Eleanor & Park

Eleanor & Park is een bijzonder, mooi geschreven en intrigerend boek van Rainbow Rowell. Bijzondere personages, maar weinig actie. Wat voor jou?

Eleanor & Park

Boeken Recensies

Eleanor & Park is een boek waar ik al vrij snel nieuwsgierig naar was. Het boek werd haast non-stop geprezen.  De vergelijking met John Green werd getrokken. Dat was enerzijds reden om het per se te willen lezen, maar anderzijds ook om het lezen nog even uit te stellen.  Maar eindelijk heb ik het gelezen!

Eleanor….. Rood haar, verkeerde kleren. Staat achter hem totdat hij zich omdraait. Ligt naast hem totdat hij wakker wordt. Vergeleken bij haar is ieder ander saai en kleurloos en nooit goed genoeg…. Eleanor.

Park…. Hij weet dat ze van een liedje houdt nog voordat hij het haar laat horen. Hij lacht om haar grapjes nog voordat ze de clou verteld heeft. er is een plekje op zijn borst net onder zijn keel, dat maakt dat ze haar beloftes wil houden….Park

Eleanor & Park is met verhaal van twee onfortuinlijke zestienjarigen gedurende een schooljaar. Ze zijn slim genoeg om te weten dat een eerste liefde bijna nooit standhoudt, maar ook dapper en wanhopig genoeg om het te proberen

Laat ik beginnen met zeggen dat je dit boek prachtig is. Echt waar. De personages zijn geweldig. Eleanor & Park zijn geweldig. Ik begrijp de vergelijkingen met John Green, maar weet niet zeker of ik die wel zo treffend vindt.

De twee hoofdpersonen maken het verhaal. Rowell heeft twee enorm verschillende personages neer weten te zetten zonder typetjes te maken van haar karakters.  Eleanor en Park voelen beide erg realistisch en zijn op hun eigen manier erg innemend. Vaak hebben boeken als deze last van een bepaalde mate van tunnelvisie. Er wordt enorm veel aandacht besteedt aan de hoofdpersonages en aanzienlijk minder aan de bij personages, dat is juist wat Rainbow Rowell extreem goed doet. Bij haast elk personage heb ik het idee dat er een verhaal te vertellen is. Een verhaal dat ik zou lezen, mits geschreven door Rowell natuurlijk.

De schrijfstijl in het boek is ook prijzenswaardig, de twee personages krijgen beide duidelijk een eigen stem, maar toch voelt de schrijfwijze heel constant. Sierlijk, kleurrijk beschreven en toch altijd een kleine hint richting tragedie. Op die manier begrijp ik ook een beetje dat dit boek vergeleken wordt met Green. Het zijn beide uitblinkers in dit genre.

Een dramatische romance met diepgang. Als je daar van houdt zal Eleanor & Park je beslist niet teleurstellen.

Een minpunt, hoewel ik het eigenlijk geen minpunt wil noemen, voor sommige mensen kan het gebrek aan actie en spanning zijn. Er gebeurt veel, maar weinig spektakel. Maar dat is ook puur genre gebonden. Dus eigenlijk moet je dit boek gewoon niet lezen als je niet van dit genre houdt. Hou je wel van dit genre, of is er een heel miniem plekje in je hart dat van dit genre houdt, dan MOET, ik herhaal MOET, je dit boek lezen.

Vind meer artikelen over
, , , , , .

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.