Samen met Melisa van Booknuts heb ik Ontworteld van Naomi Novik gelezen! Op Killing my Darlings lees je de recensie van Melisa, mijn recensie kun je vinden op Booknuts!

Ontworteld

Boeken Recensies

Zoals jullie de afgelopen 2 weken hebben kunnen lezen op twitter hebben Tim en ik samen Ontworteld gelezen. Tim’s recensie staat op Booknuts en die van mij dus hier. Ga dus ook daar even langs om te kijken wat Tim van het boek vond. Voor wie mij nog niet kent, ik ben een Engels docente die niet genoeg kan krijgen van boeken en dus samen met 4 meiden Booknuts startte.

Toen Tim en ik dit boek zagen liggen in de winkel en de achterflap lazen waren we gelijk geïntrigeerd. Al snel was het idee ontstaan om dit boek samen te lezen en erover te twitteren.

Het verhaal zelf gaf mij in het begin een beetje het gevoel van Belle en het Beest. De draak die het meisje meeneemt en haar opsluit in zijn huis. Tim kreeg meer het gevoel van Rapunzel. Agnieszka begint als een vrij timide meisje, maar al snel veranderd haar karakter in een badass chick. Dit reflecteert in haar magie. De magische struggles in dit boek, zijn niet alleen enorm spannend, maar showen ook Novik’s geweldige kunsten in het creëren van emotionele en niet mechanische magie. Je voelt wat de doormaken tijdens een spreuk. Zei het een makkelijke om je kleren schoon te krijgen of de moeilijkste spreuk die er is. Nieszka’s struggles hebben niks te maken met het feit dat ze een meisje is, maar alles met haar karakter. Waar ik enorm blij mee was.

Je leest vanuit haar perspectief en die leest echt heerlijk. De stem voelt herkenbaar en echt. Ze zegt precies de dingen die de meeste van ons zouden bedenken als de gebeurtenissen ons zouden gebeuren. En ook haar acties spreken boekdelen (pun intended). Tot vreselijke irritatie van De Draak. Een knorrige brompot die Nieszka wat magie probeert bij te brengen. De machtigste magiër die de dorpen beschermt van het woud en iedere 10 jaar een meisje meeneemt, but nothing is what it seems.

Het kleine beetje romance dat in dit boek zit is on point. Iedere keer als er wat gebeurde had ik de behoefde om het te delen. Ik ben sowieso wel een romance fan, maar ik denk ook dat het het verhaal sterker maakt.

Het enige waar ik een beetje moeite mee had met dit boek was dat ik met sommige stukken me dingen moeilijk kon verbeelden. In sommige stukken is het weer super te volgen, maar andere niet, dat was een beetje jammer.

Alle elementen van sprookjes zitten erin (wolven, bos, magie, dorpjes, magiërs in torens, prinsen) maar het voelt niet als een normaal sprookje, maar als een badass tale die verteld moet worden. Wat ik ook tof vind is dat Novik delen van haar eigen folklore heeft gebruikt voor het verhaal. De combinatie van deze elementen maken dit verhaal one of a kind. Ik kan niet wachten tot de film!

Voor Tim zijn recensie; Klik hier!

MELISA

Vind meer artikelen over
, , .

Beoordeling 4/5
Gepubliceerd op 01/02/2016 om 08:00 in Boeken en Recensies.

Wat anderen zeggen

 

Vivian vertelde op 07/02/2016 om 12:34

Leuk dat jullie dit gedaan hebben! Dit boek staat nog op mijn lijstje 🙂

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.