Ellie beleefd haar maandag steeds weer tot ze hem goed doet, maar probeert ze wel de juiste fouten te herstellen?

Elke dag maandag

Boeken Recensies

Veel mensen zullen de film Groundhog Day wel eens gezien hebben. Het gaat over een man die dezelfde dag steeds maar herbeleeft totdat hij hem goed doet. Die film heeft Jessica Brody van Elke dag maandag ook gezien en daar is ze flink door geïnspireerd geraakt! De cover van het boek vind ik onwijs tof, het heeft een beetje een retro-feel. De kleuren zijn leuk en het valt beslist op.

 Ellison Sparks heeft de ergste maandag ooit. Ze krijgt een verkeersboete, staat vreselijk op de schoolfoto, verpest haar softbal-try outs en haar speech voor de klassen-vertegenwoordigersverkiezing en tot overmaat van ramp maakt haar rockster-vriendje Tristan het uit. Om niks!
Ellison is ervan overtuigd dat als ze deze maandag over zou kunnen doen, alles goed zal komen. Dus als ze de volgende ochtend wakker wordt en ontdekt dat het wéér maandag is, weet ze precies wat haar te doen staat: voorkomen dat Tristan het uitmaakt. Maar hoe vaak ze de maandag ook over mag doen, het lijkt erop dat hij steeds hetzelfde eindigt… Lukt het Ellie om er een goede dag van te maken? Of blijft het voor altijd maandag?

Ik wil met twee dingen beginnen; A. dit boek is niet baanbrekend origineel, maar B. dit boek is onwijs fijn.  Elke dag maandag is ultiem luchtig. Ellison is een fijn en herkenbaar personage. Je kan je heel goed in haar inleven en ik denk dat haar keuzes ook voor niemand heel bizar overkomen. Uiteraard is het allemaal wat overdreven, maar dat maakt het juist onwijs leuk. Vooral de chemie tussen Ellison en haar beste vriend Owen is ontzettend leuk, ze zorgen voor heel veel glimlach-stukken in het boek. Van die stukken die je niet hardop doen lachen, maar ergens wel genoeg binnenkomen zodat je als een oen zit te grijnzen in de trein. Ook Tristan wordt heel leuk neergezet, als lezer begrijp je echt wel dat ze zo haar best doet om het allemaal goed te maken.

De schrijfstijl van dit boek is echt heel erg fijn, de sfeer komt heel goed tot zijn recht. Het boek is vlot geschreven en er zit heel veel humor in. Soms heb je tijdens het lezen weleens het gevoel dat een grap verloren is gegaan in de vertaling, maar dat is in dit boek echt niet het geval. Een groot risico bij een boek als dit is dat het allemaal een beetje veel herhaling wordt. De dag is natuurlijk steeds hetzelfde, maar dat is totaal niet het geval bij dit boek. Elke maandag is anders en de herhaling die erin zit werkt juist onwijs goed. Wat ik echt heel tof vond in dit boek is dat Ellie er steeds meer achterkomt hoe weinig ze eigenlijk van haar eigen leven beleefd. Elke dag vallen haar weer nieuwe dingen op (en jou als lezer dus ook). Dat is onwijs goed gedaan.

Dit boek is een heel fijn en luchtig, maar is geeft ook wel een klein beetje stof tot nadenken. Het boek is zoals ik hierboven al zei niet per sé baanbrekend origineel of onvoorspelbaar. De afloop voelde ik al een beetje aankomen. Maar dat is slechts een miniscuul minpunt. Het verhaal is grappig, de personages zijn onwijs fijn (persoonlijk ben ik een beetje verliefd op Tristan en Owen) en het boek leest heerlijk vlot weg. Een perfecte zomerread, maar dit boek doet het ook heel goed in de herfst of lente. Ook in de winter trouwens. Elke dag maandag is gewoon het perfecte boek om even uit je eigen maandag te ontsnappen.

Vind meer artikelen over
, , , , .

Beoordeling 4.5/5
Gepubliceerd op 17/08/2016 om 06:00 in Boeken en Recensies.

Dit schreven anderen

 

Vivian schreef op 02/09/2016 om 18:43

Hij lijkt mij leuk! Staat op mijn misschien-lijstje =D

 

Tim schreef op 09/09/2016 om 10:17

Hij moet op je MOET lijsjte! Zo fijn!

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.