Oog om Oog is misschien wel het beste Nederlandse YA-boek op dit moment. Buddy heeft mij omver geblazen met zijn fijne schrijfstijl en geweldige personages.

Oog om Oog

Boeken Recensies

De eerste recensie weer in tijden. In mijn vorige blog kan je lezen waarom dat zo geweest is. Echter, deze recensie behandelt iets veel belangrijkers. Ik ga, naar mijn mening, een recensie schrijven van het beste Nederlandse YA boek van dit moment. Persoonlijk ben ik zo’n snob die liever Engels leest en stiekem een klein vooroordeel heeft tegen Nederlandse auteurs (slechte eigenschap aangezien ik er zelf ooit een hoop te worden). Dus ik was redelijk sceptisch toen ik in Oog om Oog begon.

Door de sadistische spelletjes van Ivar leeft Jaap-Jan elke dag in angst. Bang voor wat zou kunnen gebeuren. Maar wanneer hij achttien is, neemt hij een besluit: vanaf nu gaat alles anders. Hij verhuist, gaat op kamers en begint aan een studie psychologie. Tot zijn verbazing maakt hij snel vrienden, komt hij op een fantastische plek te wonen en wordt hij aangenomen als barman in de grootste club van de stad. Jaap-Jan, inmiddels JJ voor zijn vrienden, heeft het prima naar zijn zin. Totdat op een avond een oude bekende de club binnenkomt: Ivar. Voor de tweede keer neemt JJ een besluit, een besluit met verstrekkende gevolgen.

Bij 90% van mijn recensies begin ik in de eerste alinea met een vage introductie waarbij ik in het midden laat of ik het boek nu eigenlijk goed vond of niet. Zoals je misschien gezien hebt deed ik dat dit keer niet. Ik ben gewoonweg te enthousiast om jullie niet vanaf zin één dit boek op te dringen. Over eerste zinnen gesproken, Oog om Oog begint extreem sterk, als je in een boekhandel loopt en het boek ziet liggen (te herkennen aan het gigantische blauwe oog) lees dan gewoon voor de grap de eerste pagina eens. Gegarandeerd dat, als je bankrekening het toelaat, je het boek direct afrekent. Het is een intrigerende opening en een goed begin is het halve werk. En ik kan je vertellen, de andere helft is dus ook erg tof.

Mijn hoofdreden om lyrisch te zijn over dit boek zijn de personages. Jaap-Jan is de hoofdpersoon en Buddy weet hem echt tot leven te wekken. Zijn gedachten zijn soms herkenbaar, maar altijd realistisch. Een hoofdpersoon waarmee je jezelf goed kunt identificeren is heel belangrijk voor een boek, zeker voor een boek dat richting contemporary neigt. Waar Buddy Tegenbosch zijn schrijftalent echt tot recht komt is bij de bijpersonages. Haast elk personage voelt realistisch aan, er zit geen enkel inhoudsloos persoon in. Tijdens Oog om Oog had ik echt het idee dat ik een hele groep mensen langzaam leerde kennen. Sterker nog, ik wilde ze graag leren kennen. Dit boek is alleen al door zijn personages echt ruimschoots de moeite waard.

Persoonlijk vind ik het moeilijk om Oog om Oog te classificeren in een genre. Dat het geen fantasy is, dat kan ik je met een gerust hart vertellen. Ik neig zelf naar een contemporary mysterie met thriller invloeden. Contemporary omdat het boek heel erg leunt op de personages en hun ontwikkeling, mysterie omdat het boek je vanaf bladzijde 1 continu blijft bombarderen met vragen waarop je het antwoord MOET weten en Thriller omdat het einde gewoon verschrikkelijk spannend is. Het verhaal blijft dus het hele boek interessant, zonder dat er in het begin echt heel erg veel gebeurt. Dat rustige tempo van het eerste deel van het boek staat in contrast met de sneltreinversnelling waarin je in de laatste hoofdstukken terecht komt. Het boek is dan ECHT niet meer los te laten en je zal hoe dan ook doorlezen tot op het einde. Ook de schrijfstijl van Buddy leest prettig weg. Het is niet overmatig beeldend met opvallend mooie zinnen, maar gewoon strak. Buddy weet het verhaal te vertellen en zijn scenario’s te schetsen zonder al te veel poespas en daardoor vlieg je er als lezer zo doorheen.

Wat was er dan minder fijn aan dit boek? Eigenlijk is deze noot van kritiek een soort van verkapt compliment, namelijk: ik had nog wel meer gewild. Ik denk echt dat er uit de bijpersonages nog veel meer verhaal te halen was. Persoonlijk vond ik wat ik al van ze wist dusdanig interessant dat ik best een paar hoofdstukken had willen lezen over bijvoorbeeld Scrabble (mijn favoriete personage). Maar ja, dat is eigenlijk flutkritiek. Want wat ik hier mee wil zeggen, ik kan geen genoeg krijgen van dit boek. Het verhaal heeft de toevoegingen beslist niet nodig en staat als een huis, maar ik had het best leuk gevonden. Hopelijk schrijft Buddy nog veel meer boeken.

REAGEER

Ben jij wel is helemaal omver geblazen door een boek waarvan je dacht dat het niets voor jou was?

Vind meer artikelen over
, , , , , .

Beoordeling 5/5
Gepubliceerd op 19/11/2015 om 06:00 in Boeken en Recensies.

Wat anderen zeggen

 

Jacoline reageerde op 19/11/2015 om 09:40

Ik ben het eens met de personages, die vond ik ook echt heel sterk, ik was alleen niet al te blij met het einde. Ik vond het wat ongeloofwaardig en het wel erg snel gaan. Maar zeker een goed boek van Nederlandse bodem! 🙂

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.