Genomineerden van Woensdag

Artikelen Boeken Winnen

De derde dag alweer in de literatourweek, heb jij al gestemd? Zo nee? Heb ik vandaag weer twee kandidaten naast elkaar gezet. Waarvan je er een kan winnen!

De lieve vrede

Achteraf heb ik me nog vaak afgevraagd hoe het gebeurde, maar waarschijnlijk stonden we zwijgend tegenover elkaar, ik in de hal onder aan de trap, hij buiten op de stoep en dat begon steeds vreemder te voelen. Daarom deed ik wat me onvermijdelijk leek, ik zette een stap opzij. `Kom binnen, zei ik. Op een dag komt Vieze Arie op bezoek bij Lotte. Hij gaat zitten, blijft de hele dag en ook na het eten vertrekt hij niet. De dagen daarna evenmin. Eigenlijk is Lotte zich er niet eens van bewust dat ze hem kende, maar Vieze Arie neemt alles wat hij krijgen kan, en Lotte kan geen nee zeggen. Zo dringt hij steeds dieper haar leven binnen. Lotte begint zich te realiseren dat haar hele leven een opeenvolging is van dingen die haar leven binnendringen zonder dat ze er iets tegen lijkt te kunnen doen. De lieve vrede is het verhaal over de strijd om een eigen leven op te bouwen. Een leven vrij van Arie, maar ook vrij van de besluiteloosheid waarin Lotte leeft, van haar achtergrond en van haar moeder.
Dit verhaal klinkt erg bijzonder, ik heb eerlijk gezegd niet een heel goed beeld van waar dit boek over gaat. Het doet mij een klein beetje denken aan de boeken van Jonas Jonassen. Ik ben heel benieuwd wat de mensen die dit boek gelezen hebben hiervan vinden! Laat het achter in een reactie!

Koop bij bol.com

 

Een bijna volmaakte vriendschap

Er zijn meer dan drie miljoen jongeren in Japan die zich volledig hebben teruggetrokken.Ze hebben zich opgesloten in hun kamer en afgesloten van de wereld. Milena Michiko Flaar schreef een unieke, indrukwekkende roman over een fenomeen dat culturen verbindt en landsgrenzen overschrijdt. Een jongeman verlaat zijn kamer na een isolement van twee jaar. Hij verzamelt al zijn moed, verlaat op de tast het huis van zijn ouders en gaat de straat op. Voorzichtig betreedt hij de wereld opnieuw en vindt zijn weg naar een bankje in het park, zijn toevlucht en nieuwe schuilplaats. Daar opent hij zijn ogen. Tegenover hem zit een salaryman, een kantoormedewerker zoals er duizenden zijn; een lunchpakketje op schoot, keurig in het pak. Dagenlang kijken ze stiekem naar elkaar, voorzichtig groeten ze elkaar, en dan komt de dag waarop ze naast elkaar gaan zitten en beginnen te vertellen. Over wat er misgegaan is, over levens vol angst en falen, over teleurstellingen en schaamte. Ze worden bijna vrienden, de twee buren op hun parkbankje, tot op een dag de salaryman niet meer verschijnt met zijn liefdevol gevulde lunchtrommeltje. Het internationale succes van Haruki Murakami heeft de universele waarden van oost en west laten zien. Milena Michiko Flaar wordt beschouwd als de vrouwelijke, jongere Murakami. Haar ontroerende verhaal overbrugt elke denkbare culturele kloof. Met haar twee parkbankvrienden, die op alle gebieden buiten de geldende norm vallen, zit zij als derde in het park en betovert ons met hun verhaal
Dit verhaal maakt mij echt heel nieuwsgierig. Ik heb echt het idee dat ik dit boek wil lezen, het doet mij vaag denken aan Eleanor & Park, maar dan totaal anders. Het boek lijkt mij heel mooi, rustig en goed doordacht. Heb jij dit boek gelezen? Zou je het aanraden?

Koop bij bol.com

 

De winactie van vandaag is voor Een bijna volmaakte vriendschap! Hou Facebook en Twitter in de gaten en doe mee! Aanstaande zaterdag maak ik alle winnaars van de hele week bekend! 

Vind meer artikelen over
.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.