Zoals God het bedoelt heeft

Overige Persoonlijk

Verleden week gaf ik aan meer persoonlijkere blogs te willen gaan delen. Nu moet ik eerlijk zijn dat ik dat stiekem toch lastig vind. Om online je mening zomaar onder iemands neus te duwen moet je best zelfverzekerd zijn. Niet te vergeten vereist het ook een beetje diplomatie. Ik zou niemand willen kwetsen met de dingen die ik schrijf. Precies daarover gaat deze blog. Op facebook zag ik dat de EO een artikeltje had geplaatst. Dat ging over een volle jongen en een slank meisje die samen waren en ze hadden op facebook allemaal nare reacties gehad omdat niemand snapte dat ze met die jongen zou willen gaan. Ik zat in de trein en verveelde me stierlijk dus ik klikte het artikeltje aan. En de reactie onder dat artikel, daar schrok ik toch een beetje van. Misschien is dat een beetje overdreven gezegd, maar ergens kwetste het me. Terwijl ik normaal heel veel kan hebben.

Ik heb het idee dat ik een vrij tolerant persoon ben. Ik discrimineer niet op religie, afkomst, geaardheid of geslacht. Dat maakt mij allemaal niet heel erg uit. Ook ben ik naar mijn idee niet extreem lichtgevoelig. Ik kan hele goede gesprekken voeren met mensen over mijn geaardheid en als het op een nette manier gebeurt kan ik het ook accepteren dat iemand geen voorstander is van homoseksualiteit. Het betekent voor mij in ieder geval niet dat we direct niet kunnen samenwerken. In het eerste jaar van het HBO heb ik op een fijne manier samengewerkt met een meisje dat het idee had dat ik in de hel thuishoorde. Waarom dat lukte? Ze had het er niet over, ze hield het voor zichzelf, pas toen we het over homoseksualiteit hadden vertelde ze mij dat. Tuurlijk, dat is eventjes een klap. Iemand veroordeelt je op iets waar je geen controle over hebt. In haar ogen zou ik alles goed kunnen doen in deze wereld, maar vanwege wie ik ben toch als ‘slecht’ bestempeld worden. Maar iedereen heeft het recht om zijn mening te geven en voor de rest toonde ze geen afkeer, was  ze vriendelijk en kwam ze haar afspraken na. Dus ik had totaal geen probleem met haar. Ik heb geen begrip voor haar, maar kan wel haar mening respecteren.

Je zal nu al raden dat het over homoseksualiteit ging in het commentaar onder de EO post. Een persoon genaamd ‘E.’ reageert onder het artikel over liefde vanwege persoonlijkheid dat dit precies is hoe het hoort. Liefde tussen een man en een vrouw, zo geeft hij heel expliciet aan, zoals god het bedoelt heeft. Meneer ‘E.’ voelde zich om de een of andere reden genoodzaakt om te reageren dat de liefde tussen dit stelletje mooi was omdat het heteroseksueel was. Totaal voorbijgaand aan de betekenis van het artikel, namelijk het houden van iemand om zijn/haar innerlijk. Dat ‘E’ het geen prettig idee vindt dat ik (en anderen) zonden bega vind ik verschrikkelijk edelmoedig van hem. Ik hoop ook dat hij even consequent alle andere zonden die de bijbel noemt ‘corrigeert’.

Ik ben voor vrijheid van meningsuiting, dus ‘E’, die als echte stoere geloofsverdediger post zonder zijn naam te gebruiken, staat in zijn recht. Deze blog gaat er niet over of hij het mag zeggen, maar of het nodig was. Was het nu een artikel over homoseksualiteit dan was het weer anders geweest, ook dan was ik niet gelukkig geweest met zijn bijdrage, maar dan was de reactie op zijn minst relevant. Maar om nu op een artikel te reageren dat er niets mee te maken heeft… Ik vind het belachelijk. Kijk, ik hou persoonlijk niet zo van broccoli, dus stel nu ik zou een recept vinden wat er super leuk uitziet, maar er zit broccoli in en ik reageer daaronder met ‘Ik hou niet echt van broccoli’, of ‘Ik vind broccoli-eters stom.’ dan zou dat een nodeloze opmerking zijn. Als je niets leuks kunt zeggen… maar relevant. Dus nog wel acceptabel. Maar reageer ik onder een superfijn boerenkool recept met: ‘Zo blij dat hier geen smerige broccoli in zit.’ dan is dat toch een hele gekke opmerking? Wat mij dus eigenlijk raakt is niet zozeer wat ‘E’ zegt, want ik heb gerust ergere dingen gehoord of gelezen, maar het fanatisme waarmee hij het overal wil delen, ook als het er niet over gaat. Dat zorgt namelijk voor meer haat.

In de ideale wereld zouden we allemaal inzien dat het helemaal niks uitmaakt van wie je houdt, maar we leven niet in een utopie. Maar wat me toch wel een redelijk compromis lijkt is dat we elkaar respecteren. Ik heb respect voor iedereen die in iets gelooft. Je mag van mij alles geloven wat je wilt en ik zal je niet lastigvallen of veroordelen. Het enige wat ik daarvoor terugvraag is dat je ook respect hebt voor mij. Want ik zal ‘E’ nooit begrijpen. Dus begrip kan ik niet bieden en ik vermoed dat ‘E’ mij nooit gaat begrijpen. Maar als hij gewoon lekker thuis in alle stilte mij stom gaat vinden, dan doe ik dat met hem en dan vallen we er elkaar er niet mee lastig.

Ik vind geloof iets moois en ik vind liefde iets moois. Ik zou het dus heel jammer vinden als er mensen zijn die mijn vorm van liefde (wat eigenlijk een slechte benaming is omdat het exact dezelfde liefde is als tussen man en vrouw) haten vanwege het geloof. Net zoals dat ik hoop dat ik het geloof nooit zal haten vanwege de liefde. Want nu sta ik nog positief tegenover het geloof, maar als sommige dingen niet veranderen kan je het mij toch nauwelijks kwalijk nemen dat ik  het geloof ga associëren met iets negatiefs.

Ik val ‘E’ niet aan op wat hij gelooft, maar wel op hoe hij het uitdraagt.

Wil je het artikeltje en de reactie op de EO site lezen klik dan hier. Ondertussen hebben ook vele andere mensen gereageerd.

 

Vind meer artikelen over
, .

Gepubliceerd op 11/07/2015 om 10:00 in Overige en Persoonlijk.

Reacties op dit artikel

 

Esmee zei op 11/07/2015 om 10:09

Heel mooi stukje Tim! Ik lees bewust die reacties niet, want ik ben wel weg gevoelig voor die dingen haha. Zulke reacties doen heel veel met mij omdat ik niet snap dat sommige gewoon die dingen (bewust) in het openbaar plaatsen en mensen zo kwetsen. Dat vind ik heel naar.

 

Jacoline schreef op 11/07/2015 om 11:01

Super boeiend stuk, hoop dat je in de toekomst meer van dit soort stukken gaat schrijven. Daarnaast kan ik me heel erg in je mening vinden. Ik vind het prima als je dingen wil geloven ook al ben ik het er niet mee eens en is het niet altijd even leuk om te horen. Zolang je mensen maar gewoon fatsoenlijk behandeld en niet probeert je geloof of mening op te dringen (en dat moet natuurlijk van beide kanten komen). Maar wel jammer dat bij zo’n artikel er dan iemand op deze manier reageert en er iets met de haren bijsleept.

 

Anneke reageerde op 11/07/2015 om 12:13

(Psssst. BedoelD heeft.)

Jammer hoor, dat je altijd van die mensen hebt die maar moeten oordelen. En dan inderdaad bij een artikel dat geen eens over homoseksualiteit gaat. Veel christenen hebben moeite met twee mannen/vrouwen samen, maar volgens mij kan de helft niet goed uitleggen waarom. Ja, er staat in de bijbel dat een man niet samen mag liggen met een man, maar dit wordt volledig uit z’n context gerukt. En dan nog. Ze houden zich ook helemaal niet meer aan de andere regels die in Leviticus staan. (Sowieso gelden die regels niet meer sinds het Nieuwe Testament. Maar dat is een ander verhaal.) Het is ook gewoon hypocriet van zo’n iemand als E. En ik dacht dat christenen niet mochten oordelen.

(En dan wil ik nog even afsluiten met het feit dat ik zelf ook geloof en mezelf christen noem, maar dat het mij echt geen ene *&^*$# kan schelen van wie jij houdt. Als je maar gelukkig bent en goed probeert te doen. ^^ Liefde = liefde. Maakt niet uit in welke vorm.)

 

Emmy vertelde op 11/07/2015 om 17:38

+1

 

Annelies schreef op 12/07/2015 om 19:20

Daar ben ik het helemaal mee eens!

 

Janita zei op 11/07/2015 om 13:40

Wat een mooi en persoonlijk artikel! Zelf ben ik christelijk en heb ik geen problemen met mensen die op hetzelfde geslacht vallen (ik vind het alleen niet fijn als ze elkaar voor mijn ogen gaan zitten aflebberen of ontzettend klef gaan zitten doen, maar dat heb ik met een hetero stel ook.) Ik geloof dat God de mensen gemaakt heeft en dat Hij van ze houdt zoals ze zijn of ze nu wit, zwart, geel, kleurenblind, dyslectisch, homo, hetero, bi, klein, groot, dik of dun zijn. Mensen mogen en kunnen keuzes maken. Behandel anderen zoals je zelf ook behandeld wilt worden en heb je naaste lief als jezelf. Dat is ontzettend moeilijk en niet iedereen houdt altijd rekening met elkaar en met de gevoelens van andere mensen. Nu moet ik eerlijk zeggen dat homoseksualiteit in christelijke kringen ook best wel een beladen en moeilijk onderwerp is, sommige christenen hebben er geen problemen mee, terwijl anderen geloven dat je in de hel terecht komt. Liefde is iets heel moois en kostbaars of dat nu tussen man en vrouw, man en man of vrouw en vrouw is!

 

zwartraafje vertelde op 11/07/2015 om 20:09

Ik zal waarschijnlijk nooit begrijpen waarom mensen een probleem kunnen hebben met iemands geaardheid. Je kan het moeilijk hebben met de handelingen van een persoon, met eventuele kwetsende uitspraken, met slechte gewoonten (als het niet nakomen van afspraken, of het niet terug geven van geleende boeken, … ) … maar iemand simpelweg afkeuren omwille van de persoon van wie hij houdt? Nee dat snap ik dus echt niet.

 

Reviews & Roses schreef op 12/07/2015 om 01:59

Heel mooi stuk Tim! Moest persoonlijk wel even lachen toen je het ging vergelijken met broccoli en bloemkool, maar begrijp het heel goed. Ikzelf vind ook dat iedereen elkaar moet toestaan gelukkig te zijn op zijn of haar manier, en dat liefde tussen een man en vrouw echt niet anders is dan liefde tussen twee vrouwen of twee mannen. Ik hoop dat je verder naast je neer kunt leggen wat anderen zeggen of denken en dat je gelukkig bent met wie je bent, want dat is het allerbelangrijkst!

 

Lieke vertelde op 20/07/2015 om 15:06

Erg mooi stukje! Knap dat je het ook zo in een blogpost durft te vertellen 🙂 Gewoon lekker jezelf blijven, haters gonna hate!

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.