Pia is onsterfelijk, onkwetsbaar en eenzaam. Ze wil wetenschapper worden in het lab waar ze nu zelf het experiment is. Maar wanneer ze buiten het hek treedt en een jongen ontmoet is ze in tweestrijd. Hoe eerlijk zijn de wetenschappers tegen haar? Kies je voor iets wat je altijd al hebt gewild of voor een pas ontdekt verlangen?

Onsterfelijk

Boeken Recensies

De zeventienjarige Pia woont diep verscholen in het Amazonewoud, in een afgesloten wetenschappersdorp. De nederzetting bestaat uit laboratoria, onderzoekers … en Pia. Zij is het product van een experiment, met het doel een mens te creëren die niet kan sterven. Zij is de eerste en tot nu toe de enige, en het lijkt te werken: ze is onkwetsbaar. Maar Pia zit gevangen. Ze heeft geen leeftijdgenoten, ze mag het dorp niet verlaten en ze moet voortdurend allerlei wetenschappelijke tests ondergaan. Lange tijd weet haar ‘familie’ haar ervan te overtuigen dat dit het beste is voor haar, maar wanneer ze uit pure frustratie door een gat in het hek ontsnapt en in de jungle terechtkomt, ontmoet ze daar een jongen, Eio. Hij hoort bij een stam die in het regenwoud leeft. Voor Pia gaat een nieuwe wereld open, maar ze weet: hij is anders en daarom kunnen we nooit echt samen zijn. Eio en Pia gaan op onderzoek uit om de echte waarheid te vinden over Pia’s achtergrond. Het wordt een race tegen de tijd en de waarheid die aan het licht komt, heeft dodelijke gevolgen … Hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Onsterfelijk is onwijs goed geschreven. Het boek leest heerlijk vlot, maar vergeet nergens belangrijke details te vermelden. De wereld zoals die voor Pia is wordt prachtig geschetst zonder dat hier ellenlange passages over geschreven zijn. In het begin van het boek gebeurt er nog vrij weinig en wordt de achtergrond die nodig is geschetst, maar ondanks dat word je gelijk in het boek gezogen. Door de schrijfstijl van Jessica Khoury wil je namelijk dolgraag weten hoe de wereld eruitziet voor Pia. Dit komt ook door de manier waarop ten eerste Pia en later ook andere personages worden neergezet. Je kijkt mee door de ogen van Pia en zij maakt een enorme ontwikkeling door in de loop van het boek. Het denken en doen van Pia is erg goed beschreven, wat er voor zorgt dat je je als lezer heel snel kan identificeren met haar. Haar manier van denken en doen verandert wel in het boek maar dat gaat geleidelijk en voelt ook heel logisch. Doordat Pia zo goed is neergezet is het namelijk heel makkelijk om je te verliezen in Pia en in haar wereld. De spanning zit er in het begin nog niet echt in, maar zodra de geheimen naar boven komen is het boek niet meer neer te leggen. In sneltreinvaart worden er geheimen onthuld en vragen beantwoord tot je uiteindelijk bij de ontknoping komt: het antwoord op de vraag hoe Pia onsterfelijk is geworden.

Pia, de hoofdpersoon in dit boek, maakt in het verhaal een aantal dingen mee die haar en de lezer aan het denken zetten. Door de vragen die Pia zichzelf continu stelt, ga je zelf als lezer ook nadenken. Het gaat om vragen als: wat wil ik, wat is goed en wat is kwaad en tot hoever mag je gaan voor je eigen wensen? Lezers die het leuk vinden om zich echt in een verhaal te verliezen en het niet erg vinden om na het lezen nog een half uur bezig te zijn met dit soort vragen, zullen echt genieten van Onsterfelijk. Maar lezers die niet houden van het nadenken over deze levensvragen zullen ze in het boek ook niet ervaren als zodoende. De vragen komen weliswaar vaak voor in het verhaal, maar niet op een vervelende manier. Ze worden namelijk prachtig in het verhaal verwerkt door de keuzes van zowel Pia als die van andere personages.

Ook de wereld waarin Pia leeft is enorm goed neergezet. Ten eerste wordt de sfeer in ‘Little Cam’, de researchfaciliteit waar Pia woont, erg goed neergezet met de gemaakte familiebanden, de laboratoria en alle andere luxe. Maar het gebrek aan dingen uit de buitenwereld maakt ook dat je als lezer gelijk wantrouwend tegenover ‘Little Cam’ staat. Ook de tuin voelt altijd gesloten aan door de continue aanwezigheid van hekken en Pia’s ‘ooms en tantes’. Wanneer Pia dan ook buiten de omheiningen treedt, voelt alles vrij aan. Alles is nieuw voor haar en dat merk je als lezer erg goed. De bomen, de planten en zelfs de dierengeluiden worden omschreven op zo’n manier dat je het gevoel krijgt zelf het oerwoud binnen te stappen.

Onsterfelijk is een echte aanrader voor iedereen die houdt van fantasy met een vleugje science fiction. Het is vlot geschreven en heeft een erg goed verhaal dat ontzettend spannend wordt neergezet. Het boek bevat levendige personages en romantiek, maar ook diepgaande levensvragen die je als lezer nog lang kunnen boeien. Voor sommige lezers zou er zelfs nog meer aandacht besteed mogen worden aan dit filosofische aspect, maar juist de balans tussen een filosofisch boek en een wat meer oppervlakkig verhaal is erg sterk in dit boek. Het is niet diep genoeg om je er echt aan te storen, maar er is zeker ruimte voor lezers die erover willen nadenken, waardoor dit boek eigenlijk voor bijna alle lezers wel interessant is. Eén ding is in elk geval zeker: Onsterfelijk houdt je vast tot aan het eind, en daarna ligt het aan de lezer wanneer het je weer loslaat.

Onder aan elke pagina wordt een quote getoond. Uit alle boeken, films en series die op Killing your Darlings verschijnen komt zo’n quote. Voor Onsterfelijk is dat deze;

Onwetendheid is een vloek van God, kennis de vleugel waarmee wij naar de hemel vliegen.”

Deze quote is niet oorspronkelijk van Jessica Khoury. Shakespeare said it first! Toch vind ik het een hele mooie uitspraak en het past goed bij de denkwijze van de wetenschappers. Hiermee kunnen ze goed praten wat ander onethisch zou zijn.

Dit boek heb ik eerder gerecenseerd op Fantasy Wereld. 

Vind meer artikelen over
, , , , .

Gepubliceerd op 22/07/2014 om 06:05 in Boeken en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.