Oliver is de proloog voor Dagen van de Bluegrassliefde. Het boek gaat over een lastige periode in de jeugd van Oliver. Hij worstelt met zichzelf en iedereen om hem heen.

Oliver

Boeken Recensies

Oliver is de proloog voor Dagen van de Bluegrassliefde.  Omdat ik een evenement in het teken van Oliver en Simon vs. de verwachtingen van de wereld hoste bij H. De vries Boeken in Haarlem ben ik zelf begonnen met Oliver.  De drie boeken in de serie (Oliver, Dagen van de Bluegrassliefde en Ons derde lichaam) zijn losstaand te lezen. Dus tijdens het lezen van Oliver heb ik ook totaal niet gemerkt dat er al eerder andere boeken verschenen waren.

Oliver, zestien, groeit op in Noorwegen en is altijd samen met zijn neef Bendik, die ook zijn beste vriend is. Zijn leven lijkt zorgeloos, maar binnen vierentwintig uur na Olivers succesvolle debuut als keeper in het eerste, gebeurt er opeens van alles. Met zijn ouders, met Bendik – en ook met Oliver zelf.
Hoe blijf je overeind als alles in je leven plotseling op zijn kop staat?
Als alles wat vanzelfsprekend lijkt, ineens wegvalt?
En als je zelf ook iemand anders blijkt te zijn dan je dacht?

Voordat ik begon aan Oliver was het enige dat ik wist dat het om een homoseksueel personage ging. Het boek werd immers gekoppeld aan Simon. Van het vervolg Dagen van de Bluegrassliefde had ik al wat recensies gelezen en stond ook al enige tijd op mijn wensenlijst. Maar nu kwam Oliver toch eerder op mijn pad. Ik ging het boek dus in met het idee dat ik een boek over homoseksualiteit zou gaan lezen. Vaak zie je dat homoseksualiteit ofwel niet voorkomt in een boek ofwel het hoofdthema is. Bij Oliver lag de nadruk veel meer op alles wat Oliver, Oliver maakte. Zoals de achterflap al aangeeft gebeurt er ineens heel erg veel in het leven van Oliver. Dat hij op jongens valt is daar een deel van, maar beslist niet bepalend voor het grootste deel van het verhaal.

De schrijfstijl zorgt ervoor dat je tijdens het lezen heel erg naar Oliver toe groeit. Veel vaker zijn het zijn handelingen die iets weggeven over zijn gevoelens dan zijn gedachten zelf. De schrijfstijl is erg gemakkelijk te lezen, wat het een boek maakt waar je zo doorheen vliegt. Het is ook beslist geen heel dik boek. Ideaal om in de zomervakantie in een dag op het strand uit te lezen. Hoewel het boek erg luchtig leest is het verhaal dat helemaal niet altijd. Oliver maakt tijdens het boek een hele lastige tijd door. Hij moet met zijn eigen problemen en interne worstelingen omgaan, terwijl iedereen om hem heen ook problemen heeft.

Het verhaal leest vlot weg. De verschillende personages in het leven van Oliver zorgen er voor dat het verhaal nergens saai wordt. Het is ook fijn dat er evenveel aandacht geschonken is aan de groei van de bijpersonages dan aan het hoofdpersonage. Zeker tegen het einde had ik ook het gevoel Bendik erg goed te kennen. Enkele stukken van het boek spelen zich in de toekomst van Oliver af. Oliver is het verhaal dat Oliver verteld aan Tycho. Het zijn hele lieve stukjes om tussendoor te lezen, maar ik vond ze zelf niet echt iets toevoegen. Ik wilde eigenlijk liever gelijk door met het verhaal. Maar ik kan mij goed voorstellen dat dit anders is als je de andere boeken al gelezen hebt.

Oliver is een heel mooi personage en een heel fijn boek om te lezen. Het is een aanrader voor mensen die gek zijn van de boeken van John Green of David Leviathan.  Het is een gemakkelijk te lezen boek, maar weet je toch wel te raken. Het is ook lastig om dit boek na de laatste bladzijde direct neer te leggen.

Vind meer artikelen over
, , .

Beoordeling 4/5
Gepubliceerd op 08/07/2016 om 06:00 in Boeken en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.