Robin Corbee zet met Zusters van de zee een uniek verhaal neer. Het boek lijkt lange tijd realistische fictie, maar bevat ook ruim wat fantasy-elementen.

Zusters van de zee

Boeken Recensies

Zusters van de zee was voor mij nog een volledig onbekende titel. De schrijfster Robin Corbee kende ik wel al van naam vanwege haar boek Het leven is fanspastisch , wat ik overigens niet gelezen heb. Haar eerste boek is geen fictie, in tegenstelling tot Zusters van de zee. 

De 17-jarige Anna woont met haar vader in een klein huisje in de duinen. Ze is gek op de zee en het strand en wil er nooit meer weg. Maar wanneer de huisbaas de huur drastisch verhoogt, ziet het ernaar uit dat ze toch moeten verhuizen.

De Ekster is voortdurend op de vlucht. De mensen zien hem aan voor een gevaarlijke crimineel, die rooft waar hij maar kan en daarbij een spoor van vernieling en geweld achterlaat.

Tijdens een stormachtige nacht ontmoeten De Ekster en Anna elkaar. Ze komen een eeuwenoud mysterie op het spoor. Twee magische beelden, de Zusters van de Liefde, zijn van elkaar gescheiden. Anna is vastbesloten om de zusters te herenigen. Een avontuur vol wonderlijke gebeurtenissen volgt…

Van sommige boeken vind ik het lastig om te zeggen wat ik er van vind. Op dat soort momenten zegt mijn gevoel achteraf iets anders dan mijn gevoel tijdens het lezen. Daar heb ik sterk last van bij Zusters van de zee, maar ik ga proberen hier een goede middenweg in te zoeken!

Het verhaal is origineel, het voelt op sommige momenten aan als contemporary, maar bevat flink wat fantasy-elementen. Een welkome afwisseling. Ook het verhaal zelf is bijzonder. Het beeld De zusters van de liefde staat centraal, maar niets blijkt wat het lijkt. Verschillende verhalen rondom het beeld en vooral rondom de mensen in het boek maken Zusters van de zee interessant.  Sommige bij-personages zijn interessanter dan de hoofdpersonen zelf.

Dat is eigenlijk ook een beetje mijn minpunt, de twee hoofdpersonen; Anne en Ekster, komen niet altijd even realistisch over. Sommige handelingen en denkwijzes voelen raar aan tijdens het lezen. Ook zijn veel eigenschappen van de personages en hun liefde niet volledig uitgewerkt. Een gemiste kans want al tijdens het lezen merk je dat er veel potentie in Anne en Ekster zit.

Robin Corbee vertelt een kleurrijk verhaal, ze schetst mooie en duidelijke beelden. Op enkele momenten gaat dit ten koste van de vaart van het verhaal. Het is juist de vaart die op sommige momenten wat opgevoerd mag worden. Over het algemeen is de schrijfstijl van Corbee erg fijn, maar op sommige momenten voelt het perspectief niet lekker. Vaak wordt er gewisseld tussen de gedachtes van Anne, Ekster en andere hoofdpersonen, dat is niet vervelend, maar loopt niet altijd even soepel.

Het mooiste aan Zusters van de zee is hoe Robin Corbee de mythe van het beeld De zusters enorm goed neer weet te zetten. Het voelt authentiek en er heerst een mysterieuze sfeer rondom het beeld. Door dit boek ga ik in ieder geval wat meer opletten wanneer ik in de buurt ben van verdacht uitziende beelden!

Zusters van de zee vertelt een mooi, uniek en bovenal bijzonder verhaal. Het is duidelijk dat Robin Corbee het in zich heeft om bijzondere en prachtige boeken te gaan schrijven. Met Zusters van de zee is ze een flink eind op weg, maar ze is er nog niet helemaal.

Vind meer artikelen over
, , , , .

Beoordeling 3/5

Geef een reactie

Wil je reageren, log dan in met Facebook of Twitter, of vul je naam en e-mailadres in.