Vroeger was Trella een sloof, alleen goed genoeg om de buizen van Binnen schoon te maken. Tot ze de mythische Poort naar Buiten ontdekte en een geslaagde opstand ontketende tegen de oppers. Ze had gedacht dat oppers en sloven nu vredig samen zouden kunnen leven.

Outside In

Boeken Recensies

Het is een beetje de norm geworden om een trilogie te schrijven als je een dystopisch boek schrijft. Verfrissend dus dat na het tweede boek geen derde komt, maar ja hoe hadden ze dat boek dan moeten noemen? SideIn SideOut? Weinig combinaties meer mogelijk.

Vroeger was Trella een sloof, alleen goed genoeg om de buizen van Binnen schoon te maken. Tot ze de mythische Poort naar Buiten ontdekte en een geslaagde opstand ontketende tegen de oppers. Ze had gedacht dat oppers en sloven nu vredig samen zouden kunnen leven en dat zij lekker kon doen waar ze zin in had, maar niets is minder waar. Iedereen wil voortdurend iets van haar. Trella haat al die verantwoordelijkheid en gaat liever het gedeelte van Binnen verkennen waar nog nooit iemand is geweest, ook al haalt ze zich daarmee de woede van haar vriendje Riley op haar hals. Ze vertelt hem dan ook niets van haar opzienbarende ontdekking… Al snel blijkt haar ruzie met Riley nog de minste van haar problemen (ook al is ze nog zo verdrietig dat hij haar niet meer wil zien). Iemand pleegt sabotage, waardoor het voortbestaan van Binnen in gevaar komt. En net als Trella beseft dat ze zich niet langer afzijdig kan houden, doet ze nóg een ontdekking, een bijzonder angstaanjagende. Er is iets Buiten… en dat iets wil naar Binnen!

Outside In, de titel laat weinig aan de verbeelding over. Iets wil naar binnen. Zijn het de mysterieuze controllers? Hebben ze goed of kwaad in de zin? Zat vragen die je bovenop de vragen die je al in het vorige boek had krijgt. Het boek begint vrij direct na het vorige boek. De oppers en sloven zouden samen moeten leven, maar dit blijkt moeilijker dan gedacht. De beweegredenen en acties van verschillende mensen en groepen zijn levensecht neergezet door Snyder. Dit is heel belangrijk voor de geloofwaardigheid, aangezien de setting minder reëel

Binnen wordt steeds belangrijker en de bevolking gaat steeds meer voor de lezer betekenen. Dat komt gedeeltelijk door de levensechtheid van de groepen, maar ook doordat Trella, de hoofdpersoon, hetzelfde proces ondergaat. Trella verandert in de twee boeken best wel, maar dit gaat geleidelijk en dit wordt heel vloeiend doorgezet in boek twee. Gelukkig blijft ze wel zo lekker koppig als aan het begin!

Een groot deel van de spanning komt doordat je als lezer niet goed weet wie te vertrouwen zijn en wat er eigenlijk aan de hand is. Een groot deel van de geschiedenis van Binnen is gewist en ook als lezer weet je daar dus niets van. Verschillende rebellengroepen zijn actief en doordat Trella in deel één zelf de rebel was is dat een gave wisselwerking.

Wat ik erg jammer vond was wederom de wat gehaaste afwerking. Het ‘laatste gevecht’ voelde weer wat overhaast aan. Jammer want voornamelijk tegen het einde zit je helemaal in het verhaal. Het begin heeft net even wat minder vaart en juist als dat tempo razendsnel is knal je tegen een grote muur aan en is het plotseling af. Daarnaast is mijn andere minpuntje dat er vrij veel toevalligheden in dit boek zitten. Die kan toevallig dat, en ze is toevallig daar en ontmoet toevallig hem. Dat moet ook wel, want anders kan je geen boek schrijven, maar het gebeurde zo vaak dat het soms ietwat ongeloofwaardig was.

Een spannend boek, een sterk vervolg met eenzelfde creatieve insteek. Zeker een aanrader om te lezen!

Vind meer artikelen over
, , , , , , , , , .

Gepubliceerd op 06/10/2014 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.