Vanaf het moment dat Alaska zijn leven binnenwandelt – spannende, intelligente, supersexy, totaal verknipte Alaska- is Miles verloren. Hij weet dat hij de grens van hun kostbare vriendschap niet moet overschrijden, maar hij kan niet anders – want het leven begint pas echt te zinderen als de liefde zijn intrede doet.

Het grote misschien

Boeken Recensies

Miles Halter, gefascineerd door Beroemde Laatste Woorden, gaat naar Culver Creek, Alabama, om zich voor te bereiden op de Universiteit. Daar vormt hij al snel een onafscheidelijk drietal met zijn kamergenoot de Kolonel en diens beste vriendin Alaska.

Vanaf het moment dat Alaska zijn leven binnenwandelt – spannende, intelligente, supersexy, totaal verknipte Alaska- is Miles verloren. Hij weet dat hij de grens van hun kostbare vriendschap niet moet overschrijden, maar hij kan niet anders – want het leven begint pas echt te zinderen als de liefde zijn intrede doet. Onbeantwoorde, onmogelijke liefde.
Of toch niet?

Nadat ik De weeffout in onze sterren had gelezen, wilde ik meer John Green. Het lot wilde dat ik die dag door de Ako liep en daar Het grote misschien en 19 keer Katherine zag liggen tegen een spotprijs! Die moest ik natuurlijk meenemen! Vol enthousiasme begon ik aan Het grote misschien. Mijn mening over dit boek was enorm dubbel. Want enerzijds wil ik dit boek gewoon enkel applaudisseren om alle goede eigenschappen die dit boek bevat. Anderzijds kon ik niet heel goed in het verhaal komen. John Green’s boeken zijn echt enorm goed geschreven, maar er gebeurt niet heel veel. Er is geen actie. Dat is ook niet altijd nodig, maar nadat ik De weeffout in onze sterren gelezen had, was ik daar wel een beetje aan toe.

Maar toch heb ik het boek uitgelezen, na een opstartperiode kwam ik ook steeds meer in het verhaal en was het ook echt de moeite waard. De personages zijn enorm goed uitgewerkt en dat zuigt je uiteindelijk ook in het verhaal. De intrigerende achtergrondverhalen maken elk personage uniek en maken dat ze enorm echt aanvoelen. Miles, de hoofdpersoon, is een fijn personage om mee, mee te lezen. Hij maakt interessante observaties en zijn gedachtes zijn erg uitgebreid uitgewerkt.

Toch, erger nog dan in De weeffout in onze sterren miste ik hier actie. Het grote gedeelte van het boek weet je eigenlijk ook niet echt waar het om gaat. Dat komt misschien doordat het niet zozeer ergens over gaat. Het gaat over Miles, zijn vrienden, de school en Alaska. Er is geen groot na te streven doel. Pas tegen het vindt er een gebeurtenis plaats die een bepaald doel in het verhaal brengt.  De vraag is dus eigenlijk; is een doel noodzakelijk in een boek. Want het mag echt duidelijk zijn, de personages zijn geweldig. De manier van schrijven van John Green verdient niets dan lof. De beeldspraak, woordkeuzes en zinnen die Green op papier zet zijn haast betoverend. Maar persoonlijk heb ik iets nodig om naar toe te lezen. Tot op vlak voor het einde miste ik dat enorm in Het grote misschien.

Het grote misschien is een onwijs mooi boek, onwijs realistisch geschreven en er lijkt getoverd te worden met woorden. Maar uiteindelijk vond ik het boek een beetje saai. Toch, als je tijd hebt, wil ik iedereen aanraden dit boek te lezen. Want Miles, De kolonel, Alaska, Lana en alle andere personages die in Het grote misschien voorkomen verdienen het om gelezen te worden. De woorden van John Green verdienen het gelezen te worden. Dus pak dit boek op, verwacht geen zinderende spanning, maar verwacht wel mee te leven met de personages in dit boek. Verwacht dat het laatste gedeelte van het boek toch in een ruk uit wil lezen. Verwacht een boek dat het verdient gelezen te worden.

Onder aan elke pagina wordt een quote getoond. Uit alle boeken, films en series die op Killing your Darlings verschijnen komt zo’n quote. Voor Het grote misschien is dat deze;

“Als mensen regen waren, dacht ik, dan was ik gemiezer en zij een wolkbreuk.”

Dit denkt Miles over Alaska. Ik heb deze quote gekozen omdat ik het echt prachtige beeldspraak vind. Een goed voorbeeld van wat John Green met taal kan.

 

Vind meer artikelen over
, , , , , .

Gepubliceerd op 06/08/2014 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.