Noa wordt wakker op een geïmproviseerde operatietafel met een vers litteken op haar borst en heeft geen idee hoe ze daar is terechtgekomen. Ze zet het op het lopen en kan ternauwernood ontsnappen…

Project Persefone : Het experiment

Boeken Recensies

Noa wordt wakker op een geïmproviseerde operatietafel met een vers litteken op haar borst en heeft geen idee hoe ze daar is terechtgekomen. Ze zet het op het lopen en kan ternauwernood ontsnappen…

Als Peter door de dossiermappen van zijn vader snuffelt, vindt hij een map over Project Persefone. Hij besluit meer informatie te zoeken op internet en vlak daarna wordt zijn deur ingetrapt door een groep onbekende mannen…

Noa en Peter zijn beide begenadigd hacker en besluiten hun skills te bundelen om erachter te komen wat er aan de hand is. Ze raken verstrikt in een web van multinationals, medische experimenten, straatkinderen en corruptie. Ze moeten alles op alles zetten om het gruwelijke geheim te ontrafelen en om in leven te blijven.

De titel was voor mij al een enorme motivatie om dit boek te gaan lezen. Ik ben een enorme fan van Griekse mythes en herkende de naam Persefone direct.  Helaas zijn er geen Griekse mythes verweven in het verhaal. Voor de leken in de Griekse mythologie, Persefone was de vrouw van Hades, dochter van Demeter en Zeus. Ze werd uitgehuwelijkt aan Hades en moest verplicht in de onderwereld blijven. Dat resulteerde in rampspoed en drama. Demeter, de godin van de landbouw, liet in haar verdriet niets meer groeien op de aarde. Dus toen mocht Persefone elk jaar een half jaar buiten zijn en moest ze een half jaar in de onderwereld zijn. Het half jaar dat ze in de onderwereld is zijn de herfst en de winter, er groeit niets door het verdriet van Demeter. Als ze dan in de lente weer naar de bovenwereld komt gaat alles weer bloeien.

Genoeg over Griekse mythes die niks te maken hebben met Project Persefone : Het experiment. Het experiment gaat over twee hackers, Noa en Peter. Dit zijn de twee personages die de grootste rol spelen in het boek.  Ook lees je enkele hoofdstukken mee met Amanda.
De drie personages zijn interessant genoeg om je te boeien. Bij Amanda heb ik het gevoel dat je haar nog moet leren kennen, ik hoop dat dit in boek twee gaat gebeuren. Noa en Peter zijn onwijs verschillend en dat maakt het leuk om tussen hun perspectieven te wisselen. Noa is een echte einzelganger, terwijl Peter juist enorm sociaal is.

In het boek speelt hacken een grote rol. Dit is een leuk en origineel gegeven, zeker voor de computernerd-light lezers. Het hacken lijkt enorm gemakkelijk en dat zorgt er ook voor dat de vaart in het verhaal niet verloren gaat door eindeloze verhandelingen van de technische aspecten van het hacken. Er zit zeker vaar in Het experiment. Hoewel de spanning aan het begin het hoogst was. Noa wordt wakker op een operatietafel en het boek grijpt je dan eigenlijk meteen. Het boek laat je langzamerhand iets meer los, ik moet dan ook toegeven dat ik op sommige momenten de aandacht een beetje verloor.

Wat ik sterk vind aan Het experiment is dat de ‘vijand’ eigenlijk niet heel kwaadaardig is. Ze hebben misschien niet de juiste handelswijze; Het doel heiligt de middelen, maar het daadwerkelijke doel maakt ze een stuk menselijker. Ik ben erg benieuwd hoe dat zich gaat ontwikkelen in de volgende delen!

Ondanks de schoonheidsfoutjes is Project Persefone : Het experiment echt geen tijdsverspilling! Het verhaal weet te boeien en heeft een unieke insteek. Het hacken is erg goed ingezet en de personages zijn interessant.  Alle ingrediënten voor een goed boek dus, dat is met deel één echt gelukt, maar deel twee kan beter. Voor Michelle Gagnon, de auteur, is het nu de uitdaging om een vervolg te schrijven met alle sterke punten van Het experiment, maar nog net iets meeslepender!

Vind meer artikelen over
, , , , , , , .

Gepubliceerd op 13/08/2014 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.