In Prentisdorp is er altijd herrie. Door een virus denken alle mannen hardop. Vlak voordat Todd een man wordt, stuit hij onverwachts op stilte. Hij dacht dat dat onmogelijk was. Maar Prentisdorp heeft gelogen. En met die wetenschap slaat Todd op de vlucht...

Het mes dat niet wijkt

Boeken Recensies

Todd Hewitt is de laatste jongen in Prentisdorp. Een unieke stad, want in Prentisdorp klinkt continu het overheersende, schreeuwende geluid van gedachten. Alles wat leeft denkt hardop. Ook de dieren. Ook Todd. Dat is de dagelijkse orde: je kunt er niet aan ontsnappen. Er is geen privacy. Er zijn geen geheimen. Tenminste, dat denkt Todd.

Een maand voordat hij een man zal worden, stuit Todd onverwacht op… stilte. Hij dacht dat dat onmogelijk was. Maar Prentisdorp heeft gelogen. En met die wetenschap slaat Todd op de vlucht…

Over dit boek hoorde ik continu niets dan goeds. Logischerwijs dat ik het boek erg graag wilde lezen! Ik moet eerlijk zijn dat het boek niet volledig aan mijn (hoge) verwachtingen voldeed. Maar dat komt uiteraard gewoon doordat mijn verwachtingen echt sky-high waren toen ik begon!

Het verhaal is enorm sterk, origineel en perfect uitgewerkt. Het mooie aan dit boek is dat je er vrij snel ingezogen wordt. De wereld wordt realistisch beschreven en de unieke setting zorgt ervoor dat je direct met vragen zit. Ook de personages zijn erg goed! Todd wordt heel geloofwaardig neergezet, evenals Viola. Deze twee karakters zijn heel erg uitgewerkt en groeien naarmate het verhaal vordert. Daarnaast zijn Todd’s gedachtes vaak erg grappig om te lezen, wat het boek heel fijn doet weglezen.

Een nadeel aan de precieze weergave van het personage Todd, is het taalgebruik. Het taaltje in dit boek is sowieso al een beetje afwijkend en vergt in het begin wat gewenning, maar op sommige momenten wordt deze taal iets te ver doorgetrokken wat voor mij het leesplezier een beetje verminderde. Zo is er voor gekozen om sommige woorden expres foutief te spellen (bijv: Konsuntraatie). Dat vond ik de eerste keer leuk, maar daarna een beetje vervelend.

Toch heeft ook dat kleine nadeel zijn voordeel. Todd wordt authentieker en daarmee de sfeer ook. Hierdoor komt het verhaal beter tot zijn recht! Mijn enige minpunt is dus eigenlijk dat dit taalgebruik iets ingeperkt had mogen worden!

Het mes dat niet wijkt is spannend, uniek en het begin van een veelbelovende trilogie! (Waarom komt al het goeds in drievoud? Niet dat ik klaag.) Ik ben enorm benieuwd naar het vervolg, daar heeft het einde wel voor gezorgd! Als je van fantasy YA boeken houdt, dan is dit boek zeker een aanrader. Je moet even aan het taalgebruik wennen, maar dat is dit boek zeker waard!

Vind meer artikelen over
, , , , , , , .

Gepubliceerd op 03/09/2014 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.