Leven en dood

Boeken Recensies

Heeeeeeeeeel lang geleden was ik groots van fan deze serie.  Breaking Dawn was ook een van de eerste boeken die ik in het Engels kocht,  ik kon niet wachten  om verder te lezen.  Op een gegeven  moment dacht ik dat ik er overheen was.  Twilight had niet meer de grip op mij die het eens had. De tekenen van mijn sluimerende obsessie waren toch alom aanwezig.  De witte edities die ik trouw gekocht heb,  evenals de films.  Wat was ik naïef om te denken dat ik over deze serie heen was.  Uit die droom ben ik bruut gewekt door Leven en Dood.  Het nieuws over de herschreven editie had mij nog geen seconde bereikt of ik wist dat ik het boek moest hebben.  Ik herkeek de films en herlas de boeken.  De vraag is,  is leven en dood de moeite  waard?

Als Beau Swan naar het regenachtige Forks verhuist en de mysterieuze en aantrekkelijke Edythe Cullen ontmoet, neemt zijn leven een spannende wending.

Edythe, met haar krijtwitte huid, gouden ogen en betoverende stem, is zowel onweerstaanbaar als ongenaakbaar. Tot nu toe heeft ze  haar ware identiteit verborgen weten te houden, maar Beau is vastbesloten achter haar geheim te komen. Wat Beau zich niet realiseert, is dat hij zijn leven en dat van anderen in gevaar brengt naarmate hij haar beter leert kennen. En misschien is het al te laat…

Voor deze recensie behandel ik echt alleen Leven en dood. Het verhaal van Edythe en Beau,  dus het gaat niet om de hele jubileum editie.  Ik ga er namelijk voor het gemak even van uit dat jullie Twilight of al gelezen hebben,  of nooit aan zullen raken.  Is leven en dood de moeite waard?  Ja,  ik vind van wel.  Voegt het echt iets toe,  misschien niet. Leven en dood is (Grotendeels)  op de letter gelijk aan Twilight.  In het taalgebruik is her en der wat aangepast en de namen en persoonlijk voornaamwoorden zijn aangepast.  Wel vind ik persoonlijk dat het verhaal een ander gevoel heeft gekregen.  Ik vind Beau een fijner personage dan Bella en,  zoals sommige mensen weten,  heb ik een voorliefde voor sterke vrouwelijke personages,  dus Edythe past ook echt in mijn straatje! De namen van sommige personages vond ik wel echt een obstakel tijdens het lezen van het boek.  Sommige voelden heel erg geforceerd.  Persoonlijk werd ik daar niet heel gelukkig van,  en op zeldzame momenten haalde het mij uit het verhaal. Ik las Leven en Dood direct na Twilight,  maar de herhaling vond ik niet vervelend,  de nieuwe insteek kon mij goed boeien.  Tegen het einde gooit Stephenie er ineens een gigantische plottwist tegen aan.  Persoonlijk vond ik dat erg gaaf! Toch voelde het einde erg afgeraffeld,  dat vond ik zonde.  Dat had echt niet nodig geweest.

In sommige recensies las ik dat mensen vonden dat Beau te aanhankelijk was voor een jongen.  Dus dat hij als man stoerder had moeten zijn.  Dat vind ik juist niet.  Wat ik fijn vond aan dit boek is juist dat ze de personages vrij gelijk heeft gehouden.  Niet elke man is stoer  en wees eerlijk,  zelfs de stoerste mannen kunnen toch niet op tegen Edythe.  Als ze Beau veel stoerder had gemaakt was ze niet bij de personages gebleven en had ze toegegeven aan de maatschappelijk opgelegde normen voor wat mannelijk is.

Persoonlijk vond ik dit boek erg geslaagd.  Het wist me te boeien met een verhaal dat ik al kende.  Het zorgde ervoor dat ik voor eventjes weer helemaal terug was in de Twilight wereld,  het gaf een alternatief einde,  wat het beslist leeswaardig maakte. Het hardcover uitvoering staat prachtig in je kast dus het is echt wat waard.

Op het einde na voegt het verhaal technisch weinig toe aan de serie,   dus het was niet nodig geweest en het is ook zeker geen nieuw deel in de serie.  Maar Stephenie heeft het punt gemaakt dat ze in haar voorwoord al aangaf te willen maken.  Bella was niet hulpeloos omdat ze een meisje was, ze was hulpeloos en een meisje.  Die boodschap over hoeveel het geslacht er (niet toe doet) sprak mij enorm aan! Vrijdag verschijnt een artikel wat daar dieper op ingaat. Pas wel op,  dat artikel gaat spoilers bevatten!

REAGEER

Geloof jij dat geslacht heel belangrijk is,  of maakt het eigenlijk weinig uit?

Vind meer artikelen over
, , , .

Beoordeling 4/5
Gepubliceerd op 02/12/2015 om 11:23 in Boeken en Recensies.

Dit schreven anderen

 

Jacoline zei op 02/12/2015 om 17:01

Ik denk met name dat het gaat om persoonlijkheid. Natuurlijk zijn er wel bepaalde dingen die meer bij het ene dan het andere geslacht ‘horen’ (misschien is een beter woord voorkomen), maar of ik een personages mag hangt af van wat hij of zij doet, niet vanwege het feit of het een hij of een zij is. Ik vind het wel cool dat Stephenie Meyer dit heeft gedaan, al ben ik niet geïnteresseerd genoeg om het boek werkelijk te kopen. En wat mij betreft mogen er nog wel wat meer boeken komen waarin we wat van die stereotypes afwijken (bad boy en knap meisje bijvoorbeeld, want dat zorgt soms ook voor van die voorspelbare verhalen).

 

Vivian | The Book Review reageerde op 18/12/2015 om 20:12

Ik wil deze zeker binnenkort graag lezen, ben enorm benieuwd of de gender witch echt zo positief is als iedereen beweert en sowieso is het een mooi excuus om de serie opnieuw te lezen!

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.