Met de #strijdvoordiversiteit pleit Blossom Books voor meer diversiteit in personages. Simon is daar het perfecte voorbeeld van! Ik kan dit alleen maar steunen!

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld

Boeken Recensies

Afgelopen zomer had ik een persoonlijke crisis. Sommige van jullie weten misschien dat ik op jongens val, daar is beslist geen crisis over. Wat mij ineens op viel was dat ik eigenlijk nog nooit tot nauwelijks een boek had gelezen met een homoseksuele hoofdpersoon. Toevallig was ik ook, met een stel boekbloggers, in Londen tijdens de YALC. Mijn doel was toen ook om boeken te kopen voor mezelf met LGBT personages. Niet omdat ik moeite heb met het identificeren met heteroseksuele personages, vaak zijn het toch vrouwen die op mooie mannen vallen. Het grootste gedeelte is heel herkenbaar. Maar ik vind het belangrijk dat boeken de werkelijkheid representeren. Dus verschillende afkomsten en geaardheden. In Londen kocht ik een aantal van die boeken, de komende periode zal ik daar een aantal recensies van schrijven. Want in Nederland komt Blossom Books nu met de #strijdvoordiversiteit. Deze actie staat in het teken van Simon. De hoofdpersoon, heel toevallig homo, van het boek Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld. 

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. (Qua drama heeft hij genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt.

Opeens wordt het leven van Simon hartstikke ingewikkeld. Blue wordt steeds flirteriger en zijn vrienden begrijpen niet waarom Simon opeens zo in zichzelf gekeerd is. Hij piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd enorm van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je je seksualiteit eigenlijk verantwoorden?

Simon zal uit zijn comfortzone moeten stappen voordat hij eruit geduwd wordt. En dat alles terwijl hij langzaam maar zeker verliefd wordt op de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit.

Dit boek heeft beslist humor. In de trein heb ik best wel is mijn lach in moeten houden omdat ik het echt een leuk boek vind. Simon is een fijn personage en ook de bijpersonages zijn in dit boek erg leuk. Simon maakt zich wel schuldig aan een aantal cliché’s en is misschien niet het meest uitgediepte personage. Maar dat is beslist geen probleem in dit boek. Het boek is heel erg luchtig en ik denk dat het alleen maar goed is dat er luchtige boeken zijn over homo’s. Vaak zijn LGBT personages ofwel de overdreven sidekick met als enige echte kenmerk hun geaardheid of het zijn wat heftigere boeken. Simon dealt ook met verschillende problemen en de gebeurtenissen zijn beslist heftig, maar het algehele gevoel bij dit boek is voor mij niet heel zwaar.

Het boek is lekker vlot geschreven, je vliegt er als lezer zo doorheen. De mails tussen Blue en Simon zijn een leuke manier om de twee personages te leren kennen. Het voelt ook heel oprecht aan. Er zit een aspect van mysterie in doordat de identiteit van Blue geheim is. Het hele boek door wil je natuurlijk weten hoe dat zit. Ik hoopte echt continu voor Simon dat alles goed zou komen. Zeker omdat Martin hem continu lastigvalt krijg je als lezer steeds meer zorgen voor Simon!

Voor mijn gevoel bleef het boek redelijk aan de oppervlakte. Het is een leuk boek om te lezen en ondanks dat het soms heftig wordt ben ik nergens echt heftig geroerd door dit boek. Wat ik wel oprecht vind, is dat dit boek sommige gevoelens heel goed over weet te brengen. Zoals het moment dat Simon voor het eerst uit de kast komt, dat heb ik zelf ook meegemaakt (andere setting weliswaar) en het voelde heel natuurlijk aan. Het was beslist niet vergezocht of raar, goed neergezet dus.

Ik vind dit een fijn boek, en beslist een boek dat geschreven moet worden. Het is belangrijk dat er steeds meer boeken zijn zoals deze. Want waarom zou elk ‘normaal’ personage hetero moeten zijn. Die vanzelfsprekendheid moet er uit. Laat de ‘chosen one’ ook eens homoseksueel, lesbisch of iets anders zijn. Het hoeft er van mij ook beslist niet altijd om te draaien. Het zou toch tof zijn als je een boekenserie leest en dat de hoofdpersoon pas in boek drie met relaties in contact komt en het dan gewoon hetzelfde geslacht blijkt. Het is goed dat er boeken als Simon zijn, waarin homoseksualiteit centraal staat, maar ik zou het ook heel tof vinden als er meer boeken uitkomen waarin de hoofdpersoon de wereld red en toevallig homo is. Een feit dat net zo triviaal kan zijn als of je van Oreo’s houdt. Maar wie houden we voor de gek. Iedereen houdt van Oreo’s.

Komen jullie ook allemaal naar de releaseparty op Valentijnsdag? Het word beslist heel leuk! (en gratis Oreo’s)

REAGEER

Volgens Simon zouden hetero’s ook uit de kast moeten komen. Volledig mee eens! Deze vraag is alleen voor de hetero’s hier. Hoe zou jij dat aanpakken, uit de kast komen?

Vind meer artikelen over
, , .

Beoordeling 4/5

Dit schreven anderen

 

Thyrze schreef op 08/02/2016 om 16:36

Jaa, ik ben echt benieuwd naar dit boek! En ik ben erbij a.s. zondag 😀 leuk om je dan weer te zien!

En om je vraag te beantwoorden.. Hmmm. Hoe zou ik uit de kast komen (wat moeilijk dit!). Ik denk dat ik het stapje voor stapje zou doen. Ik ben iemand die vrij onzeker is, dus ik zou denk ik beginnen met de mensen die ik echt vertrouw en daarna beetje bij beetje de kring uitbreiden. Al weet ik natuurlijk nooit zeker wat ik daadwerkelijk zou doen.

 

Vivian vertelde op 08/02/2016 om 16:51

Dit lijkt me echt een heel goed boek, en ik ben het helemaal eens met wat je zegt: laat de hoofdpersonen gewoon eens wat vaker niet hetero zijn zonder dat het verhaal daarom draait, dat zou het echt al veel realistischer en diepgaander maken!

 

Lisanne reageerde op 10/02/2016 om 08:30

Ik kan me helemaal vinden in je recensie. Ik heb het gisteren in één avond uitgelezen. Vond Simon een verfrissend personage, goed dat zo’n boek er is en dat hier aandacht voor komt. Vond het alleen heel jammer dat het zo voorspelbaar was en inderdaad een beetje oppervlakkig.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.