Inside Out

Films en series Overige Recensies

Gisterenavond ging ik naar de sneak peak in Pathé. Superleuk om te doen, want je weet nooit welke film je kan verwachten, dat kan verschrikkelijk slecht uitpakken, maar ook vreselijk goed. Gisterenavond zat ik in de zaal volop te speculeren dat we naar Pixels gingen kijken. Toen begonnen de reclames en de spanning was om te snijden.. (viel eigenlijk wel mee). Na de reclames begon het dan! Groot stond er ‘Lava’ op het scherm. Lava? Ik kijk Esther, de vriendin waar ik mee was vragend aan. Die film kende ik niet. Maar dat bleek een zoetsappig liefdesverhaal over een vulkaan die zich eenzaam voelt en op zoek is naar de ware liefde. Gelukkig is er een hele mooie meisjesvulkaan op de bodem van de zee. Hoe dat verder gaat verklap ik natuurlijk niet! ‘Looking for someone to Lava.’

Het was maar een short film! De echte film wisten we nog steeds niet 100% zeker. Maar aangezien we een Disney intro kregen kon het haast niet anders dan Inside Out zijn. Onze verwachting werd bevestigd en ik had niet blijer kunnen zijn. Voor de mensen die nog helemaal niets meegekregen hebben van deze geweldige film. Het gaat over Riley. Riley is 11 jaar oud als ze gaat verhuizen, een nogal ingrijpende verandering voor een jong meisje. In haar hoofd zitten Joy, Anger, Sadness, Panic en Disgust (in jouw hoofd ook overigens). Zij trekken al sinds haar geboorte aan de touwtjes en omdat ze logischerwijs willen dat Riley zo blij mogelijk is, staat Joy het grootste deel van de tijd aan het roer en maken ze non-stop blije herinneringen. Sadness doet mee voor spek en bonen, want niemand wil verdrietig zijn.  Elke emotie heeft zijn rol in het gedrag van Riley. Het is oprecht hilarisch om naar te kijken. Als je de trailer nog niet gezien hebt, dan moet je dat NU gaan doen. Dan nog niet overtuigd, lees dan de rest van dit artikel!

Deze film is nog duizendmaal gaver dan ik had durven verwachten. Ik wilde er al vrij graag naartoe, maar sinds gisteren is dit gebombardeerd tot mijn favoriete Disney film. En er zitten niet eens liedjes in! De trailer is al erg tof, maar die kwaliteit en humor weet Inside Out gedurende de hele film te behouden. Met kleine grapjes of hele herkenbare gedachten of gevoelens zorgt deze film ervoor dat je de hele film met een glimlach op je gezicht zit, of in mijn geval hardop lachend. Ondertussen weet de film ook nog is een heel mooi verhaal te vertellen. Het is een perfecte metafoor voor sommige gedachten en gevoelens die je soms hebt. Laten we in ieder geval stellen dat de film veel geloofwaardiger over kwam dan al die onzin over de hersens en zenuwen. Inside Out verklaart alles. Dat je nog steeds alle reclames van de afgelopen 10 jaar uit je hoofd kent, maar je alweer vergeten bent wat je ook alweer geleerd had over de Amerikaanse presidenten. Of dat ene nummer dat de hele tijd in je hoofd blijft zitten.

De personages zijn super leuk gecast en het stemacteerwerk van de 5 emoties is ook echt ‘top notch’. Naargelang de film vordert krijg je wel al een beetje het idee waar de film heen wil gaan, maar dat doet totaal niet af aan het entertainment gehalte. De personages zijn zo leuk dat er naar mijn idee helemaal geen plot nodig was. Het eerste deel van de film, een vrij lang intro in het gedachtegoed van de film was minstens even interessant als de verhaallijn. Zoals we van Disney Pixar gewend zijn ziet het geheel er niets minder dan spectaculair uit en als je de film in 3D krijgt wordt dat nog eventjes versterkt.

Toch was alles niet rozengeur en maneschijn. De film was soms zelfs een beetje confronterend, ontroerend en ronduit hartverscheurend. Als Sadness en Joy ‘Bing Bong’ tegen komen. Het denkbeeldige vriendje van Riley, die ze nu ze alweer 11 is natuurlijk allang vergeten is, ga je gelijk van hem houden. Als Joy vraagt wat hij eigenlijk is antwoord hij: ‘Ik ben grotendeels suikerspin, heb de kont van een kat en het gezicht van een olifant en ben ook deels dolfijn!’ Het dolfijn-deel is hem totaal niet aan te zien totdat hij er ineens een dolfijnengeluid uitgooit. ‘Dieren waren helemaal de shit toentertijd. Het was alles waar iedereen over praatte. De kat doet miauw, de hond doet waf. Iedereen had het erover.’ Zo verklaarde ‘Bing Bong’ zijn bizarre uiterlijk. Juist omdat hij zo geweldig is, baal je er toch een beetje van dat Riley hem vergeten is en zet je een beetje aan het denken.. Hoeveel Bing Bongs ben ik al vergeten in mijn leven.

De film was een geweldige achtbaan. Tranen van het lachen stroomde over mijn gezicht en tegen het einde zelfs een paar traantjes van ontroering. Maar deze film is beslist een must-see. Oprecht. De 15é komt Binnestebuiten, ofwel Inside Out in de Nederlandse Bioscopen en ga er naartoe. Met je kinderen, vrienden, familie, opa’s en oma’s. Maak jezelf klaar voor een hilarische kinderfilm die stiekem veel meer diepere lagen bevat.

Beoordeling 5/5

Reacties op dit artikel

 

zwartraafje zei op 10/07/2015 om 22:33

Ik keek echt uit naar deze film en hij heeft mijn verwachtigen zelfs overtroffen toen ik hem gisteren zag. Echt knap om te zien hoeveel er in die animatiefilm is verwerkt.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.