James Frey, bekend van verschillende boeken, als Endgame en de 'I am number four' boeken. Een man met veel succes en een bijzondere manier van schrijven.

James Frey

Artikelen Boeken

James Frey was in Nederland, dit naar aanleiding van zijn nieuwste boek: Endgame. James Frey is een bijzondere man en zijn houding en kijk op het vak onderscheidt hem van alle andere schrijvers die ik gesproken heb. Lees onderaan het interview hoe jij een gesigneerd exemplaar van Endgame kan winnen!

Hoe schrijft James Frey?
Voor Frey is schrijven geen mystieke ervaring waarin het personage de schrijver meeneemt op een magische reis. Schrijven is voor hem echt werk, iets wat je gemakkelijk van 9 tot 5 kan doen. Inspiratie is onzin en een writers-block een zwak excuus. Ook als je geen zin hebt moet je aan het werk. Zelf volgt James Frey zijn eigen adviezen ook op. Hij schrijft van maandag tot vrijdag en van 9 tot 5. Hij neemt vakanties en vrije dagen waarop hij niet schrijft en ook in de weekenden laat hij zijn verhalen voor wat het is. Een hele nuchtere kijk op schrijven en volledig contra aan de ideeën die bijvoorbeeld Kiera Cass hierover heeft, voor Cass is het wel zo dat haar personages tegen haar praten en haar vertellen hoe het verhaal loopt. James Frey weet dat al van te voren. Het is veel efficiënter om zelf te bepalen welke kant je op wilt met je verhaal, anders wordt het een chaos.

Hoe is het co-auteurschap met Nils Johnson-Shelton verlopen?
Nils is een oude vriend van James, toen James met het idee kwam voor Endgame belde hij Nils op om te vragen of hij mee wilde doen, dat wilde Nils. Het schrijfproces is in grove lijnen als volgt gegaan: James Frey bedacht de grote lijn van het verhaal en vertelde dit aan Nils, Nils schreef vervolgens de eerste versie van het boek. Die eerste versie werd gelezen door James die hier aanpassingen in maakte. Ook bedacht James de eerste versie van de puzzel in dat boek. Uiteindelijk zijn er flink wat dingen aangepast. Zo is het einde wel vier keer veranderd. James Frey werkt op zo’n moment met trial en error. Hij gaat niet nadenken over de mogelijke einden, hij doet gewoon wat en schrapt dat als het niet werkt net zolang tot iets wel werkt!

Pittacus Lore
Pittacus Lore is het pseudoniem waaronder James Frey schrijft met Jobie Hughes. Hoe is die samenwerking dan ontstaan en gegaan? Wederom was het idee van James Frey. Hij vertelde zijn ideeën, voornamelijk de mythologie, aan Jobie Hughes. Vervolgens ging Hughes aan de slag en schreef hij het boek. Frey heeft geen woord geschreven aan de Lorien Legacies. Wel is hij betrokken geweest bij de marketing en de films. Het is, zo zegt Frey, zijn idee, dus zijn eigendom.

James Frey
Ook heeft Frey solo geschreven, in die gevallen heeft hij logischerwijs ook het verhaal echt zelf geschreven. Aan zijn omstreden debuut A million little pieces is geen co-auteur te pas gekomen en dus puur Frey. Hij geeft aan het daadwerkelijke schrijven veel leuker te vinden dan het creëren van de hoofdlijnen en de mythologieën. Waarom? Hij is graag alleen, hij definieert zich, en met hem vele anderen, als een introvert persoon.

Ik vond het heel bijzonder om met James Frey te kunnen praten. Schrijven is voor hem veel nuchterder, veel meer werk dan voor de meeste auteurs die ik heb mogen interviewen. Ook is het heel bijzonder om te horen dat twee immens populaire series, waar zijn naam aan verbonden is, niet daadwerkelijk door hem geschreven zijn. Het is wel duidelijk dat de fantasie wel bij Frey vandaan komt en dat we die series aan hem te danken hebben.

Na een dergelijk interview kan een mini-signeersessie niet uitblijven natuurlijk! Dus heb ik mijn boek laten signeren en één boek voor jullie! Ik ga een exemplaar van Endgame, gesigneerd en wel, weggeven! Heb jij dit boek nog niet gelezen, maar ben je wel enorm benieuwd? Doe dan het volgende: 

Like en deel deze facebook status, en vergeet Killing my Darlings vooral niet te volgen op facebook. 

Retweet deze tweet, en klik ook eventjes op de volgknop voor @KmDarlings

En laat een reactie achter met jouw mening, hoort een schrijver zelf te schrijven of gaat het om de ideeën? Is schrijven passie of werk?

De uitslag komt 18-12 online!

De winnaar is: Danielle Klijssen! Gefeliciteerd en stuur je adresgegevens naar win@killingmydarlings.nl

Kan je niet wachten om dit boek te lezen? Bekijk Endgame op bol.com! 

Vind meer artikelen over
, , .

Gepubliceerd op 11/12/2014 om 09:00 in Artikelen en Boeken.

Dit schreven anderen

 

Amy vertelde op 11/12/2014 om 10:37

Leuk Tim! Ik doe graag mee met je actie, ik heb op Twitter het bericht gedeeld en geliked (@teaatpemberley) en ook op FB!

Ik vindt het een moeilijke vraag die je stelt…Maar toch ga ik er denk voor dat een schrijver zelf hoort te schrijven. Het is tenslotte dan ook echt 100% jou eigen idee en kan je er met niemand ruzie over krijgen, en dat kan wel als je het idee had maar iemand anders het moet opschrijven. En schrijven is werken met passie! 😀

 

Vanessa zei op 11/12/2014 om 11:14

Een schrijver moet zeker zelf schrijven! Elke luierik kan een leuk idee hebben of een goeie droom waar je wel wat mee kan, maar je bent pas schrijver als je er ook effectief de tijd en moeite in steekt om dat verhaal te verwezenlijken. Toch vind ik de aanpak van James Frey dan weer iets te kil en berekend … Het moet werk zijn, ja, maar zoals Amy ook al zei moet je er toch ook wel passie voor hebben, anders krijg je toch niet echt het gewenste resultaat volgens mij … Ik ben alleszins heel benieuwd naar dit boek (nog meer na dit interview gelezen te hebben eigenlijk) en heb meegedaan op alle nodige manieren^^

 

Tim vertelde op 12/12/2014 om 11:14

Bijzonder he, dat de ene schrijver er zo berekenend instaat en de andere schrijver juist weer totaal anders!

 

Christine Charliers reageerde op 11/12/2014 om 11:37

Ik denk dat beide kunnen. Niet iedereen kan schrijven, maar kan wel een goed idee hebben. Maar of je er evenveel voldoening uit haalt als een ander jouw verhaal heeft opgeschreven? Beter lijkt me dan te werken met een schrijfcoach. Dan krijg je feedback. Zo leer je schrijven en heb je zelf plezier aan het werk gehad. En zoals Amy zegt, schrijven is werken met passie. Ik bezie het meer als een hobby, een verzetje om mijn hoofd leeg te maken met ideeën.

 

Emmy vertelde op 11/12/2014 om 12:42

Ik krijg echt die kriebels van die man.

 

Ingrid zei op 11/12/2014 om 13:03

Ik doe heel graag mee aan deze actie

 

Janita schreef op 11/12/2014 om 17:34

Oeh, leuke winactie, Tim! Ik doe graag mee! Een schrijver hoort zelf te schrijven, want het is tenslotte zijn of haar idee. Schrijven kan en passie en werk zijn, dan heb je de beste boeken en merk je het ook aan de verhalen. Als een verhaal zonder passie geschreven is, merk je dat op een of andere manier.

 

Heleen schreef op 11/12/2014 om 18:56

Een schrijver geeft vorm aan een idee. Het idee hoeft niet van hem/haar te komen, maar een schrijver schrijft, alleen of met anderen. En als je een goede schrijver bent, denk ik dat je van je passie je werk maakt. Het is niet altijd of-of in het leven…………..
Ik doe graag mee en ben heel benieuwd naar dit boek!

 

Tim reageerde op 12/12/2014 om 11:15

Daar heb je ook gelijk in Heleen! Het is altijd een combinatie van passie en werk.

 

linda reageerde op 11/12/2014 om 19:10

Ik vind dat je soms best wat hulp mag krijgen bij het schrijven. Soms heb je fantastische dingen in je hoofd maar krijg je ze zelf niet goed verwoord. Boeken schrijven begint denk ik wel met een passie en met veel geluk kan je daar je werk van maken.

Ik wil dit boek graag winnen. Heb het gedeeld op Facebook en op Twitter (@lindavoorhorst)

 

Tim schreef op 12/12/2014 om 11:12

Mooie reactie Linda!

 

Monique Luijten schreef op 11/12/2014 om 19:31

een schrijver moet zelf schrijven, dat is zijn of haar passie.

 

Sandra Crauwels zei op 12/12/2014 om 12:20

als schrijvers van hun passie hun werk kunnen maken is dit mooi meegenomen, ik denk dat de meeste schrijvers wel beginnen te schrijven doordat dit hun passie is, al is james frey misschien anders in deze gedachte, dat het echt werk is, ik denk dat het diep vanbinnen bij hem toch ook wel een beetje uit passie voor het schrijven is voortgekomen 😉

 

Wouter Kemel zei op 12/12/2014 om 13:44

schrijven kan een passie zijn, maar ook werk. Het is te zien hoe goed je bent en hoeveel inspiratie je hebt.
ps. ik heb geen twitter

 

Marga Driessen schreef op 14/12/2014 om 14:30

een schrijver hoeft niet altijd zelf te schrijven, heeft hij/zij een goed idee maar kan geen verhaallijn vinden dan is het verstandig zijn verhaal door een ander te laten uitwerken. Dat is mijn mening 😉

 

Lie van Peteghem schreef op 14/12/2014 om 16:35

Endgame had al zo veel positieve reacties. De schrijver leren kennen achter een boek is steeds een verrassing!

 

Wouter Kemel reageerde op 14/12/2014 om 19:47

Zelf schrijven vind ik trouwens het beste, zo bestaat er geen misverstand over wiens idee het was.

 

Mieke schreef op 14/12/2014 om 21:20

Zelf schrijven is het mooiste dan heb je zelf alles wat in je hoofd zat ook zelf op papier gezet. Maar als je een goed verhaal hebt en je bent minder goed om dit op papier te zetten is hulp van iemand die dit wel goed kan een prima idee, dan is er niks mis mee. Niet iedere goede verteller hoeft een goede schrijver te zijn….lijkt mij. Uiteindelijk gaat het om het verhaal 😉

 

Lieke zei op 15/12/2014 om 16:12

Super leuke actie, Tim! Ik doe graag mee 😀

Ik vind eigenlijk wel dat een schijver zijn eigen ideeën moet kunnen uitwerken, omdat iedere auteur een andere manier van schrijven heeft. Anders kun je jezelf niet echt een schrijver noemen maar dan ben je meer iemand die brainstormt over ideeën en dat zo goed mogelijk op papier moet zetten zodat iemand anders er een verhaal over kan schrijven.

Maar aan de andere kan, als je dit niet goed op papier kunt zetten, kan dat geweldige idee nooit werkelijkheid worden. Dus dan is het wel verstandig om een echte auteur in te schakelen!

 

Claudie vertelde op 15/12/2014 om 19:54

Ieder zijn ding toch…. Als het voor je werkt.

 

Marion Poeste Thomas schreef op 16/12/2014 om 08:33

🙂 natuurlijk doe ik mee! zeker voor een gesigneerd boek -love it -… natuurlijk volg ik je al op fb en twitter en heb ik het bericht gedeeld(marion.thomas.33/marion poeste thomas & mybook1990).

Als reactie op de vraag, een schrijver moet zelf schrijven is mijn mening. (bijna) iedereen kan wel een verhaal verzinnen. maar het uitwerken van het idee en er echt een spannend, mooi enz. leesbaar verhaal van maken dat is juist wat je een auteur maakt. En ook vaak het moeilijkste om te doen. het herschrijven,schrappen totdat er uiteindelijk een goed verhaal is ontstaan,dat zorgt dat je door wilt lezen, maar wat ook weer niet te veel verklapt. als beginnend auteur wordt je ”doodgegooid” met het – show, don’t tell- principe.

 

Ilse Brinkhuis schreef op 27/01/2015 om 22:17

Zelf schrijven, en het is zeker een passie die je moet hebben denk ik om een goed boek te kunnen schrijven. Ik zou willen dat ik het kon, maar ik hou het beter op lezen 🙂

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.