Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar ze leert ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

Schim en Schaduw

Boeken Recensies

Het derde boek in de Grisha trilogie zit er alweer aan te komen.  Ik denk dat iedereen die wel eens een boekhandel bezoekt (of twee keer per week) deze boeken wel heeft zien liggen. Het zijn toch zeker ‘eye-catchers’. Mooie, unieke omslag, hardcover en een intrigerende flaptekst. Zo heb ik talloze keren met de boeken in mijn handen gestaan. Meenemen? Niet meenemen? Uiteindelijk speelt de bankrekening ook een rol en is het vaak niet meenemen geworden. Heb jij ook wel is last van dat soort momenten in de boekhandel? Laat het weten in een reactie! 

Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha; het magische elitecorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling. 

Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar ze leert ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt. 

Ik ga beginnen met een vergelijking. Een slechte vergelijking weliswaar, dus pin me er niet op vast ik ga het allemaal toelichten. Schim en Schaduw is een beetje als Harry Potter. Zoals je hier kunt lezen is dat van mij een waanzinnig compliment. Maar waarom?

Harry Potter was voor mij de eerste serie die een dusdanige wereld neer kon zetten dat ik erin ging geloven. Dat ik er van ging houden. Dat ik er wilde zijn. Een soort van kinderlijke verwondering en verrukking die weinig boeken nog hebben kunnen evenaren. Leigh Bardugo zet in De Grisha een wereld neer die mij weer een beetje dat gevoel geeft. Bardugo weet een sfeer te creëren die ervoor zorgt dat je het gevoel krijgt in Ravka te zijn. Nieuwe werelden creëren is heel erg veelvoorkomend tegenwoordig. Ik hou daar echt van, maar van Ravka wil ik meer weten.

Ravka is een land in oorlog. Een land geïnspireerd op tsaristisch Rusland. Een uniek land. De mythes en bijgeloven worden goed neergezet. Dat maakt dat het allemaal heel echt aanvoelt. Vooral de unieke setting vind ik heel erg tof. Niet Amerika, geen westers land, maar een Russisch aanvoelende wereld. De originele insteek draagt enorm bij aan de sfeer die Bardugo neerzet. Een sfeer die je nog lange tijd niet gaat loslaten.

Zoals je in de bol.com beschrijving kunt lezen is Alina kick ass. Nou, daar is niets aan gelogen. Alina is een tof personage en ze voelt heel realistisch aan. Alina heeft haar onzekerheden (flink wat zelfs) maar daar gaat ze zo mee om dat het niet storend wordt. Alina gaat keihard door. Op jonge leeftijd worden Grisha gescout, maar Alina haar gaven worden niet ontdekt waardoor ze zich pas veel later openbaren. Net als in Harry Potter gaat ze naar een academie om haar gaven te leren beheersen. De leider is de machtigste grisha, niet zoals Perkamentus met een lange baard en een halvemaansbrilletje, maar met prachtige ogen en een krachtige kaaklijn.

De schrijfstijl van Bardugo is erg toegankelijk. Het verhaal leest heel soepel weg en ongemerkt krijg je heel veel informatie over De Grisha, hun wereld en de krachten die ze hebben. Aan het einde van het boek heb je heel veel nieuwe ‘kennis’ opgedaan, maar nergens had ik het gevoel dat ik uitleg kreeg. Het verhaal heeft flink wat vaart en krijgt halverwege toch een flinke plottwist. De twist zelf had ik wel verwacht, maar de sterke uitwerking daarvan maakte dat de lichte voorspelbaarheid totaal geen probleem was.

Sterk verhaal, goede personages, fijne schrijfstijl en een geweldige wereld. Wat zoek je nog meer in een boek?
Romance? Check.  Een verschrikkelijk dramatisch einde waardoor je deel twee nodig hebt? Check. Humor? Check. Haring? Ja dat ook.  Heb jij op je 11e verjaardag treurig gewacht op je brief van Zweinstein? Dan kan je nu gaan wachten op de Grisha die je talent eindelijk ontdekken.

Ik beschreef hierboven dat ik wel eens in de winkel stond met dit boek. Twijfelend. Ik heb slechts een advies, bevind jij je in die situatie. In de boekhandel. Neem het boek mee. Geen reden mag zwaar genoeg wegen om deze serie te laten liggen. Ik kan niet wachten om deel twee te lezen.  Schim en Schaduw is echt magisch.

Vind meer artikelen over
, , , , .

Beoordeling 5/5
Gepubliceerd op 02/02/2015 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Dit schreven anderen

 

Emmy vertelde op 02/02/2015 om 11:03

Ik lief dit verhaal.

 

Zwartraafje schreef op 02/02/2015 om 15:55

Dat effect had het boek op mij ook. Leigh Bardugo slaagt er echt perfect in om een beeld van haar eigen Ravka over te brengen
en de lezers in de juiste sfeer te brengen. Ik ben dan ook heel benieuwd naar het derde Grisha-boek.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.