Endgame, een prachtig boek om te zien. Een boek met een marketing waar je respect voor moet hebben. Maar is het ook een goed boek?

Endgame

Boeken Recensies

Endgame, een prachtig boek om te zien. Een boek met een marketing waar je respect voor moet hebben. Maar is het ook een goed boek? De filmpjes op youtube, de websites volledig gewijd aan het verhaal EN de puzzel waarmee je een half miljoen dollar kan winnen. Is dat wat Endgame een succes maakt of het verhaal? Lees het hier.

aarde. nu. vandaag. morgen.
endgame is echt.
endgame is begonnen.
de toekomst ligt open.
het komt zoals het komt.

12 Spelers. Jong van lichaam, maar oud van oorsprong.
De hele mensheid stamt af van hun bloedlijnen.
Ze zijn geschapen en verkozen duizenden jaren geleden.
Sindsdien bereiden ze zich voor, dag in dag uit.
Ze zijn niet bovennatuurlijk.
Niemand kan vliegen, lood in goud veranderen, of zichzelf genezen.
Als de dood komt, dan komt-ie. Voor hen, voor ons allemaal.
Ze zijn de erfgenamen van de aarde, en zij zullen het Grote Raadsel van de Redding moeten oplossen.
Een van hen moet dat doen, of we zijn allemaal verloren.

 Ik wilde dit boek per se hebben. De filmpjes die eromheen gemaakt werden, het halve miljoen, maar bovenal wilde ik echt heel graag weten hoe de puzzel in dit boek verstopt zat. Ik was verschrikkelijk nieuwsgierig. De flaptekst heeft eigenlijk slechts een minimale rol gespeeld in de aankoop van dit boek. Terwijl het uiteindelijk natuurlijk gewoon om het verhaal gaat. Gelukkig was het boek zeker geen straf om te lezen. Endgame heeft een interessant verhaal, het concept is erg gaaf. De uitwerking is niet slecht, maar heeft zeker een aantal minpuntjes.

De personages hebben elk een duidelijke eigen stem. Dat is best wel fijn, want het is niet moeilijk om de weg kwijt te raken in alle personages die in dit boek zitten. De moeilijkheid aan het schrijven met een veelvoud aan personages is dat de lezer het ene personage veel leuker gaat vinden om te lezen dan een ander personage. Daar had ik in Endgame soms wel last van. Het ene hoofdstuk snel willen lezen zodat je weer verder kan bij een ander personage. Dat gevoel is gelukkig niet heel erg sterk, de meeste personages zijn best interessant om te lezen. Een minpunt aan de personages is dat ze niet heel origineel aanvoelen. Het zijn haast stereotype personages.

Er is in Endgame continu actie aanwezig. Het boek houdt je op het puntje van je stoel, er gebeurt altijd wel wat. Soms met meer bom- en schietgeweld dan in andere hoofdstukken, maar hierdoor wordt de spanning in Endgame goed hooggehouden. Ook het verhaal neemt originele wendingen en roept continu vragen op. Endgame is geen boek dat je gemakkelijk weglegt.

De aanwijzingen voor de puzzel lijken overal in het boek verstopt. Overal worden, voor het verhaal relatief onnodige, getallen genoemd tot 4 decimalen achter de komma. Vooral de aanwijzingen die je in de tekst vindt gaan soms niet ten goede van het leesplezier. Aan de ene kant is dat goed, Endgame wilt dat de lezer na gaat denken over de puzzel, maar aan de aan de andere kant moet het boek ook gemakkelijk weglezen!

Marketingstunt of goed boek? Een beetje van beide. Endgame is spannend en origineel, maar de uitwerking van de personages en sommige momenten in het verhaal laat te wensen over. Ik denk dat het boek zonder het halve miljoen een stuk minder goed verkocht had. En misschien iets lekkerder weg zou lezen. Endgame zou zeker gelezen worden zonder de marketing er omheen, maar het zou weer een dystopie-achtig boek zijn dat in de schaduw van De hongerspelen en Divergent valt.

Endgame is gaaf, misschien net iets aantrekkelijker voor jongens en een origineel concept. De wisselwerking met ‘de echte wereld’ is heel goed gedaan. Endgame is uniek, in verhaal en concept.

Endgame is begonnen.

Vind meer artikelen over
, , , , , , .

Gepubliceerd op 17/11/2014 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.