Pia uit Onsterfelijk en Sarah uit Orphan black hebben een ding met elkaar gemeen. Ze zijn wetenschappelijke experimenten van mensen die gewetenloos lijken. In Orphan Black komt Sarah erachter dat ze een kloon is. Hoeveel er van haar zijn? Dat weet ze niet. Wat ze wel weet is dat de wetenschappers klaar zijn met experimenteren en dat ze nu elk experiment een voor een afsluiten.

Orphan Black Seizoen 1&2

Films en series Recensies

Je loopt het station in. Het is wat donker, het is al laat. Je kijkt om je heen en je ziet op het eind van het perron een vrouw staan. Ze ziet er netjes uit. Mooie kleren, mooie schoenen en een mooie tas.  Dan zet ze haar tas naast haar op de grond, ze vouwt haar jas op en drapeert deze net over haar tas heen, alsof ze hem zo weer aan gaat trekken. Je gevoel zegt wat anders. Ze doet ook haar schoenen uit. Ze draait zich om. Jullie kijken elkaar recht in de ogen aan. Je kijkt naar je eigen gezicht. Jullie zijn identiek. Zij springt voor de trein.

Op deze manier komt Sarah Manning erachter dat ze niet uniek is. Was het een tweelingzus? Al snel komt ze erachter dat er nog veel meer zijn zoals zij…. maar dan volledig anders. De vrouw die voor de trein sprong heette Beth Childs, Beth wist dat ze een kloon was. Ze werkte samen met drie andere klonen. Een daarvan levensbedreigend ziek. Dat ze klonen zijn is niet hun grootste probleem, wat wel voor problemen zorgt zijn de wetenschappers die hen creëerden. De wetenschappers die hen ooit leven gaven lijken dat terug te willen.

Orphan

Orphan Black is een extreem spannende en meeslepende serie. Het acteerwerk van Tatiana Maslany is geweldig. Ze moest in het begin even inkomen, maar nu speelt ze de sterren van de hemel. Maslany speelt Sarah, Beth, Cosima, Helena en alle andere klonen die de revue passeren.  Dit kan een enorm struikelblok zijn voor een serie, maar de personages zijn zo goed neergezet dat het lijkt of je steeds naar andere acteurs kijkt.  Ook op de andere acteurs is niks aan te merken, maar Tatiana Maslany is duidelijk een actrice om in de gaten te houden!

Ook het verhaal is erg goed uitgedacht. Je zit continu met vragen en het is haast niet mogelijk op te stoppen met kijken. Orphan Black heeft alles goed doordacht en zet een heel realistisch Sci-Fi plot neer met plotwendingen die je op het puntje van je stoel laten zitten.
Seizoen 1 staat op Netflix en ik hoop dat Seizoen 2 binnenkort volgt.

Onder aan elke pagina wordt een quote getoond. Uit alle boeken, films en series die op Killing your Darlings verschijnen komt zo’n quote. Voor Orphan Black is dat deze;

“You won the experiment. You won science. You’re a scientist now.”

Het is niet zo dat deze quote diep, mooi, betekenisvol of kenmerkend voor de serie is. Maar dit is wel een mooi moment uit de serie. Cosima zegt dit tegen Kira en het is zo’n moment dat je een lach op je gezicht krijgt.

Vind meer artikelen over
, , , , .

Gepubliceerd op 22/07/2014 om 06:01 in Films en series en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.