Wat begint als een vrolijke avond, eindigt voor Anna in een nachtmerrie. Als ze zich even in het donker afzondert, komt er plots een man met een bivakmuts haar kamer binnen. Hij verkracht haar en laat haar in shock achter. Ze gaat op zoek naar hem, maar wat als hij haar vindt?

Gebroken

Boeken Recensies

Anna is een echte geluksvogel. Ze is populair bij haar vrienden, heeft een goede relatie met haar ouders en ook op school gaat het haar voor de wind. Aan het begin van de zomervakantie geeft Anna een groot feest voor haar zestiende verjaardag. Wat begint als een vrolijke avond, eindigt voor Anna in een nachtmerrie. Als ze zich even in het donker afzondert, komt er plots een man met een bivakmuts haar kamer binnen. Hij verkracht haar en laat haar in shock achter. Anna zegt niets tegen haar vrienden en gaat de volgende dag helemaal alleen op onderzoek uit. Alle mensen in haar omgeving lijken verdacht… Algauw komt Anna de dader op het spoor. Maar heeft ze het wel bij het rechte eind? Of zal er voorgoed een einde komen aan haar geluk?

Een paar weken terug heb ik Jennefer Mellink kort gesproken over haar boek, ze gaf aan dat ze in haar boek zo min mogelijk toevalligheden wilde hebben. Met dat in mijn achterhoofd ben ik aan het boek begonnen. Ik was van plan om continu te controleren of er niks aan het toeval was overgelaten. Helaas is Gebroken zo’n spannend, goed geschreven en nagelbijtend boek dat er in mijn achterhoofd nergens meer ruimte voor was dan Anna. Geconsumeerd door vragen en veronderstellingen. Ik heb nog nooit zo immens veel nagedacht over potentiele daders als ik deed tijdens het lezen van Gebroken. Ik denk dat ik elk mannelijk personage in Gebroken wel verdacht heb, vaak zelfs meerdere tegelijkertijd. Helaas zat ik niet op de juiste dader toen het einde naderde en de door Jennefer beloofde plottwist is inderdaad gekomen. Direct na het lezen van de laatste bladzijde ben ik de proloog weer gaan lezen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het einde verschrikkelijk vond in de meest positieve zin van het woord.

De proloog was erg bijzonder, maar er waren wel meer bijzondere en originele stukken te vinden in Gebroken. Een goed voorbeeld is het dagboek van Anna. Het dagboek speelt een grote rol in het verhaal en is voor mijn gevoel het meest sterke gedeelte van Gebroken. Het dagboek, normaal een veilige plek, wordt door de onbekende dader gestolen en in het dagboek lees je mee met zijn gedachten. De dader wordt hierdoor ‘echter’ en het speculeren, nadenken over de dader krijgt een extreme boost door de dagboek stukken. Het is leuk om te zien dat de schrijfstijl van Anna verschilt van de dader en dat maakt Anna en al haar problemen alleen maar echter. Ook de gewone hoofdstukken zijn heerlijk geschreven, je leest Gebroken in een ruk uit.

Uiteraard mag ook de kaft van Gebroken even genoemd worden. De duistere kaft is perfect gekozen en tot in het kleine detail van het afstrepen van de dagen intrigerend. Ook de vormgeving van de proloog is erg sterk. In plaats van zwart op wit is deze wit op zwart geschreven. Dit geeft een duister en beklemmend gevoel passend bij de tekst.

Ik moet dit boek 5 sterren gaan geven. Meestal vind ik in een boek wel iets waar ik mij aan kan ergeren. Iets wat ik niet fijn vind. Misschien komt het door haar achtergrond als recensent, maar voor mijn gevoel heeft Jennefer Mellink geen steken laten vallen tijdens het schrijven. Voor elke thrillerliefhebber is dit boek een echte must read. Hopelijk gaan we nog veel boeken van Jennefer Mellink zien op Killing my Darlings.

Om toch nog even op de toevalligheden in te gaan, ik heb slechts één ding ontdekt wat op mij overkwam als toevallig. De rest van het verhaal sloot perfect logisch op elkaar aan. Bij de ontknoping klopte alles. De echte dader in dit verhaal is Jennefer zelf. Wees voorbereid om door de combinatie van een ijzersterk verhaal, een heerlijke schrijfstijl en een prachtige vormgeving een kelder in gesleept te worden waar je voorlopig niet meer uit komt.

Vind meer artikelen over
, , , , .

Gepubliceerd op 27/07/2014 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.