Als je ooit hebt gezocht naar een boek waar de hoofdpersoon níet de held van het verhaal is, stop hier. Dit is hét boek voor jou. Lees hier waarom!

The Rest of Us Just Live Here

Boeken Recensies

Als je ooit hebt gezocht naar een boek waar de hoofdpersoon níet de held van het verhaal is, stop hier. Dit is hét boek voor jou, en dit is waarom:

Not everyone has to be the chose none. The one who’s supposed to fight the zombies, or the soul-eating ghosts, or whatever this new thing is, with the blue lights and the death. What if you were Mikey? Who just wants to graduate and go to prom before someone blows up the high school. Again. And what if there are problems bigger than this week’s end of the world and you just have to find the extraordinary in your ordinary life? Even if your best friend might be the God of the mountain lions…

Bijna kreeg ik de neiging te zeggen dat dit een ‘hartverwarmend’ boek is, hoe clichématig het ook klinkt. Dit zou je niet verwachten als je de flaptekst van dit boek leest- maar wel een beetje wat je krijgt. Mikey is gewoon een tiener in een klein plaatsje met normale mensen en minder normale invasies van watdanook. Zoals vampiers. Of zombies. Ze praten er niet echt over. Terwijl alle ‘indie kids’ zoals Finn, of Satchel, of Finn, of Dylan, of Finn, of Finn, of Madison (heb ik Finn al genoemd?) de wereld redden, keer op keer, leeft de rest verder zonder écht te weten wat er aan de hand is. Een invasie, een explosie, een paar doden. Alweer.

Mikey en zijn vrienden (Mel, Henna, Jared) weten dat ze het lot niet moeten tarten: vraag niet wat er aan de hand is; the indie kids will figure this out. Voor hen is het leven ‘makkelijk’: haal je diploma. Verdwijn uit dit dorp. Behalve dat het leven, ook niet als chosen one, niet altijd even makkelijk is. Het fijne aan dit boek is, naast de lichte toon en het ongelooflijke gemak waarmee Patrick Ness realistische surrealistische werelden weet te schrijven,  dat het geloofwaardig is. Mikey kan ieder van ons zijn, ondanks zijn specifieke levensverhaal/achtergrond. Hij heeft dezelfde zorgen als ieder ander –plus een paar extra. Zoals het overleven van explosies. Alweer.

Naast Mikey’s verhaal krijg je aan het begin van elk hoofdstuk een kort en bondig stukje over wat er nou echt aan de hand is; het verhaal dat je als verhaal zou verwachten in een boek. Met een subtiele knipoog naar het genre en genoeg spanning maakt dat het een heerlijk boek om te lezen. Vriendschap, blauwe lichten, finishing high school, een dash of romance, allemaal in een boek gerold: The Rest Of Us Just Live Here beschrijft realistische problemen in een surrealistische wereld. En één ding is zeker: niet iedereen hoeft een held te zijn.

Vind meer artikelen over
, , .

Beoordeling 4,5/5
Gepubliceerd op 07/07/2016 om 06:00 in Boeken en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.