Het land staat aan de vooravond van een burgeroorlog waarin de rebellen het opnemen tegen de wrede en doortrapte leiders van het land. Cia, getalenteerd student aan de universiteit, weet té veel, in ieder geval van de schokkende waarheid achter de Test.

Het Examen

Boeken Recensies

Het examen is het derde, en dus het slotdeel, van de Test-trilogie. Van De Test en De Studie heb ik echt enorm genoten! Voor mijn gevoel heb ik veel te lang gewacht met het lezen van dit derde deel. Benieuwd wat ik er van vond? Is deze serie het waard om helemaal doorheen te racen, of kan je deel één beter laten liggen vanwege een tegenvallend slot?

Het land staat aan de vooravond van een burgeroorlog waarin de rebellen het opnemen tegen de wrede en doortrapte leiders van het land. Cia, getalenteerd student aan de universiteit, weet té veel, in ieder geval van de schokkende waarheid achter de Test.

Maar ze kan het niet alleen. Dit is haar kans om recht te doen, in praktijk te brengen waarvoor ze heeft getraind. Maar wie zal haar volgen? Op de campus waar achter elke hoek gevaren en leugens schuilen, moet Cia de levens van de mensen van wie ze houdt riskeren en gokken op de loyaliteit van haar klasgenoten. Klasgenoten die stuk voor stuk bewezen hebben dat ze niet te vertrouwen zijn…

De inzet is hoger dan ooit – een toekomst geregeerd door angst of hoop. In dit derde en afsluitende deel van haar Test-trilogie weet Joelle Charbonneau de spanning tot grote hoogte te laten stijgen. Klaar of niet, het is examentijd… en het laatste examen is het allergevaarlijkst!

Het is voor mij al bijna een vastgesteld iets. Het derde deel in een (dystopische) trilogie valt tegen. Bij deel twee van deze serie was ik al helemaal gelukkig met de heerlijke consequentie van het boek. Gelukkig kan ik melden dat ook deel drie weer helemaal geweldig is. Persoonlijk is na het lezen van Het Examen deze serie mijn favoriete serie als het om Dystopieën gaat. Dit boek doet precies wat ik hoop. Het zet een goede wereld neer, met sterke geloofwaardige personages die ze trouw blijft tot het einde en een logisch aanvoelend verhaal. Vaak heb ik het gevoel dat een auteur na deel een of twee een trucje uitvoert en er een gigantische plottwist in gooit om het verhaal nog draaiende te houden. Zo’n plottwist is natuurlijk geen punt, maar het moet voor mij natuurlijk aanvoelen. Dat doet dit vervolg goed.

Veel heb ik natuurlijk al gezegd in mijn eerdere recensies! De hoofdpersoon is tof, de bijpersonages zijn dat ook. Joelle Charbonneau zet de ontwikkeling van haar personages goed neer. Cia, de hoofdpersoon, is op het einde van dit boek zeker veranderd ten overstaan van boek 1. Maar dat is zo geleidelijk gegaan dat je het tijdens het lezen niet merkt. Alle acties van Cia voelen ook zo. Als dingen die Cia zou doen. Niets is vervelender dan een auteur die zijn/haar personages ineens niet meer lijkt te kennen. Dat probleem heeft Charbonneau niet!

Het verhaal van dit derde deel is weer hartstikke goed! Flink wat intriges en plottwisten worden naar je oren geslingerd en dat houd het spannend en de vaart zit er weer dik in. De eerste paar pagina’s moet je weer eventjes je geheugen over de eerdere delen opfrissen, maar daarna ben je good to go! Geloof me maar als ik zeg dat je dit boek in een ruk uit gaat lezen. Het is een heel goed slot voor deze serie. Aan het einde van deze trilogie baal ik er van dat er geen vervolg komt, maar ik ben wel tevreden! Niet alleen de reis, maar ook de bestemming was goed!

Miniscuul minpuntje, heeft Cia nou zoveel mazzel? Er lijkt nooit iets verkeerd te gaan? Dat is misschien toe te schrijven aan haar persoonlijkheid en het feit dat ze bizar veel testen heeft moeten doorstaan. Een hoofdpersoon die veel fouten maakt had het niet zover geschopt als Cia, maar het had misschien wel goed geweest om ergens een steekje te laten vallen. Voor de geloofwaardigheid!

Zoek je romantiek tussen je spanning? Ook deze trilogie bevat een romance die flink wat pagina’s krijgt in Het Examen! Dus je kan tussen de keiharde spanning door ook een beetje zwijmelen! In combinatie met al het voorgaande en de uitgebreide uitleg over de wereld is dit voor mij echt de beste dystopie die ik tot nog toe gelezen heb!

Welke elementen zitten er in jouw perfecte boek? Laat het achter in een reactie.

Vind meer artikelen over
, , , , , .

Beoordeling 4.5/5
Gepubliceerd op 04/02/2015 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Dit schreven anderen

 

Jacoline zei op 04/02/2015 om 11:46

In mijn perfecte boek zitten intrigerende personages en het heeft een verhaal dat me van begin tot einde geboeid weet te houden. Verder vond ik zelf dit laatste deel tegenvallen, ik vond het juist niet erg geloofwaardig en voor mijn gevoel was de spanning eruit. Gelukkig heb jij er wel van genoten!

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.