De prachtige schrijfstijl en vooral bijzondere manier van het vertellen van het verhaal maakt Song of Achilles een prachtige hervertelling van verschillende Griekse Mythen.

The Song of Achilles

Boeken Recensies

Momenteel nog herstellend van mijn enorme boek-hangover kruip ik achter mijn computer om dit te schrijven. Dat is, als ik de woorden kan vinden. Proberen kan ik altijd.

The Song of Achilles, geschreven door Madeleine Miller, vertelt het verhaal van Patroclus en Achilles, vanaf hun jeugd tot het einde. Puntjes worden verbonden, verhalen waar ik los over heb geleerd verbinden zich en verstrengelen zich in een rode draad en tijdlijn. Zoals het hoort, soms omstreden door geschiedkundigen, wordt hun geschiedenis verteld. Miller schrijft over vechten, vijgen, eer, hybris (de overmoed van Griekse helden, vaak leidende tot hun ondergang), vriendschap, vertrouwen, en bovenal: onvoorwaardelijke liefde.

Lyrisch, poëtisch, natuurlijk, dat zijn woorden die Miller haar schrijfstijl omschrijven. Niet onterecht heeft het boek ‘The Orange Prize’ gewonnen in 2012. Donna Tartt, een grote naam in de Engelse literatuur, zegt het volgende over het boek: ‘Captivating… A hard book to put down’. Ook Emma Donoghue, auteur van het boek Room wat ik nog in de vierde voor Engels heb moeten lezen, heeft lovende woorden voor The Song of Achilles: ‘A ravishingly vivid and convincing version of one of the most legendary of love stories’. En niets is minder waar. Je leest door het boek als een mes dat door boter snijdt.

In geen tijden ben ik zo onder de indruk geweest van een boek. Ik had wel gehoord dat het een goed boek was, maar dit had ik niet verwacht. Als ik niet aan het lezen was slopen mijn gedachten terug naar het verhaal, hoe het verder zou gaan, waarom het zo ging. Het is niet dat het plot verassend is, het is dat het verrassend verteld is. Ik geloof dat ik meerdere malen mijn vrienden mede heb gedeeld ‘dit boek wordt mijn dood’. Alles, echt alles voelde ik. Pijn, wanhoop, de pure liefde die tussen de woorden door sijpelt, elke emotie straalde me tegemoet vanaf de pagina’s. Ondertussen begin ik te geloven dat ik mijn voorheen gemaakte statement ‘ik huil echt niet veel’ bij moet stellen naar ‘ik huil echt veel’. Vooral tijdens het huilen van dit boek. Het is bescheiden te zeggen dat ik lyrisch ben over dit boek.

Met handen in mijn haren probeer ik te bedenken hoe ik dit boek aan kan prijzen, mensen kan overtuigen het te lezen, maar alles bij alles moet je dit boek gewoon zelf lezen om de magie te ervaren. Ben je gek van Griekse mythologie, dan is dit jouw verhaal, zonder twijfel. Maar ook als je snakt naar een goed liefdesverhaal, of iets wat je simpelweg meesleept, is dit een boek voor jou. Een boek om stil van te worden.

REAGEER

Ben jij ook zo gek op mythologie? Wat is jouw favoriet? Laat het hieronder weten! Misschien is het nog iets voor onze TBR-stapel!

Vind meer artikelen over
, .

Beoordeling 5/5
Gepubliceerd op 11/07/2016 om 06:00 in Boeken en Recensies.

Dit schreven anderen

 

Jacoline reageerde op 11/07/2016 om 07:12

Ik ga dit boek zeker een keertje van de bieb mee nemen, klinkt heel erg goed namelijk (al stond hij ook al op mijn tbr voor deze recensie, hoor 😛 )!

 

Jisca Harder reageerde op 17/07/2016 om 13:11

Ik kan het je in ieder geval aanraden! 🙂 Ben erg benieuwd hoe jij hem vind om te lezen! Veel plezier alvast.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.