Trella is een sloof en zit vast in Binnen. Ze doet het vuile werk voor de oppers, die boven in luxe leven. Tijdens het schoonmaken van het ventilatiesysteem komt Trella op verborgen plaatsen. Als de Opper Cops erachter komen zal ze gerecycled worden. Maar nieuwsgierigheid is een sterke drijfveer, en er gaan geruchten dat er een uitweg is uit Binnen.

Inside Out

Boeken Recensies

Inside out van Maria V. Snyder had ik al flink wat keren zien liggen in de boekhandel en was ik ook meermalig tegengekomen op het internet. Uiteindelijk kon ik niet anders dan dit boek lezen, want een mens kan zo’n flaptekst als deze niet lezen zonder nieuwsgierig te worden naar de inhoud.

Trella is een sloof. Een nobody. En net als de duizenden andere sloven die opeengepakt op de onderste niveaus van Binnen verblijven, doet ze het vuile werk voor de oppers, die boven in luxe leven. Maar Trella is ook de Koningin van de Buizen, die tijdens het schoonmaken van het ventilatiesysteem op plaatsen komt waar niemand anders ooit een voet zet. Als de Opper Cops erachter komen zal ze gerecycled worden. Maar nieuwsgierigheid is een sterke drijfveer, en er gaan geruchten dat er een uitweg is uit Binnen. 

Als Cogon, haar enige vriend, wordt opgepakt, kan ze nog maar één ding voor hem doen. Zorgen dat ze de geheimzinnige Poort vindt, de mythische uitgang naar Buiten, wat dat dan ook mag zijn. Trella vindt steeds meer aanwijzingen voor het bestaan van de Poort, maar ze doet ook een andere ontdekking: ze staat niet alleen in haar pogingen. De sloven zijn klaar voor een opstand, en zelfs sommige oppers blijken anders te zijn dan ze dacht. Zoals Riley, een jongen die al snel verwarrend veel voor haar gaat betekenen…

Het boek is over het algemeen erg spannend, maar naar mijn gevoel duurt het intro net iets te lang. Er is ook in het begin wel gelijk al spanning, maar het had net iets sneller op gang mogen komen. Pas halverwege wordt het dusdanig spannend dat je het boek niet meer wilt (kan!) wegleggen. Wel wordt dat intro goed gebruikt door verschillende personages te introduceren. Trella, is een relatief typische dystopische hoofdpersoon: een sterke, eigenzinnige, ondernemende vrouw die op rust gesteld is en weinig behoefte heeft aan sociale contacten. Dat maakt haar overigens niet minder leuk, haar perspectief verschilt wel degelijk van bijvoorbeeld Katniss, Beatrice of America die voorderest in dat zelfde plaatje passen.  Dat komt uiteraard ook door de omstandigheden, die in dit boek misschien wel het meest barbaars zijn van alle dystopieën die ik tot nog toe gelezen heb.  Cog, een ander personage, wordt ook op een goede manier geïntroduceerd aan het begin van het boek. Dit is erg belangrijk geweest voor de rest van het verhaal.

De wereld waarin Trella leeft is weinig levendig. Aan de talloze buizen en sombere ruimtes valt weinig te beschrijven. Gelukkig lost Maria V. Snyder dit in Inside Out op door genoeg achtergrond informatie over de wereld prijs te geven. Het mooie aan deze achtergrondverhalen is dat je in het begin van het boek meegaat in de indoctrinatie die Trella voorgeschoteld gekregen heeft. Als dat beeld voor Trella langzaam uit elkaar valt, gebeurt dit op exact dat moment ook bij de lezer!

Hoe dichter ik bij het einde kwam, hoe meer ik het idee kreeg dat het boek niet genoeg pagina’s meer had voor een fatsoenlijke afsluiting, maar met deel twee in mijn achterhoofd baarde dat mij weinig zorgen. Toch voelde het einde van Inside Out een beetje overhaast. De overgang voelde veel te snel, ik heb de desbetreffende pagina’s ook moeten herlezen om te controleren of ik niet per ongeluk een hoofdstuk had overgeslagen. Dat was wel jammer, omdat de spanning en de vaart er op dat moment juist zo goed in zat.

Op naar deel twee! Het einde smaakt echt naar meer. Persoonlijk, ondanks dat het was overhaast was, vind ik het einde, het idee erachter, echt een groot pluspunt van dit boek. Het was redelijk onvoorspelbaar, terwijl ik tijdens het lezen heel erg het idee had dat het een voorspelbaar einde zou worden. Je wordt dus lekker op het verkeerde been gezet!

Interessante personages, geen mooie, maar wel degelijk goed uitgewerkte, wereld en een origineel plot. Mix deze ingrediënten gedurende 10 minuten met een fijne schrijfstijl en je hebt Inside Out. Ik ben erg benieuwd naar deel twee. Ik zit vanuit Inside Out met nog talloze vragen die ik graag beantwoord zie.

Vind meer artikelen over
, , , , , , , .

Gepubliceerd op 01/10/2014 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.