Vlam is het veelbelovende eerste deel van de Vonk-trilogie van Floortje Zwigtman. Vlam is spannend, origineel en voelt erg volwassen voor het YA-genre.

Vlam

Boeken Featured Recensies

Vlam is het eerste deel in de Vonk-trilogie. Ik mocht de auteur, Floortje Zwigtman, interviewen. Voor de uitwerking van dat interview verwijs ik je door naar deze klik.

Zwigtman_Vlam.inddMisschien was het dat wat hem dwarszat. Op geen enkele foto was een spoor van schuld te ontdekken. Alle vroegere Roxanes, op de laatste na, leken tevreden met hun leven geweest te zijn. Gelukkige tieners, zoals hij en zijn vrienden dat ook geweest waren. Maar hij was niet opgegroeid in een krankzinnig land. En zij was geboren in het hart van de waanzin.

Christian Duses eerste dag op de Isola-universiteit begon niet goed. Dat hij de tram gemist had, was zijn eigen schuld geweest, maar de rest was beschikt door een hogere macht. Zijn zus Una had het op God gehouden, zijn beste vriend Chaim op satan. Ze wisten alle drie dat het eigenijk Roxane Tron was geweest. De 18-jarige Roxane Tron is de dochter van Dux Tron, dictator van het eiland Chimeria. Ze groeit onbezorgd en gelukkig op en heeft geen idee wat er zich in haar land afspeelt. Aan de nieuwste films en muziek uit het westen heeft ze geen gebrek: haar oudere, rebelse broer Axis smokkelt van alles de grens over. Christian Duse speelt samen met zijn zussen Una en Marina, broer Rafael en vriend Chaim in een band. Hij wil niet al te veel nadenken over de onderdrukking en armoede op Chimeria en stort zich liever op het maken van muziek of het tekenen van strips. Maar dat verandert wanneer Roxane zijn pad kruist en verliefd op hem wordt. Christian kan de dochter van de dictator onmogelijk iets weigeren, en langzaam maar zeker wordt hij meegezogen in een wereld van verraad, leugens en geweld… 

Vlam is echt wat we nodig hebben in het YA-Genre. Vlam is spannend, serieus, heftig en levensecht. Het boek neigt enorm naar de ‘A’ in YA, Vlam voelt heel volwassen aan zowel qua verhaalopbouw als taalgebruik.

Het verhaal is niet chronologisch opgebouwd en wisselt ook continu van perspectief. Dat zorgt voor een hoop spanning, je wilt je vragen beantwoord hebben, maar wordt alweer gekatapulteerd naar een ander personage in een andere tijd waar ook weer een heel ander vraagstuk voor je klaarligt. Een, goed ontweken, valkuil van perspectiefwissels is dat sommige personages totaal niet aanspreken, waardoor die stukken meer als opvulling aanvoelen dan als verhaal. Gelukkig zijn alle personages die aan het woord komen op hun eigen manier interessant. Soms niet zozeer het personage, maar juist de informatie die het verhaal weggeeft. Door de vele perspectief- en tijdwissels kan het soms lastig zijn om het verhaal bij te houden. Vlam is geen boek om te lezen als je even wilt ontspannen met een kopje thee. Beslist niet. Vlam vraagt veel aandacht van de lezer. Laat je daardoor niet weerhouden, Vlam is het meer dan waard.

Floortje Zwigtman schrijft enorm beeldend. Ze maakt lange, mooie zinnen die de wereld gedetailleerd omschrijven. Op die manier vorm je een duidelijk beeld van de personages en hun wereld. ( Wil jij jouw beeld van Roxane of een van de andere personages toetsen aan de werkelijkheid? Kijk hier!) Ook de schrijfstijl van Floortje is niet de meest toegankelijke. Je moet toch wel een getrainde lezer zijn om Vlam heerlijk door te kunnen lezen. Maar dat is zeker geen nadeel. Ik denk juist dat het een verrijking is voor het genre om ingewikkeldere plots neer te zetten. Zeker de wat oudere YA-fans zullen er echt van kunnen smullen.

Chimeria lijkt levensecht. Je zou bijna een atlas pakken om te kijken of je het continent gemist hebt bij Topografie. Het zit zo enorm goed in elkaar, er lijkt over de kleinste details nagedacht te zijn. Dit zorgt voor een prachtige achtergrond voor het verhaal van Vlam. Ik hou er van als werelden en hun geschiedenissen goed zijn uitgewerkt en daarvoor zit je bij Vlam echt goed. Bekijk www.vonktrilogie.nl om de wereld nog echter te maken!

Ik kan Vlam alleen maar aanraden en de volle 5 sterren geven. Alles zit erin. Spanning, schrijfstijl, originaliteit. Tussen de standaard YA-boeken (waar ik ook van geniet) is dit een uitschieter. Het is niet het makkelijkste boek, maar worstel je er doorheen! Weet waar je aan begint als je in de wereld van Vlam stapt. Eenmaal binnen een totalitair regime is het soms lastig om er nog uit te komen.

Vind meer artikelen over
, , , , , , .

Gepubliceerd op 21/10/2014 om 10:00 in Boeken en Featured en Recensies.

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.