Schakel is een dystopisch boek voor volwassenen. Een spannend verhaal met een onwijs goed uitgedachte wereld en een gruwelijk bestuur.

Schakel

Boeken Recensies

Schakel is geen YA-boek, terwijl dat juist is wat ik vaak lees. Toch vind ik het heel leuk om zo nu en dan uitstapjes te maken naar niet-YA-boeken! Toen ik las over Schakel wist ik gelijk dat ik dat boek graag wilde lezen. Schakel is een dystopie, een overbekend genre binnen de YA-boeken. Het trok mij heel erg aan omdat ik de verschillen wilde zien. Het boek geeft aan binnen afzienbare tijd in een adem genoemd te worden met boeken als De hongerspelen. Of ik het daar mee eens ben?

Donald Keene is zojuist gekozen als Congreslid. Hij krijgt een belangrijk project toegewezen. Maar waar werkt hij eigenlijk aan? Wordt hij gemanipuleerd? Langzaam maar zeker vallen de puzzelstukjes in elkaar. Er is inderdaad een groter plan en dat belooft weinig goeds. 
In de 22e eeuw ontwaakt Troy uit een langdurig kunstmatig coma. Hij heeft vage herinneringen aan vroeger maar krijgt pillen toegediend om die te onderdrukken. Op een dag besluit hij te stoppen met zijn medicatie.

Als ik een zin mocht gebruiken om dit boek te omschrijven zou dat zijn: een kijkje binnen de gedachtes van een dystopisch bestuur.Waar je normaal leest vanuit de held die het bestuur omver gooit, kijk je in Schakel mee met het bestuur dat krampachtig probeert te bestaan. Zou Snow ook een dergelijke wanhoop gevoeld hebben na de eerste hongerspelen? Het geeft weer een heel andere twist aan het genre. Alleen hierom is schakel al een aanrader om te lezen.

Hugh Howey gebruikt verschillende perspectieven in zijn verhaal. Zo is er in het begin de tweedeling tussen Donald Keene en Troy. Deze tweedeling is voornamelijk te kenmerken als pre-dystopie en tijdens dystopie. Donald Keene, helpt onbewust met het bouwen van het ‘capitool’ en Troy zit vast in dat corrupte regime. Troy zit niet slechts vast maar heeft ook een belangrijke rol in het geheel. Ondanks dat Troy en Donald ‘de vijand’ zijn voor ieder mens met moraal, krijg je veel informatie over de mensen en lees je dat hun keuzes verre van zwart-wit zijn. Hoewel zij gekozen hebben voor een dergelijk bestaan of het in stand houden zitten zij evenwel vast. Het zijn sympathieke personages en dat maakt dat je met ze meeleeft. Een van de perspectieven die later in het verhaal geïntroduceerd wordt is dat van Mission. Mission is een heel interessant personage om vanuit te lezen!

De wereld zit heel sterk in elkaar. Howey heeft goed nagedacht en zet een van de meest geloofwaardige dystopieën. Ik kan mij om een of andere gekke reden heel goed voorstellen dat dit soort plannen al bezig zouden kunnen zijn. Dat zal dan ook wel de reden zijn dat ik meer dan eens de kriebels kreeg van Schakel. Realistischer dan je zou willen!

Nu ben ik voornamelijk een YA-lezer. Een aantal verschillen zitten er wel tussen YA en A. De personages zijn allemaal volwassen en zitten daardoor toch net iets anders in elkaar. De focus ligt veel meer op politiek dan in veel YA-boeken en het las toch iets minder vlot. Ik ging er niet zo snel doorheen als in de meeste boeken, maar dat betekent beslist niet dat het boek slecht of saai was. Integendeel.

Het is een flink boek waar je zeker wat uurtjes in moet steken, maar het verhaal is het meer dan waard. Een bijzondere kijk op het genre, gave personages. Iets moeilijker om doorheen te komen dan YA, maar ach ‘you don’t get something for nothing’. Dus lees. lees. lees. Schakel is een echte aanrader voor de YA-lezer die weer is wat ander wilt. En natuurlijk een aanrader voor alle andere lezers!

Je kan de cover van dit boek beoordelen in de Judge a book by it’s cover-categorie. Klik hier! 

Vind meer artikelen over
, , , , .

Beoordeling 4/5
Gepubliceerd op 15/12/2014 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Wat anderen zeggen

 

Elisa reageerde op 23/01/2015 om 19:34

ik had nog niet van dit boek gehoord, maar wauw wat klinkt dit goed 🙂

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.