Lara Croft is een personage wat zou thuis zou horen in een YA-boek. Vraag je jezelf af: 'Waarom zou ik Tomb Raider spelen?' Lees dan dit artikel! Laat jezelf overtuigen! Als je echt geen gamer ben maak dan in ieder geval kennis met Lara!

Tomb Raider (2013)

Games Overige

Woah! Tomb Raider… Dat is geen boek toch? Klopt! Toch ga ik er een stukje over schrijven! Naast YA-Fanatic ben ik ook een echte gamer (op z’n tijd). Ik speel allerlei spellen, eigenlijk heb ik het alleen niet zo met shooters. Maar avonturen spellen vind ik vaak wel erg tof! Ik denk dat veel lezers dat stiekem ook vinden (of vinden als ze het een kans geven!). Want wat is nu het leuke aan een boek? Het verhaal, right? Natuurlijk is de schrijfstijl geen verwaarloosbaar aspect, maar je leest voornamelijk voor het verhaal en de personages. In sommige games is dat ook heel goed geregeld! Als ik zo’n game tegenkom dat ga ik die vanaf nu ook met jullie delen!

Vandaag staat er dus een stukje online over Tomb Raider. Ik denk dat ik de films met Maleficent-actrice Angelina Jolie al tientallen keren gezien heb! Vroeger kwamen ze best wel vaak op de televisie en dan mocht ik altijd opblijven om die films af te kijken. Soms beneden en soms op de televisie op mijn slaapkamer! Neefjes van mij hadden toen een Tomb Raider spel op de playstation. Ik was niet echt een spelletjespersoon destijds. Tenminste, ik was er knap beroerd in. Dus ik ging vrij snel dood en had er weinig plezier in. Ook zag het spel er toentertijd lang niet zo indrukwekkend uit als dat nu het geval is! Toen ik dit spel voor een bizar laag bedrag tegenkwam bij de steam summer sale (online spelletjes kopen) moest ik het wel kopen. Uit nostalgie.

Voor de mensen die helemaal nog nooit gehoord hebben van de knappe, rondborstige avonturierster Lara Croft even een korte uitleg waar het over gaat. Lara Croft is een archeologe en er zeker niet vies van om in korte broekjes en naveltruitjes in de jungle rond te rennen. Ze staat bekend om de twee pistolen die ze gebruikt waarmee ze elke vijand aankan. In de voetsporen van haar vader tredend reist ze vanuit de Croft Mansion naar ruïnes en oude beschavingen over de gehele wereld. Deze chick is zeker badass te noemen. Dat is een beetje de historische kennis die ik je mee wil geven van het game-icoon Lara Croft. Want het nieuwe spel is toch iets anders dan de oudere!

Niet alleen is Lara Croft nu nog mooier, gemodelleerd naar model Megan Farquhar, maar ook kleedt ze zich veel praktischer voor het schatzoeken. Dit verhaal begint met een nog super onervaren Lara Croft. Ze is niet de doorgewinterde avonturier die we kennen uit de eerdere games, maar een jonge vrouw die op zoek is naar de oude en vergeten stad Yamatai. Samen met de crew van haar boot besluiten ze een gewaagde keuze te maken en de bermuda driehoek binnen te varen. Dan gaat eigenlijk alles fout, een gigantische storm doet het schip zinken en Lara spoelt aan op een onbekend eiland. Dat is nog niet het ergste, want als ze wakker wordt dan hangt ze ondersteboven in een grot, vastgebonden en om haar heen hangen nog veel meer mensen. Alleen zijn zij niet zo levend meer als Lara.

Vanaf dat moment gaat het in een stroomversnelling. Lara moet keuzes maken om  te overleven en dat valt haar soms nog best zwaar. Ze leidt veel verliezen en ze ontsnapt talloze keren net aan, aan de dood. Hoewel ze soms ook doodging…… Maar dat lag aan mij. #SorryLara. Het spel blijft vanaf dat moment continu spannend en het verhaal weet de speler zeker te boeien. Overal in het spel liggen dagboeken verstopt van de andere personages of verslagen over gebeurtenissen van vele jaren terug, normaal ben ik niet heel erg fanatiek in het zoeken van die ongein, maar in dit spel wilde ik ze toch graag lezen. Het verhaal is namelijk enorm YA-waardig. Zonder grappen het zou een goed boek zijn! Onderaan de pagina staat het verhaal, maar als je niet gespoilerd wilt worden moet je de laatste alinea overslaan.

De gameplay is goed! Ik ben geen gamerecensent dus ik ga er niet al te diep op in, maar Lara rent wanneer ik wil dat ze dat doet en dat geldt ook voor springen, bukken en schieten! Dus hé! Ik ben tevreden! Je kan Lara ‘upgraden’ met experience punten die je verdient, dus ze is basically een Pokémon. Zo kan je bepalen met welke wapens je het liefste speelt, welke speciale vaardigheden ze heeft en welke kleren ze draagt! Je hebt veel mogelijkheden om sneaky rond te sluipen zonder dat iemand je doorheeft, maar soms verplicht het spel je tot een fullblown schietgevecht, daar ben ik niet zo van.. Maar het is in dit spel niet storend. Het enigste wat mij echt verschrikkelijk irriteerde waren de momenten waarop je tweemiljoenduizendtwaalf keer op de ‘e’ knop (dat zullen andere knoppen zijn op de PS en XBOX) om een deur open te krijgen of om iemand voor z’n kop te stompen. Ik kreeg er elke keer spontaan een muisarm van. Die ‘events’ waren echt verschrikkelijk en hoeven van mij niet terug te komen in het vervolg.

Voor de nieuwsgierige mensen die dit spel nooit gaan spelen hier dit is ongeveer het verhaal:
Je komt dus aan op het eiland, dat is niet een paradijselijk eiland want je bent gekidnapt door een barbaarse eilandstam die je tezamen met een dozijn lijken aan het plafond hangt. Het is niet dusdanig comfortabel dat je blijft hangen en na wat slingeren val je naar beneden en probeer je te ontsnappen. Je vlucht het eiland in en vindt gelukkig al snel je weg terug naar één van je mede-schipbreukelingen. Vanaf dat punt is het een grote explosie van schietgevechten waarbij je een granaatwerper had kunnen gebruiken, maar ervoor kiest om koppig om alleen je boog te gebruiken (ik dan). Met diezelfde boog schiet je stiekem vanaf hoekjes mensen door hun hoofd zodat je niet ontdekt wordt en al sluipend, schietend, full on Katniss Everdeen, steek je het speelveld over. Maar waarom doe je dat? Het eiland is namelijk Yamatai. Het land wat je zocht. Maar door magisch behekste stormen kan je niet weg komen. De enige manier om dit eiland te ontvluchten is om haar geheimen te ontrafelen. Yamatai werd vroeger geregeerd door Queen Himiko, of de SunQueen zoals haar volgelingen haar noemen. De gestoorde sekte aanbidt de geest van de zonnekoningin. Ze zoeken naar haar opvolger. Himiko haar geest neemt elke zoveel jaar bezit van het lichaam van een van haar priesteressen om zo eeuwig te leven. Maar in een van de dagboeken lees je dat de laatste hogepriesteres een einde maakte aan dit lugubere ritueel door zelfmoord te plegen tijdens het ritueel. Himiko haar geest zat vanaf dat moment opgesloten in een rottend lichaam en daarom teistert ze het eiland door heftige stormen op te roepen die iedereen gevangen houdt in het eiland. Mattheus, de bad guy, denkt dat Sam, een vriendin van Lara die ook op het verdoemde eiland vastzit, een afstammeling is van Himiko en dus het ritueel af zou kunnen maken. Waardoor hij vrij zou komen. Lara is vastberaden om ervoor te zorgen dat Himiko geen bezit neemt van Sam, want ze wil haar vriendin niet verliezen. Dus gewapend met shotgun, mitrailleur, granaatwerper, pistool en pijl en boog (je gebruikt logischerwijs alleen de laatste omdat dat vele malen stijlvoller is) stormt ze het hart van Mattheus’ sekte binnen en vecht zich een weg door alle wachten om het rottende lichaam van Himiko te verbranden voordat Himiko haar ziel bezit neemt van Sam. Headshot na headshot kom je dichterbij het lichaam en als je er uiteindelijk bent moet je Mattheus vermoorden door middel van zo’n verschrikkelijk ‘klik-event’, maar als je dat gelukt is ben je wel de held van het spel en kun je je eventjes een winnaar wanen.

REAGEER

Lara Croft is een onwijs sterk personage dat zo in het rijtje van onze dystopische heldinnen past. Over welk gamepersonage zou jij wel een boek willen lezen? Of zou je Lara haar verhaal wel als boekvorm willen hebben?

Vind meer artikelen over
, , , .

Gepubliceerd op 07/07/2015 om 13:12 in Games en Overige.

Dit schreven anderen

 

Daan vertelde op 12/07/2015 om 20:44

Jaaaa Tomb Raider!!! Ik ben zo’n fan.
En het vervolg komt ook snel, alleen jammer dat ie alleen voor de Xbox is.
Wist je dat er ook een soort vervolg als boek is? Het boek heet: Tomb Raider: The Ten Thousand Immortals. Het klinkt erg cool!

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.