Martins jongere broer Andreas is vijftien en zal binnenkort sterven. De mensen om hem heen proberen dat elk op hun manier te verwerken. Martins moeder is overbeschermend en zijn vader meestal afwezig. Martin vlucht in zijn muziek en heeft het moeilijk met Andreas omdat die niet meer geniet van de korte tijd die hem rest.

Tussen winter en hemel

Boeken Recensies

Martins jongere broer Andreas is vijftien en zal binnenkort sterven. De mensen om hem heen proberen dat elk op hun manier te verwerken. Martins moeder is overbeschermend en zijn vader meestal afwezig. Martin vlucht in zijn muziek en heeft het moeilijk met Andreas omdat die niet meer geniet van de korte tijd die hem rest. ’s Nachts droomt Martin van de engel des doods. Zou hij niet moeten sterven in plaats van zijn broer, die hij veroordeelt? Intussen noteert Andreas drie dingen die hij dringend moet doen voor het te laat is.

Ik kreeg tussen winter en hemel binnen en het eerste wat mij opviel was het formaat. Het boek is erg dun en bevat slechts 150 pagina’s. Het tweede dat mij op viel was de gave voorkant. De voorkant past erg goed bij het verhaal, zowel de vlinders als de koude uitstraling van de kaft horen bij dit boek. Voor ik aan dit boek begon zei ik grappend dat ik het diezelfde avond wel eventjes uit zou lezen. Toen ik begon aan mijn half uurtje lezen voor het slapen gaan, wist ik nog niet dat dit echt het geval zou zijn.

Kwaliteit boven kwantiteit, dit boek bewijst dat deze uitdrukking ook voor boeken opgaat. Het verhaal dat binnen deze 150 bladzijdes verteld wordt, is meer uitgewerkt en heeft meer diepgang dan vele boeken die tweemaal zoveel tekst omvatten. Er wordt geen woord teveel geschreven. De schrijfstijl is, mede door de beknoptheid, anders dan in vele andere boeken. De eerste pagina’s moest ik even aan dit vlotte ritme wennen, maar als snel zit je in het verhaal.

Het taalgebruik is verfrissend, zoals ik al aangaf, is het beknopt en ‘to the point’. Maar ook worden er mooie zinnen gemaakt, die van originele beeldspraken voorzien worden. De zwarte vlinders van de voorkant komen vaak terug. Maar ook vaker worden er mooie zinnen gemaakt door Elin Bengtson.

Het boek gaat, voornamelijk, over drie mensen. Martin, Andreas en Sara. Deze personages zijn erg goed uitgewerkt en sluiten op een bijzondere manier bij elkaar aan. Het grootste gedeelte van het boek bestaat uit gedachten en observaties van deze drie. Vooral die observaties zijn erg goed weergegeven. Elk karakter heeft zijn onzekerheden die erg goed naar voren gebracht worden. Ook zijn alle drie de personages op hun eigen manier lichtelijk gestoord. Sara is tot op het ziekelijke af bezig met mooi zijn, Martin is extreem somber en wil altijd maar anders zijn en Andreas gaat dood, maar maakt niets van zijn laatste dagen. Andreas, de broer van Martin, is ook de grootste reden van Martins somberheid. Martin is op zijn plaatst misschien wel de grootste voeder van de onzekerheid van Sara.

Het enige minpunt in dit boek is dat je niet echt verliefd wordt op een personage. Hier zijn de personages misschien niet vriendelijk, vertederend of grappig genoeg voor. Nu is dit zeker geen verschrikkelijk minpunt. Maar het boek, dat op zijn manier dezelfde thematiek behandelt als het populaire The fault in our stars, bevat geen Hazel of Gus die je als lezer in je hart kan sluiten. Buiten dat doet dit verhaal zeker niet onder voor de boeken van Green, maar is de schrijf- en vertelwijze zo anders dat het de beide boeken geen recht doet om ze te vergelijken.

Het boek vertelt een verhaal uit drie perspectieven en toont dat elke perspectief zijn eigen invulling geeft aan mensen. Het boek toont dat één perspectief nooit voldoende is om het hele plaatje te zien. Elk personage kleurt de wereld op zijn/haar eigen manier. Dit is een boek over de dood, maar perse ontroerend. Wel is het boek mooi, vlot geschreven, intrigerend en laat het je niet direct los zodra je het uit hebt. Het boek is erg dun, dat is jammer, maar voorderest is dit boek de moeite waard. Elke pagina staat vol met mooie woorden, knappe zinnen en uitgewerkte personages. Alleen al door de prachtige kaft mag dit boek niet in je boekenkast missen. Maar dit verhaal moet je een keer gelezen hebben. Dus ik zou zeggen ren naar de boekwinkel/bibliotheek en lees Tussen winter en hemel in een adem uit.

Vind meer artikelen over
, , , , , .

Gepubliceerd op 08/09/2014 om 10:00 in Boeken en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.