Elke dag een druppel gif is een spannend, goed geschreven boek die een hele andere kant laat zien van WOII. Maarten Prins groeit op in een NSB gezin.

Elke dag een druppel gif

Boeken Recensies

Normaal ben ik niet zo van de oorlogsverhalen. Films en boeken als Oorlogswinter laat ik gerust aan mij voorbij gaan. Toch zijn er de afgelopen tijd twee boeken uitgekomen waar ik toch wel benieuwd naar was. Elke dag een druppel gif is daar een van en misschien wel het boek waar ik het meest benieuwd naar was. Het verhaal laat de tweede wereldoorlog is vanaf een hele andere kant zien. Wilma Geldof schijnt licht op de zwarte pagina’s van de tweede wereldoorlog en dan blijken ze soms grijs te zijn.

Maarten is elf jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Als nsb-kind is hij het mikpunt van pesterijen. Terwijl zijn oudere broer Walter aan het oostfront vecht, voert Maarten op school zijn eigen kleine oorlog. Dan wordt hij, tot grote trots van zijn vader, toegelaten tot de Reichsschule, een ‘Hitlerschool’. Terwijl heel Nederland gebukt gaat onder de verschrikkingen van de nazi’s, is Maarten voor het eerst sinds lange tijd weer gelukkig. Maar dan capituleert Duitsland en breekt voor Maarten pas echt de oorlog uit. Als hij negentien jaar is, krijgt hij een relatie met Hanne. Zij is fel antinazi en Maarten kan niet langer zwijgen over zijn verleden. Er is iets wat hij als dertienjarige heeft gedaan wat mogelijk grote gevolgen heeft…

Het is heel knap om de lezer mee te laten voelen met een NSB’er. De NSB heeft, gedeeltelijk terecht, een hele slechte haast duivelse naam gekregen. Toch lukt het Geldof om ervoor te zorgen dat je van Maarten gaat houden. In zijn onschuld, naïviteit, maar zelfs vanwege zijn gedrevenheid voor het doel dat hij nastreeft. Het boek speelt zich af in twee verschillende tijden. Tijdens de oorlog, als Maarten nog een kleine jongen is en na de oorlog als hij zijn, mogelijke, vriendinnetje Hanne ontmoet. Hanne geeft stem aan de ‘normale’ kijk op de NSB. Maar ook schuift ze haar vooroordelen opzij en leert ze Maarten kennen, zoals wij dat als lezer ook doen.

De personages, met name Maarten, zijn levensecht neergezet. Dat is het mooie aan dit boek, het is niet enkel een verhaal over een jongen uit een NSB gezin. Het is een verhaal over een jongetje dat zijn vader trots wil maken, dat gepest wordt op school en een jongeman die voor het eerst verliefd wordt en zich schaamt voor wat hij in zijn verleden heeft gedaan. Al die aspecten om de gevoelsmatige kern van het verhaal heen zorgen voor die realistische sfeer. Door dit boek ga je anders aankijken tegen het verleden en voor fictie is dat een geweldige prestatie.

Wilma Geldof schrijft zonder al te veel poespas. Ze zet haar verhaal neer en gebruikt niet veel meer woorden dan nodig. Het verhaal leest hierdoor vlot en blijft fijn overzichtelijk. Doordat ze met verschillende tijden speelt blijft de spanning goed in het verhaal. Je wil als lezer weten wat er gebeurt met Maarten in zowel het heden als verleden. Daar zit ook de kracht van het gehele boek. Maarten. Maarten is een personage waar je makkelijk van gaat houden, mee gaat voelen, je gaat als lezer hopen op een goed leven voor Maarten. Je blijft pagina’s omslaan om daarachter te komen.

Ik ga dit boek, met volle overtuiging, vijf sterren geven. Niet omdat ik denk dat iedereen dit boek even geweldig gaat vinden als ik, maar ik ben er wel van overtuigd dat iedereen die van oorlogsverhalen houdt, iedereen die geniet van de verzetsverhalen, iedereen die interesse heeft in WOII dit boek gaat verslinden. Door dit boek nieuwe inzichten gaat krijgen. Ook als je net als ik niet de grootste fan bent van de bovengenoemde boeken, heeft dit boek heel veel te bieden. Dit boek is sterk, maar bovenal goed. Goed dat het geschreven is en het zou gelezen moeten worden. Elke dag een druppel gif is alles wat de kaft verteld; Aangrijpende roman over een jongen die opgroeit in een NSB-gezin, maar daarnaast biedt Geldof in Elke dag een druppel gif nog veel meer.

Vind meer artikelen over
, , , , .

Gepubliceerd op 07/11/2014 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.