nog niet gelezen? Dan kan je dat beter eerst doen. (hier dus). Waar gaat dit deel over:

De achttienjarige Samuel Järvi is een echte nerd. Hij is net afgestudeerd en brengt zijn dagen door met slapen en pizza eten, en zijn nachten met gamen. Samuel lijkt zijn grip op de realiteit helemaal te verliezen. Tot hij plots wordt gecontacteerd om in het geheim mee te werken aan een nieuwe game: The Empty World. De voorwaarden van zijn toekomstige werkgevers zijn erg streng en de werkomstandigheden erbarmelijk, maar het loon is ongelooflijk hoog. Samuel twijfelt lang of hij de baan zal aannemen. Maar dan hakt hij de knoop door en komt hij meer te weten over het meisje dat hij zal volgen in de virtuele wereld …. 

Net zoals het vorige deel, en zoals ik eigenlijk gewend ben van Salla Simukka, zit de vaart er weer flink in. De schrijfstijl van Salla Simukka is bijzonder prettig, ze is niet heel kunstig met woorden of zinnen. Tijdens het lezen valt haar zinnen niet echt op, de focus ligt op het verhaal, niet op mooie woorden of zinsconstructies. Geloof mij, voor je het weet heb je dit boek uit.

Bij het vorige deel had je best nog wat vragen over de wereld waarin Emmi leeft. Die vragen worden stuk voor stuk beantwoord in dit boek. De manier waarop is echt onwijs tof. Ik wil zeker niet te veel verklappen, maar nadat ik dit deel gelezen had, vond ik het eerste deel direct een stuk beter. Het voegt echt heel veel toe en dit deel geeft een volledig nieuwe dimensie. Naar het einde toe wordt het steeds spannender, maar in tegenstelling tot het vorige boek waar ik soms een beetje spanning miste, zat ik met dit deel continu op het puntje van mijn stoel.

In het vorige deel maakte Emmi flinke veranderingen door. Dat was dan ook heel belangrijk in dat deel, maar dat maakte wel dat het heel makkelijk was om je in Emmi te verplaatsen, haar personage was heel relatable. Dat is altijd erg belangrijk in een verhaal. Tot op zekere hoogte miste ik dat een beetje in Een andere wereld. Samuel maakt zeker ook wat veranderingen door, maar zijn personage blijft toch vlakker dan Emmi was. Niet verschrikkelijk voor je leeservaring, maar het had beter gekund.

Het feit blijft dat deze boeken uniek zijn. De twee verhalen zijn beide echt heel erg gaaf en lijken niet op iets wat ik eerder gelezen heb. Het tweede boek komt echt als een schok. Salla Simukka gaat een kant op die je echt niet verwacht had, maar haar zet was briljant. Waar deel één erg leuk was, is deel twee steengoed. De twee boeken lees je vlot uit, de personages en het verhaal zijn top. Twijfel je over deze boeken, doe maar. Je zal verbaasd zijn over het verhaal dat Salla Simukka geschreven heeft in deze twee boekjes.

Vind meer artikelen over
, , , , .

Beoordeling 4.5/5
Gepubliceerd op 02/03/2015 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.