Kun je iets goeds bereiken met de strategieën van een massamoordenaar?

Het vierde rijk

Boeken Recensies

Een hele tijd terug, vlak voordat Killing my Darlings online ging was ik bij Clavis uitgeverij. Daar kregen we onder andere een leuke presentatie over covers, de cover van Het vierde rijk zat in die presentatie. Toen ik dat boek vervolgens tegenkwam op de website, wist ik dat ik het moest en zou lezen.

 Kun je iets goeds bereiken met de strategieën van een massamoordenaar?

Als de vijftienjarige Blenda midden in het semester op een nieuwe school komt, ziet ze meteen dat iedereen in de ban is van één persoon: Hedvig. Zelfs de rector gehoorzaamt het mooie blonde meisje blindelings. Blenda is nooit populair geweest en droomt ervan om net als Hedvig in de spotlights te staan. En ze is niet de enige. Lena-Stina is goed op school, maar heeft geen plezier in het leven. En Penny verandert steeds in een kopie van anderen, ze is allang vergeten wie ze zelf is.
Voor een project op school bestuderen de drie meisjes hoe Hitler aan de macht kwam. Ze bedenken een geniaal plan waarmee ze Hedvig van haar troon kunnen stoten. Maar al snel stijgt de macht een van hen naar het hoofd …

Het begin van het boek, de uitgangssituatie, is niet heel geloofwaardig. Een hele school in de ban van een heel mooi meisje, Hedvig. De docenten, alle studenten, iedereen heeft ze in haar macht. Een beetje te ‘mean girls’ als je het mij vraagt voor een boek met een wat zwaardere inhoud. Toch is dit uitgangspunt volledig nodig voor het verhaal, misschien had er iets meer tijd besteed kunnen worden aan het uitdiepen van Hedvig haar heerschappij, want hierdoor kwam ik er in het begin een beetje lastig in.

Vanaf het startpunt gaat het boek daarentegen als een trein, een sneltrein. De rest van het boek is verschrikkelijk goed en geloofwaardig geschreven. Blenda veranderd van een (in de eerste pagina’s) leuk personage in een ware manipulator. Maria Nygren beschrijft de corruptie van Blenda heel erg goed. Steeds gaat het een stapje verder. Hoe verder je in het boek bent, hoe meer je een afkeer krijgt van Blenda.

Naast de verandering in Blenda is ook de verandering van haar omgeving goed beschreven, haar invloed op de mensen om haar heen en hoe die mensen over haar denken. Daar komt het meervoudige perspectief heel goed tot zijn recht. Ook Penny en Lena Stina (LSD) komen veelvuldig aan het woord. Dit gaat soms wel een beetje rommelig, waardoor je soms echt even goed moet kijken met wie je nu eigenlijk meeleest. Toch geven de perspectieven een extra dimensie.

Het allersterkste punt van dit boek is de emoties die het weet op te roepen. De dingen die gebeuren, de redenaties van Blenda, haar acties hebben mij soms echt aangegrepen. Het boek liet veelvuldig een rotgevoel bij me achter, geloof mij er zijn duizendmaal gruwelijkere boeken geweest die dit niet voor elkaar gekregen hebben bij mij. Maar doordat Maria Nygren zo dicht op de werkelijkheid zit, zo dicht op De tweede wereldoorlog, gaat dit boek echt onder je huid zitten. Hoewel de setting totaal anders is weet Het vierde rijk een middelbare school om te toveren tot een dictatoriaal regime.

Juist die totaal andere setting, high school, werkt heel goed in het boek. Hoewel het begin dus een beetje te ‘Mean girls’ voelde, zorgde de middelbare schoolsetting vaak ook juist voor een adempauze. Een beetje luchtigheid en menselijkheid in dit, op een psychologische manier, gruwelijke boek. Het bracht humor met zich mee en dat was broodnodig.

Maria Nygren heeft een must read geschreven. Met Het vierde rijk weet ze onder je huid te komen en laat ze je de pagina’s razendsnel omslaan. Het begin vond ik niet heel erg geweldig, maar die setting was broodnodig om de rest van het verhaal te laten werken. Ook zijn de acties in het boek zelf niet altijd bijzonder goed. Maar mijn oordeel van dit boek gaat echt om het gevoel dat het weet te creëren. Het psychologische aspect. Daarop gebaseerd is dit boek echt geweldig.

Vind meer artikelen over
, , .

Beoordeling 4.5/5
Gepubliceerd op 04/05/2015 om 12:02 in Boeken en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.