Cath is fan van Simon Snow, maar zo zijn er wel meer. Het enige verschil is dat een Simon Snow-fan zijn voor Cath net zo veel betekent als kunnen ademen voor de rest van de mensheid. Als Cath niet over Simon Snow leest, in boeken waarin hij de hoofdpersoon is of op forums, dan schrijft ze fanfictie.

Fangirl

Boeken Recensies

Na het lezen van Eleanor & Park was ik gelijk benieuwd naar al het andere van Rainbow Rowell. Dus zodra ik Fangirl had wilde ik gelijk alles aan de kant schuiven om erin te beginnen. Dat kon dan helaas niet, want ik was midden in een ander boek. Maar vervolgens ben ik begonnen in Fangirl. Wat mij opviel was dat het boek een flink stukje dikker is dan Eleanor & Park. Ik twijfelde een beetje of een verhaal over een Fangirl zo lang interessant kon blijven.

Cath is fan van Simon Snow, maar zo zijn er wel meer. Het enige verschil is dat een Simon Snow-fan zijn voor Cath net zo veel betekent als kunnen ademen voor de rest van de mensheid. Als Cath niet over Simon Snow leest, in boeken waarin hij de hoofdpersoon is of op forums, dan schrijft ze fanfictie of verkleedt ze zich als een van de personages uit de films.Tot nu toe was haar tweelingzus Wren net zo gek op Simon Snow, maar nu ze gaan studeren is het fangirlen er voor Wren wel een beetje af. Cath zal nu dus alleen door haar veelal fictieve leven moeten gaan. Maar is ze daar wel klaar voor? Haar nieuwe kamergenoot Reagan is in ieder geval vastbesloten om Cath een handje te helpen. Samen trekken ze ten strijde tegen veeleisende docenten, manische ouders en sluimerende verliefdheden en komt Cath erachter dat nerd zijn eigenlijk wel heel cool is.

Wat zat ik verschrikkelijk fout toen ik bang was dat het boek niet leuk zou blijven tot het einde. Dat idee had ik tot denk ik ongeveer halverwege het verhaal. Toen zag ik de pagina’s die ik nog kon lezen steeds dunner worden. Dat resulteerde in een paniekerig gevoel, ik wilde helemaal nog niet weg uit dit verhaal. Zelfs toen ik aan het laatste hoofdstuk begon hoopte ik nog dat er op magische wijze een extra hoofdstuk zou verschijnen, of op zijn minst een deel 2. Het einde vond ik erg sterk, maar ik wil nog zoveel weten. Ik wil nog zoveel antwoorden. Meer Cath, meer Levi.

Echt een gave kant van dit boek zijn de Simon Snow-verhalen die erin zitten. Na elk hoofdstuk lees je een klein stukje uit de serie waar Cath helemaal fan van is, of je leest een stukje uit haar fanfiction. Dat zorgt er echt voor dat je las lezer je veel meer verbonden voelt met het Fandom van Cath. Ik vermoed dat ik niet de enige ben die na het dichtslaan van dit boek online is gegaan op zoek naar Fanfiction van Simon en Baz. Ik bedoel maar, Simon en Baz zijn echt mijn OTP nu. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten voor we echt dit Fandom binnen kunnen schieten want Rainbow Rowell brengt in Oktober dit jaar Carry on uit in Amerika!

Rowell beschrijft haar personages op een hele natuurlijke manier. Ik geloof direct dat er ergens op de wereld een Cath rondloopt, of ze een tweelingzus heeft als Wren dat weet ik niet. Maar alle personages voelen heel realistisch aan en dat is de kracht in dit boek. De schrijfster zorgt ervoor dat je gaat geven om de personages en precies daarom wil je weten hoe het ze verloopt. Zonder de fijne en interessante personages zou Fangirl slechts een saai verhaal zijn, maar de levendige karakters maken dit een boek waarin ik nog uren zou willen lezen.

Het boek is luchtig geschreven, maar de onderwerpen zijn niet altijd even luchtig. Er gebeuren flink wat dingen in Cath haar leven en het lukt Rowell erg goed om alles te beschrijven zonder dat het zwaar wordt. Er zit een flinke dosis humor in Fangirl en ik heb flink wat keren met een glimlach (of een schaterlach) in bed of op de bank gezeten door dit boek. Naast lachen maak je alle andere emoties ook door. Je voelt flink mee met Cath. De schrijfstijl van Rowell is er een die heerlijk leest, wel gebruikt ze hier en daar woorden die weinig lijken toe te voegen, maar storend is dat niet echt. Als Rowell de tekst op shampooflessen zou gaan schrijven dan zou ik het nog lezen. Ik wil eigenlijk meer van Cath. Ik wil meer weten over haar toekomst. Ik wil meer weten over het einde van Carry on. Ik wil weten hoe het verder gaat op school. Ik ben bang dat ik dat niet meer ga krijgen…. Dus ik heb al flink genoten van wat ik wel heb.

Vind meer artikelen over
, , .

Beoordeling 4.5/5
Gepubliceerd op 16/01/2015 om 12:00 in Boeken en Recensies.

Wat vind jij?

 

Angelica schreef op 18/01/2015 om 14:55

Leuke recensie Tim! Ontzettend leuk dat zelfs een jongen verliefd wordt op het verhaal van Cath. Ik heb zelf de fanfiction stukken overgeslagen na een tijdje omdat ik er een beetje gek van werd. Gelukkig snap ik de gekte van Cath wel, vroeger zelf ook een fangirl geweest die fanfiction schreef ha! 🙂

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.